848 bin borçlu Maliye'nin radarına takıldı

848 bin borçlu Maliye'nin radarına takıldı

Borç yapılandırması ile ilgili sürecin dolmasının ardından Maliye’nin gözü vergisini az ödediğini itiraf edip hesaplarını düzelten 848 bin mükellefte

848 bin borçlu Maliye'nin radarına takıldı
16px
24px
30.11.2016 07:54
ABONE OLgoogle

Hükümetin çıkardığı vergi ve kamu alacaklarına yönelik af düzenlemesinden yararlanma imkanı 25 Kasım itibarıyla sona erdi.

Aftan yararlanmak üzere başvuruda bulunan vergi borçlularından peşin ödeme taahhüdünde bulunanların bugün akşama kadar tüm parayı yatırmaları gerekiyor. Aynı şekilde taksit seçeneğini tercih eden mükelleflerin de ilk taksit ödemesini yine bu akşama kadar yapması şart. Aftan yararlanabilmek için ilk iki taksitin ödeme şartı da aranıyor.

BAKAN AÇIKÇA UYARDI

Maliye Bakanı Naci Ağbal aftan yararlanan mükellefleri, “Bütün vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyorum. Taksit ödemekten vazgeçmek, mükellefimizin aleyhine, ne yapıp edip bu borçlarını ödesinler. Aksi halde hemen ertesi gün başvurunun getirdiği tüm imkanlar ortadan kalkacak, durdurduğumuz cebri tahkikat işlemleri kaldığı yerden kararlı bir şekilde yeniden başlayacak” sözleriyle uyarmıştı.

Af düzenlemesinden yaklaşık 4.5 milyon vergi borçlusu yararlandı. Ancak bu borçluların tamamı Maliye'nin denetim radarı içinde bulunmuyor. Sadece matrah artırımına giden, defter ve kasa kayıtlarını düzelten mükelleflerle kayıtlarında görünen eksik ilaçlar için başvuru yapan eczaneler denetim radarının içerisinde olacak. Bu borçluların sayısı 848 bin 342'ye, ödemeyi taahhüt ettikleri vergi ise 19 milyar 635 milyon lira gibi oldukça yüksek bir tutara ulaştı. Bu borçlular, Maliye'ye verdikleri söz sayesinde 5 yıl geriye dönük defter kayıtları ve işletmelerinin incelemesini durdurmuş oldular. Borcunu aksatanlar, Maliye'nin denetim birimlerini direkt üzerlerine çekecek.

Af düzenlemesinin çıktığı tarihten bugüne kadar ekonomide yaşanan sıkıntılar nedeniyle birçok mükellefin nakit sıkıntısı içine düşmüş olabileceği de ifade ediliyor. Maliye yetkilileri, mükelleflerin eşten dosttan borç alarak, hatta gerekirse kredi çekerek taahhütlerini yerine getirmeleri önerisinde bulundu, aksi halde mükelleflerin çok daha büyük maliyetlerle karşı karşıya kalabileceklerini söylediler.

25 BİN PATRON KASADAN PARA ALMIŞ

Denetim riskini üzerine çeken mükellefler arasında KDV, gelir ve kurumlar vergilerini 16.6 milyar lira az ödediğini itiraf eden 765 bini aşkın mükellef başı çekiyor.

Ayrıca 354 bin mükellef de işletmesiyle kayıtlarında 2.4 milyar lira hata olduğunu kabul edip düzelteceği sözünü verdi. Ayrıca kendi şirketinin kasasından para çekip geri yatırmadığını itiraf eden 25 bin 122 patron da 822 milyon liralık vergi borcunu ödeyeceğini bildirdi. Bu sözlerini yerine getirmeyen kişi ve şirketler Maliye'nin denetimine yakalanacak.

Erdoğan Süzer/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde