84 yıllık Türk markasını Amerikalılar diriltti

84 yıllık Türk markasını Amerikalılar diriltti

Efsane yağ markası ‘Salat’ iddialı geri dönüş yaptı. ABD’li Bunge Gıda, Salat’ı geçen yıl aldı. Salat’ı sektöründe lider yaparak eski günlerine döndürme hedefiyle yola çıktı

84 yıllık Türk markasını Amerikalılar diriltti
16px
24px
04.04.2014 12:33
ABONE OLgoogle
Efsane yağ markası ‘Salat’ iddialı geri dönüş yaptı. ABD’li Bunge Gıda, Salat’ı geçen yıl aldı. Salat’ı sektöründe lider yaparak eski günlerine döndürme hedefiyle yola çıktı

Yağ sektöründe bir dönemin fenomen markası Salat, yeniden doğuyor. Amerikan Bunge Gıda’nın satın aldığı marka raflarda yerini alırken sektörde de hedef büyüttü. Bunge Gıda Genel Müdürü Suphan Akanıl, Türkiye’de 2000 yılında faaliyete başladıklarını belirterek, ağırlıklı ithalatla devam ederken Türkiye’deki büyüme stratejilerine paralel olarak Nisan 2013’te Salat’ı bünyelerine kattıklarını söyledi.

İki fabrika satın aldı

Dünyada topraktan çiftçiye uzanan her halkada yer aldıklarını anımsatan Akanıl, şunları anlattı: “Türkiye’de, 2010’da iki fabrika satın aldık. Biri İzmir Aliağa’da, ikincisi ise lüleburgaz’da. Bu iki tesisin yanında bir tane de ham yağ rafine ve şişeleme tesisi kurduk. 2009’da private label’a (özel marka üretimi) adım atmıştık. BİM, Carrefour gibi marketlere ayçiçek yağı üretimi yapıyorduk. Bu gelişmeler bizi marka sahibi olmaya itti. 1960-70’lerin bilinen jenerik markası Salat’ı satın almaya karar verdik.

Özdoyuran Ailesi’ne ait olan bu marka 1992’den beri yoktu. Proje de ailenin hoşuna gitti. Migros’ta nostalji kampanyasıyla satışa başladık.

Daha sonra da yeni ambalaja geçtik. Zincir marketler yanında geleneksel dağıtım ağımızı da kuruyoruz. Dağıtım ağında altı aya kadar yüzde yüze ulaşmış olacağız.”
Akanıl, üç dört yıl içinde de ayçiçek yağında Salat’ı bir numara yapmak istediklerini de kaydederek, Bunge Gıda’nın dünyadaki ağını da kullanarak Salat’ı bir dünya markası yapmak istediklerini, çevre ülkelere de bu markayla ihracat yapacaklarını aktardı.

Zeytinyağı da planlıyor

Türklerin eski markalara sahip çıktığını da ifade eden Akanıl, “Türkiye’de şu anda pazardaki en büyük oyuncu bile yüzde 15’lik pazar payına sahip. Biz dört yıl içinde yüzde 15-20’lik paya ulaşmayı hedefliyoruz. Bir yıl içinde zeytinyağı üretimini de başlatıyor olacağız. Her alanda iddialı hedeflerimiz var” değerlendirmesinde bulundu.

İki milyon ton ayçiçek işleniyor

Suphan Akanıl, yağ pazarını da değerlendirerek, şu bilgileri verdi:
-  “Türkiye’de ilk akla gelen ve en çok tüketilen yağ ayçiçek. Bunu zeytinyağı, mısırözü ve kanola takip ediyor.
-  Türkiye’de 2 milyon ton ayçekirdeği işleniyor. Bunun sadece 1 milyon tonu burada üretiliyor. Geri kalanı ithal ediliyor.
-  Ülkedemizde milli yağ ayçiçek yağı. Tüketim 800 bin tonu buluyor.
-  Zeytinyağının 150 bin ton, mısırözünün 50 bin, kanola yağının tüketimi ise 80-90 bin ton.
-  Ayçiçek ve zeytinyağı birbirinin rakibi değil. Zeytinyağı kızartmada kullanılmıyor.”

1990’ların sonunda kapanmıştı

Salat, 1930’lu yılların ortasında kuruldu. İstanbul Balat’taki Berrak Yağ Fabrikaları’nda, ayçiçek yağı olarak üretimine başlandı. II. Dünya Savaşı yıllarında, temel gıda maddelerinin üretim ve dağıtımlarında büyük sıkıntılar çekilirken, Salat kalitesinden taviz vermeden, üretimine kesintisiz devam etti.

1966’da Özdoyuran Ailesi tarafından satın alınan marka, 1969 yılında Tekirdağ’daki yeni tesislerine taşındı. Bu tarihten itibaren bütün Türkiye’de, ayçiçek yağı Salat olarak anılır oldu. 70’li ve 80’li yıllar boyunca insanlar ayçiçek yağını ‘Salat’ ismiyle arıyordu. Ancak Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin ardından, Salat üretimi 90’ların sonunda tamamen durduruldu. Salat ismi ise, ayçiçek yağı ile eşanlamlı olarak insanların zihinlerindeki yerini korumaya, lezzet ve sağlık ile beraber anılmaya devam etti.
Hanie Baş/Milliyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde