​Rıza Sarraf cari açığı kapattıysa niye vergi rekortmeni değil?

​Rıza Sarraf cari açığı kapattıysa niye vergi rekortmeni değil?

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının şüphelilerinden Reza Zarrab, bu gidişle herkesten alacaklı çıkacak. Hangi konuda mı?

​Rıza Sarraf cari açığı kapattıysa niye vergi rekortmeni değil?
16px
24px
21.04.2014 16:02
ABONE OLgoogle
17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının şüphelilerinden Reza Zarrab, bu gidişle herkesten alacaklı çıkacak. Hangi konuda mı? Türkiye’nin cari açığının kayda değer bir bölümünü kapayarak Türkiye’ye büyük bir iyilik yaptığını savunuyor da ondan. O denli politik destek ve cesaret bulmuş ki; herkese ders verir tarzıyla, bu gidişle alacaklı çıkması işten bile değil.

Zarrab, Sabah gazetesine verdiği mülakatta, “İllegal yollardan elde edilmiş para, kara para olur. Benim yaptığım tüm ticaret, bankalar üzerinden yapılmıştır. Devletin tüm kurumlarının denetimine açık yapılmıştır. 200 ton altın ihraç edip Türkiye’ye 25 milyar TL gelir sağladım. Cari açığın yüzde 15’ini ben kapattım” biçiminde ‘ders’ veriyordu.

İki temel argümanı var; biri, ne iş yaparsanız yapın milyar dolarları bankalar üzerinden geçirirseniz bunun yasal ve meşru bir iş olacağını iddia ediyor. Gerçek öyle değil; banka üzerinden para transferi yapabiliyor olmak yapılan ticareti aklamaz. Aranan koşul; ne iş yaparak bu transferi, bu kazançları sağladığınız üzerinedir. Hangi üretim, hangi ticari iş yapılmıştır ki bu kadar yüksek bir para hareketi yapılmıştır? Ayrıca, ihraç edilen altınlarla 25 milyar TL’lik bir gelir sağlanıyorsa Zarrab’ın 2012’de Türkiye gelir vergisi rekortmeni olması beklenirdi, öyle değil mi?
Uğur Gürses/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde