​İngiltere'de 15 bin pounda patronluk

​İngiltere'de 15 bin pounda patronluk

İngiltere'de son iki yılda 200 Türk girişimci kendi işlerinin patronu oldu.

​İngiltere'de 15 bin pounda patronluk
16px
24px
07.07.2014 11:31
ABONE OLgoogle
İngiltere'de son iki yılda 200 Türk girişimci kendi işlerinin patronu oldu. Ankara Anlaşması ile 18 yaşından büyük her Türk vatandaşının işyeri açma hakkı elde ettiği İngiltere'de minimum 200 bin pound yatırım mecburiyeti, bu anlaşma ile 15 bin pounda indirilmişti. Bu tutar Amerika'da 150 bin dolar, Kanada'da 400 bin dolar.
 
Yurt dışı yaşam, sağlık ve eğitim merkezi Yeni Bir Hayat Genel Müdürü Şevki Akaydın, 2012-2014 yılları arasında Türkiye'den yaklaşık 200 girişimcinin Ankara Anlaşması ile İngiltere'de kendi işlerini açtığını söyledi. Akaydın, 1963'de Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan anlaşmanın bazı maddelerinin kamuoyunda yeterince bilinmediğini kaydetti. Anlaşmaya göre 18 yaşından büyük her Türk vatandaşının İngiltere'de kendi işini açma ve yerleşme hakkını elde edebildiğini hatırlatan Akaydın, bu maddenin uzun yıllar boyunca İngiltere tarafından uygulanmadığını, açılan davalar sonucu İngiltere'nin bu maddeyi uygulamak zorunda kaldığını söyledi.

TÜRKİYE'DEN 6 BİN KİŞİ

Anlaşmanın uygulanmaya başlandığı ilk yıllarda 2-3 bin pound gibi düşük sermaye ile bazı iş dalları üzerinden İngiltere'ye çok sayıda başvurular olduğunu ve bunların büyük bir kısmının da olumlu sonuçlandığı bilgisini veren Akaydın, 'Ankara Anlaşması'nın uygulanmaya başlandığı 2006 ile 2011 yılları arasında 6 binden fazla Türk'ün adaya yerleştiği tahmin ediliyor' dedi.

Bu anlaşmadan faydalanmak isteyen Türkler'in mutlaka İngiltere'de kendisine ait bir iş kurmayı hedeflemesinin gerektiğini vurgulayan Akaydın, sözlerine şöyle devam etti: 'Bireyler, Ankara Anlaşması ile İngiltere'de bir işe girerek çalışamaz. Yapmayı düşündüğü işle ilgili gerekli eğitim, diploma veya sertifikalara sahip olmalıdır. İngiltere'de iş kurmak isteyen Türkler'in en az 10-15 bin pound nakit sermayelerinin olması gerekir.'

ABD'NİN ŞARTI 150 BİN

İş kurmak isteyen girişimciler için ABD'nin 150 bin dolar, Kanada'nın 400 bin dolar yatırım tutarı istediğini söyleyen Akaydın, İngiltere'nin girişimci vizesi için minimum 200 bin pound yatırım yapma mecburiyeti getirdiğini, ancak bu rakamın Ankara Anlaşması sayesinde Türkler için 15 bin pound olduğunu dile getirdi.

200 TÜRK PATRON

Son iki yılda Ankara Anlaşması'nın verdiği hakkı kullanan 200 Türk girişimci, 15 bin pound yatırım tutarı ile İngiltere'de patron oldu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde