80 milyon yıldır çiftleşmeyen canlının sırrı

80 milyon yıldır çiftleşmeyen canlının sırrı

İngiliz bilim insanları, 80 milyon yıldır çiftleşmeden yaşamını sürdürmeyi başaran canlının sırrını çözdüler.

80 milyon yıldır çiftleşmeyen canlının sırrı
16px
24px
12.10.2007 14:14
ABONE OLgoogle

Cambridge Üniversitesi ekibi, birçok aseksüel (çiftleşmeyen) organizmanın, doğal yaşamın değişikliklerine uyum sağlayamadığı için yok olduğunu belirterek, "bdelloid rotifer" adı verilen bu tek hücreli canlının varlığını sürdürmesini, karşı cinsle çiftleşememesinin karşılığı olan bir genetik "tuhaflığa" borçlu olduğunu kaydettiler.

Yenilenen sularla dolu havuzcuklarda yaşayan bu omurgasız hayvanın, sular kuruduğunda, yeniden sular doluncaya kadar kuru duruma geçtiğini belirten araştırmacılar, bu yaşam mekanizmasının sırrının genetik farklılığında yattığını, hayvanın kilit bir genin iki değişik kopyasından iki ayrı protein üretebildiğini kaydettiler.

Araştırmaya başkanlık eden Cambridge Üniversitesi Biyoteknoloji Enstitüsü'nden Dr Alan Tunnacliffe, ekibinin ilk kez aseksüel hayvanların gen kopyalarının değişik fonksiyonları olduğunu gösterdiğini belirterek, genlerin fonksiyonlarının bu canlının yaşamını sürdürebilmesi için kurumasını sağladığını bulmalarının özellikle heyecan verici olduğunu ifade etti.

Gen fonksiyonunda bu yöndeki evrimin çiftleşen organizmalarda olamayacağını söyleyen İngiliz araştırmacı, "LEA" olarak bilinen özel bir genin iki kopyasının, bu aseksüel havuz sakinlerinde farklı bir biçimde, proteinlere ayrı görev vererek,, canlının kuruma sırasında korunmasını sağladığını tespit ettiklerini kaydetti.

Science dergisinde de yayınlanan araştırmayı yapan bilimsel heyet, hayvan kururken, özel genin bir kopyasının, diğer asıl protein molekülünü birlikte kümelenmekten kurtardığını, ikinci kopya genin de canlının hücrelerini çevreleyen hassas zarı korumaya aldığını ortaya çıkardı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde