80 milyar dolarlık temel atıldı!

80 milyar dolarlık temel atıldı!

Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün 40 milyar dolar olan dış ticaretinin ikiye katlanmasını sağlayacak temel atıldı

80 milyar dolarlık temel atıldı!
16px
24px
17.09.2013 14:09
ABONE OLgoogle

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Büyükçekmece'de yeniden inşa edilecek olan Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün yeni kompleksinin temel atma törenine katıldı.

Büyükçekmece'de yapımına başlanan Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün yeni kompleksinin temel atma töreni Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Temel atma törenine ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, AK Parti İstanbul Milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Bakan Yazıcı, merhum Başbakan Adnan Menderes'i ölüm yıldönümünde anarak konuşmasına başladı.

Yazıcı, Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün yeni yapılan tesislerle Lojistik Merkez haline geleceğini belirterek, "Halkalı projesi modernizasyon sonrasında kullanıcıların her türlü ihtiyacının karşılanacağı tesislerle dış ticaretin tüm paydaşlarını karşılayacak bir platform olacak. Bu durum modern alt yapısıyla işlem sürelerini kısaltarak kaliteli bir hizmet sunumunu sağlayacak ve maliyetler üzerinde olumlu bir etki oluşturacak. Gümrük kapılarının teknolojinin sağladığı modern imkanlarla donatılması ve her bakımdan sağlıklı bir alt yapıya kavuşturulması ulusal güvenliğimiz açısından olduğu kadar ekonomik ve jeopolitik unsurlar açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle öncelikle sınırlarımız da bulunan gümrük idarelerine ait tesislerin günün şartlarına ve artan ticaret hacmine cevap verebilecek ve yasadışı ticareti önleyecek nitelikte çağdaş bir yapıya kavuşturmak için yoğun çaba harcıyoruz. Gümrük kapılarımız başta olmak üzere tüm Gümrük kapılarımız Yap-İşlet Devret Modeli ile yeniliyoruz. Tüm gümrük işlemlerini ve gümrük idarelerimizi sürekli değerlendirmeye tabi tutuyoruz. Nereden hangi aracın veya eşyanın ne kadar zamanda geçtiğini biliyoruz. Bir yandan rüşveti yolsuzluğu kaçakçılığı önlemek için çalışıyoruz" dedi.

Bakan Yazıcı Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nde bir TIR'ın kuyrukta bekleme süresinin 6 ile 12 saat arasında değiştiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu sürenin maliyetleri yükselttiğini hem de siparişlerin zamanında teslim edilmesini zorlaştırdığını biliyoruz. Bugün temelini attığımız ve Yap İşlet Devret modeliyle yenilediğimiz tüm gümrük idarelerimiz gibi başlattığımız yeni uygulamalarda bu beklemeleri önlemek için atılan önemli bir adımdır".

HİSARCIKLIOĞLU: MAZARET ÜRETMİYORUZ

Açılışta bir konuşma yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

 "Bugün Türk İş Dünyası ve Dış Ticaretimiz açısından önemli bir gündeyiz. Biz hep "insanların en hayırlısı insanlara en faydalı olandır" buyruğu uyarınca yaşadık. Bugün de özel sektörümüze, dış ticaretimize ve Türkiye'ye faydalı bir iş için bir araya geldik. Halkalı Gümrüğü'nü Büyükçekmece'ye taşıyoruz. Sayın Bakanımızın öncülüğünde hayırlı bir iş yapmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz.

 Bizler "hiçbir mazeret, başarının yerini tutamaz" dedik. Bahaneler üretmedik, risk aldık, çalıştık ve hep birlikte başardık. Bu ülkenin zenginleşmesi için risk alan, yatırım yapan, üreten, iş ve aş veren tüm girişimcilerimizi, Türk özel sektörünü yürekten kutluyorum. Bu başarının mimarları burada. Kanaat önderleri burada. Oda-Borsa başkanlarım burada. Bu başarının neferleri sizsiniz, sizlere şükranlarımı sunuyorum.

 Halkalı Gümrüğü'nün, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli bir yeri var. 30 yıldır ihracatçımıza, ithalatçımıza, lojistikçimize hizmet veriyor. Günde yaklaşık 700 tır işlem yapıyor. Geçtiğimiz yıl 152 milyar dolar ihracatın 21 milyar doları, 237 milyar dolar ithalatın da 17 milyar doları Halkalı Gümrüğü'nde gerçekleşti. Yani Türkiye'nin toplam dış ticaretinin yüzde 10'undan fazlası buradan geçiyor.

 Bu kapsamda oda ve borsalarımızla el ele verdik, Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Sarp, Nusaybin, Habur ve Cilvegözü olmak üzere Türkiye'nin 7 sınır kapısının bitirdik. 300 milyon lira yatırım, 234 milyon lira vergi. Özel sektör yıllık 410 milyon lira kaybetmemiş oldu. Bugün bizim inşa ettiğimiz kapılardan bir yılda tam 14 milyon yolcu geçiyor. Bir yılda tam 2,5 milyon tır, 5,5 milyon vasıta geçiyor.

 Her gün yeni hedeflerle, daha büyük bir heyecanla çalışıyoruz. Hem bu hedeflere sahip çıkan, hem de Kara Gümrük Kapılarının modernizasyonuna başından itibaren destek veren Bakanımıza huzurlarınızda bir kere daha teşekkür ediyorum. GTİ'de ortak olan tüm Oda-Borsalarıma ve Yönetim Kurulu Başkanlarıma teşekkür ediyorum. Bunlar sizlerin çalışkanlığı, sizlerin liderliği, sizlerin dirayeti ile mümkün oldu. Birlikte çok daha büyük işler başaracağız. GTİ'de ve tüm Kara Gümrüklerinde görev tüm yöneticilerimizi ve çalışan personelimizi de gösterdikleri çalışkanlık ve fedakarlıktan dolayı kutluyorum. Onlar adım adım bu hedefe yürüdüler, emekleriyle hayali gerçek yaptılar. Yeni Halkalı Gümrüğü tüm camiamıza ve Türkiye'ye hayırlı uğurlu olsun."

DIŞ TİCARETİ 80 MİLYAR DOLARA ÇIKARACAK

Yapımına başlanan tesis bittiğinde 215 bin 834 metrekare gümrüklü alan ve 64 bin 676 metrekare kapalı alana sahip olacak. Tesis tamamlandığında Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün 40 milyar dolar olan dış ticaretinin ikiye katlanmasını bekleniyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde