8 yılda 37 km raylı sistem yapmış

8 yılda 37 km raylı sistem yapmış

Topbaş, İstanbul'da 2004 yılında 44,1 kilometre olan raylı sistemi, şu anda 81 kilometreye çıkardıklarını söyledi.

8 yılda 37 km raylı sistem yapmış
16px
24px
09.07.2011 22:07
ABONE OLgoogle

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da 2004 yılında 44,1 kilometre olan raylı sistemi, şu anda 81 kilometreye çıkardıklarını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesince yapımı tamamlanan 4. Levent-Hacıosman Metro Hattı'nın son bölümü olan Hacıosman Metro İstasyonu'nun açılışı dolayısıyla Darüşşafaka İstasyonu'nda düzenlenen törende konuşan Topbaş, günümüzde şehirlerin nüfuslarının giderek arttığını belirtti.

Gelecekte dünya nüfusunun yüzde 70'inin şehirlerde yaşayacağını n öngörüldüğünü ifade eden Topbaş, "Bundan dolayı büyükşehirlerde başta ulaşım olmak üzere birçok alanda yeni hedefler belirlenmesi gerekiyor. İşte böyle bir süreçte sayın Başbabakanımızın belediye başkanlığında başlattığı ve Türkiye'ye bir yerel yönetim anlayışı olarak ortaya koyduğu bir anlayışın biz devamcısı olarak hizmetlerimizi yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Özellikle büyükşehirlerde ana tema olarak ulaşım ve erişim noktasında sorunlar yaşandığını vurgulayan Topbaş, şunları söyledi:

"Ulaşımla ilgili şu anda planlarımız, networkümüz hazır. Nasıl bir çözümle erişimi kolaylaştırabiliriz diye önümüzde bir yol haritası koyduk. Ve burada bütün sistemleri birbirine entegre eden ve karayolu ile raylı sistemleri beraber kullanacak bir sistemi ortaya çıkardığımızı özellikle ifade etmek istiyorum. Şehirler medeniyetleştikçe, ekonomik göstergelerde düzelmeler ortaya çıktıkça şehir nüfusunun 3 katı kadar şehirde günlük hareketlilik yaşanıyor. Yani İstanbul 14 milyon, gelecekte 45 milyon günlük hareketi yaşayacak bir şehir."

İstanbul'un dünya ile yarışan bir şehir olduğunu vurgulayan Topbaş , İstanbul'da şu anda günlük hareketliliğin 24 milyonu bulduğunu, 2023 yılında günlük hareketliliğin 36 milyon civarında olmasının beklendiğini bildirdi.

Bu süreçte toplu taşımaya ciddi anlamda önem verdiklerini aktaran Topbaş, sözlerine şöyle devam etti:
"Göreve geldiğimizde yani 2004 yılında 44.1 kilometre olan raylı sistemi şu anda 81 kilometreye çıkardık. 2013 yılında hedefimiz özellikle Marmaray'ın devreye girmesiyle raylı sistemlerdeki günlük taşıma kapasitemiz 4 milyonun üzerini yakalayacak. Yani 5 milyona yakın kişi raylı sistemi kullanacak. 2023 hedefine eriştiğimiz zaman, özellikle 36 milyon kişinin hareket edeceği bu şehirde 11 milyon insan raylı sistemi kullanır hale gelecek. Göreve geldiğimiz günden bu yana 44 milyar liralık, yani 44 katrilyonluk yatırım bütçemiz içerisinde 22 milyar lirayı ulaşıma ayırdık. Ulaşımdaki sorunları çözme adına 19,3 milyarını bugüne kadar harcadık ve yatırımlara devam ediyoruz."

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da, İstanbul için çok önemli olan bir hizmetin açılışının yapıldığını belirtti.

İstanbul'un 14 milyona yaklaşan nüfusuyla çok büyük bir metropol olduğunu kaydeden Mutlu, böyle büyük bir metropolde ulaşım imkanlarının geliştirilmesinin vatandaşlar açısından önemli olduğunu bildirdi.

Mutlu, Ulaştırma Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin raylı sistemlerin geliştirilmesi konusunda çok yoğun çaba sarf ettiklerini, bu çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ettiğini kaydetti. 
 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde