75 milyon TL’den neden vazgeçti

75 milyon TL’den neden vazgeçti

Kamuoyunu 14 yıldır meşgul eden Sümerbank Manisa Pamuklu Mensucat A.Ş. ile ilgili dün çok önemli bir gelişme yaşandı

75 milyon TL’den neden vazgeçti
16px
24px
02.10.2019 04:32
ABONE OLgoogle

2005 yılında Sümerbank’ın fabrika arazisini satın alan Ortak Girişim Grubu A.Ş.,(OGG A.Ş.) düzenlediği Olağanüstü Genel Kurul’da, 20 milyon Euro’dan kalan ve Redevco A.Ş.’ye ait olan 4 milyon Euro (26 milyon TL) tutarındaki paranın nasıl paylaştırılacağı görüştü. Yapılan oylamada, paranın paylaştırılması oy çokluğuyla karara bağlandı.  

Alınan karara göre 26 milyon TL tutarındaki paranın 23 milyon 800 bin TL’si OGG A.Ş. ortağı yaklaşık 47 kişi arasında paylaştırılacakken, toplam paranın yüzde 8.47’sini oluşturan 2 milyon 200 bin lirası ise MPM A.Ş.’nin binlerce eski ortağına pay edilecek.

Özelleştirmenin başından bu yana 14 yıldır hukuki mücadele veren Manisa Pamuklu Mensucat A.Ş.’nin eski ortaklarından eski HSYK ve Yargıtay Üyesi Ali Suat Ertosun, olayın geçmişini, yapılan olağan genel kurulu ve konuyla ilgili öngörülerini değerlendirdi.

“30 MİLYON DOLARLIK YATIRIM SÖZÜ VERMİŞLERDİ”

“Manisalının malı Manisa’da kalsın” sloganı ile yola çıkarak kurulan Manisa Ortak Girişim Grubu A.Ş.’nin (OGG A.Ş.), 2005 yılında özelleştirilen Sümerbank’ı 30 milyon dolarlık yatırım yapma taahhüdünde bulunarak 3 milyon 375 bin dolara satın aldığını hatırlatan Ertosun, MOG AŞ’nin kısa bir süre sonra, şirketin tek mal varlığı olan taşınmazını, 20 milyon Euro’su peşin ödenmek suretiyle 25 milyon Euro bedelle REDEVCO A.Ş.’ye sattığının altını çizdi.

OGG FIRSAT OLARAK DEĞERLENDİRDİ”

O dönemde yaptıkları başvurular üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulunca gerçekleştirilen incelemeler sonucu, yapılan özelleştirme ihalesinin iptali ile satılan kamu hissesinin geri alınmasına karar verildiği ve kendisinin de müdahil olduğu Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından açılan davanın,  lehlerine sonuçlandığını belirten Ertosun şöyle devam etti;

“Taşınmazın Redevco A.Ş. adına olan tapu kaydının iptali ile MPM A.Ş. adına tesciline karar verilmiştir. Temyiz edilen bu kararın, dosyanın daha önceden Yargıtay incelemesinden geçmesi, bozmaya uyulması, dolayısıyla usulü kazanılmış hak oluşması nedeniyle onanması gerekmektedir. Mahkeme kararı ile blokeli olan bankadaki para üzerindeki tedbir kaldırıldığından OGG A.Ş., bunu fırsat olarak değerlendirmiş, 20 milyon Euro’dan kalan ve Redevco A.Ş.’ye ait olan 4 milyon Euro mevcut parayı bölüşme hevesine düşmüştür.”

DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYORLAR

Bu aşamada MPM A.Ş.’nin hakim ortağı MOG A.Ş.’nin 25 Temmuz 2019 ve 13 Eylül 2019 tarihlerinde yapılan Olağanüstü Genel Kurul Toplantılarıyla kasada bulunan 12 milyon Euro ile ilgili olarak, Redevco A.Ş. ile anlaştığını ve bu paranın 8 milyon Euro’sunu adı geçen Şirkete vererek hisselerini satın aldığına dikkat çeken Ali Suat Ertosun, “Bu hisseleri daha sonra MPM AŞ’ye devrederek, şirketleri birleştirmiştir. Kalan 4 milyon Euro’nun dağıtımı ile ilgili olarak da, ikinci Olağanüstü Genel Kurul yapılmadan 30 Eylül 2019 günü Olağanüstü Genel Kurul yapılması kararı almıştır. Yapılan 25 Temmuz 2019 tarihli Birinci Olağanüstü Genel Kurulda alınan hisselerin satın alınması kararının iptali için tarafımızdan dava açılmıştır. Daha sonra TTK’nın 445. maddesinde yazılı üç aylık dava açma süresi beklenmeden 13 Eylül 2019 günü İkinci Olağanüstü Genel Kurul yapılmış olup, bunun da iptali için dava açma hazırlıklarımız devam etmektedir” dedi.

“REDEVCO 75 MİLYON TL’DEN NEDEN VAZGEÇTİ”

MOG A.Ş. ortaklarının, Özelleştirme İdaresine verdikleri parayı ABD Doları olarak getirileriyle geri alacağını ve herhangi bir zararları olmayacağını belirten Ertosun, 47 ortağın paylaşacağı 23 milyon 800 bin liranın haksız kazanç olduğunu ifade etti. Redevco A.Ş.’nin satın aldığı Sümerbank arazisi için ödediği 20 milyon Euro’nun 8 milyon Eurosu’nu harcadıklarını, kalan 12 milyonun 8 milyonunu Redevco’ya verdiklerinin altını çizen Ertosun, firmanın 12 milyon Euro’dan (75 milyon TL) neden vazgeçtiğinin anlaşılamadığını, kapalı kapılar ardında nasıl bir anlaşmanın yapıldığının merak edildiğini dile getirdi. Ertosun “MPM A.Ş.’de başlangıçta yüzde 77 olan halk hissesi, şirketin devamlı zarar etmesi nedeniyle sermayesi sürekli artırıldığından zaman içinde yüzde on binde bire kadar düşmüştür. Bu miktar sayıları binlerce olan eski ortakları şüphesiz ki tatmin etmeyecektir. Bu para, yapılan ve yapılacak masraflar ile ödenen ve ödenecek vergiler nedeniyle daha da düşecektir” diye konuştu.

“BURASI YAĞMA HASAN’IN BÖREĞİ DEĞİL”

Ertosun, OGG’nin “Manisa’nın malı Manisa’da kalsın” diyerek yüzde 99.99 oranındaki kamu hissesini 3 milyon 375 bin dolara satın aldığını ve Başbakanlık Teftiş Kurulu, Başbakanlık ve Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun aksi yöndeki kararlarına rağmen 25 milyon Euro bedelle Redevco A.Ş.’ye sattığını belirterek, “Bunu hiçbir vicdan kabul etmez. Bu mal, özel kişilerin olsa, üstünde bile durmayız. ‘İstediği gibi alır, satar’ der, geçeriz. Ancak mal halkın ve kamunun. Bu nedenle üzerinde duruyoruz. Çünkü burası yağma Hasan'ın böreği değil. Devlet bizim hakkımızı korumuyorsa, gerekirse biz korumayacak mıyız?”sorusunu yöneltti.

 “HESAP VERMEKTEN KAÇINIYORLAR!”

Redevco’nun 75 milyon TL’den vazgeçmesinin nedeninin anlaşılamadığı ve bu durumun hayatın olağan akışına aykırı olduğunu ifade eden Ertosun, MPM A.Ş.’nin hakim ortağı OGG A.Ş.’nin aldıkları satış bedeli ile ilgili hesabı vermekten de kaçındığını kaydederek şunları dile getirdi:

 “MPM A.Ş.’nin özelleştirilmesi ve sonradan yaşanan gelişmeler üzerine tarafımızdan hukuk, ceza ve idari dava açılmış olup, bunlar lehimize sonuçlanmıştır. Tamamen haklı olduğumuz ve mahkeme kararları ile sonuç aldığımız bu olayda, Manisa’mızın ve sürekli mağdur edilen eski ortakların menfaatlerinin gözetilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Manisa’nın malı olan, geçmişte kentimizin kalkınmasında önemli rolü bulunan MPM A.Ş.’nin tabutuna bu şekilde son çivinin çakılmasına izin vermeyecek mücadelemize devam edeceğiz.”

Hülya Kılınç/OdaTV

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde