70 milyon liralık zarara uğrattı, sorumluluk yok

70 milyon liralık zarara uğrattı, sorumluluk yok

350 otobüs alımı ihalesinde kamunun 25 milyon euro (70 milyon lira) zarara uğrattığı iddiasıyla ilgili davada, İBB Başkanı Kadir Topbaş ilk kez ifade verdi.

70 milyon liralık zarara uğrattı, sorumluluk yok
16px
24px
12.01.2015 07:45
ABONE OLgoogle
İstanbul Büyük Şehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın 350 otobüsün alımı ihalesinde usulsüzlük yaptığı ve kamunun otobüs başına 70 bin Euro, toplamda ise 25 milyon euro (70 milyon lira) zarara uğrattığı iddiasıyla ilgili davada, Topbaş ilk kez ifade verdi.

Taraf’ın ulaştığı ifade metnine göre, Topbaş, Belediye Başkanı sıfatı taşımasına ve ihale kararı ile alım onayında “tasdiki” bulunmasına rağmen, hakkındaki usulsüzlük iddialarını “İETT’de otobüs alımı ile ilgili, hiçbir görev ve yetkim bulunmamaktadır” diyerek yalanladı.

Topbaş ayrıca, ihaleyle ilgili sorumluluğun İETT’de olduğunu belirterek, şu cümlelerle beraatını istedi: “İddia konusu olay, Kamu ihale kanununun usul ve esasları çerçevesinde bir satın alma işlemidir. Belediye Başkanının, tüzel kişiliğe sahip olan İETT’nin üst yönetici, harcama yetkilisi ve ihale yöneticisi sıfatıyla sorumluluğu bulunmamaktadır. Mal alımıyla ilgili sorumluluk harcama yetkililerinindir. Bu davada da, yapılan harcamayla ilgili bir sorumluluğum bulunmamaktadır.”

OTOBÜS ALIMINA DEVAM ETTİ

2012 yılından bu yana devam eden davayla ilgili Topbaş, “özel duruşmada” ifade verdi. İddianameye göre dava süreci, 2004’teki ihaleye katılan beş firma içinden en düşük fiyatı veren BMC’nin “ihaleyi kazanamaması” süreciyle başladı.

BMC, İETT’ye mektup yazarak en düşük fiyatı vermelerine rağmen ihaleyi neden alamadıklarını sordu ancak İETT cevabında sadece ihaleyi kazanan firma ile sözleşme yapıldığını belirtti. Bunun üzerine BMC Kamu İhale Kurumu’na başvurarak ihalenin iptalini istedi.

KİK, “İhale işlemlerinin ve ihale kararının iptaline” karar verdi. İETT, bu kararın iptali için Ankara İdare Mahkemesi’ne dava açtı ancak mahkeme itirazı reddetti. İddianamede, bu sürece rağmen, otobüs alımlarının devam ettiği ve yaklaşık maliyetleri 130 bin euro olmasına rağmen, otobüslerin 218 bin eurodan alındığı belirtildi.

“Konunun aciliyeti KAMU YARARI” Yaklaşık üç yıldır devam eden yargılamada, “Görevi kötüye kullanmakla” suçlanan sanık Kadir Topbaş ilk kez savunma yaptı. “Sanık” Topbaş, ihalenin mevzuata uygun bir şekilde ilerlediğini ve alımlarda kamu yararı olduğunu belirterek, “Konunun aciliyeti, kamu yararı, AB müktesebatı, göz önünde bulundurularak, Kamu İhale Kanunu’nun işlemin yapıldığı tarihte, yürürlükte olan 55. Maddesine istinaden, ihale işlemlerine devam edilerek, teklifi uygun görülen isteklilerle, sözleşme imzalanmasına karar verilmiştir” dedi.
Aysun YAzıcı/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde