7.6 milyon işsiz kalacak: Dijital terzilik yeni iş kapısı

7.6 milyon işsiz kalacak: Dijital terzilik yeni iş kapısı

Otomasyon nedeniyle Türkiye’de, 2030’a kadar işgücündeki 5.6 milyon kişinin mesleğindeki rolünü değiştirmesi, 2 milyon kişinin de farklı meslek edinmesi gerekecek.

7.6 milyon işsiz kalacak: Dijital terzilik yeni iş kapısı
16px
24px
15.01.2020 07:20
ABONE OLgoogle

Türkiye’deki 800 meslek ve 2 bin iş aktivitesini 17 yetkinlik bazında analiz eden McKinsey Türkiye, 2030’a kadar bu mesleklerin yüzde 60’ındaki işlerin üçte birinden fazlasının otomasyonla yapılabileceğini ortaya koydu. “İşimizin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye’nin Yetenek Dönüşümü” başlıklı rapora göre, mesleklerin yüzde 2’si ise otomasyon sonucu ortadan kalkacak. 

Türkiye için ortalama yüzde 20-25 otomasyon seviyesini baz alan araştırmanın sonuçları, çalışanları da dikkat çekici şekilde etkileyecek. Buna göre, 2030’a kadar işgücündeki 5.6 milyon kişinin farklı yetkinlikler geliştirerek mesleğindeki rolünü değiştirmesi, 2 milyon kişinin de farklı meslek edinmesi gerekecek. Ayrıca işgücüne yeni katılacak 7.7 milyon kişinin ise geleceğin meslekleri için hazırlanması şart. 21.1 milyon kişi de mevcut mesleğindeki teknolojiden tam yararlanmak için yetkinliklerini geliştirmek durumunda kalacak. 

FIRSATLAR DA VAR 

Rapola ilgili dün düzenlenen toplantıda konuşan McKinsey Türkiye Direktörü Can Kendi, yeni dönemin Türkiye için yaratacağı risklerle beraber fırsat penceresi de olacağını belirterek “Ancak dönüşümün bu kez çok hızlı olduğu unutulmamalı” dedi. Yetenek dönüşümünün Türkiye’nin başarı düzeyini belirleyeceğini ve bu tartışmanın ucunun eğitim sistemine dokunduğunu ifade eden McKinsey Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Bölge Başkanı Özgür Tanrıkulu da, bu nedenle her kesime büyük görevler düştüğünü vurguladı. 

DİJİTAL TERZİLİK YENİ İŞ KAPISI

Rapora göre gelişen teknolojiler ve değişen ihtiyaçlarla yeni meslekler ortaya çıkacak. Örneğin teknoloji odaklı işler kapsamında siber güvenlik lideri, insansız hava aracı operatörü, yapay zekâ destekli sağlık teknisyenleri göreceğiz. Hizmet odaklı işler kapsamında ise finansal koç, kişisel marka danışmanı, sanal mağaza danışmanı, dijital terzi, deneyim tasarımcıları olacak.

McKinsey ortağı Pınar Gökler Özsavaşçı’nın verdiği bilgiye göre, ortalama yüzde 20-25 otomasyon baz alındığında Türkiye’de 2030’a kadar 7.6 milyon iş kaybolurken, 8.9 milyon yeni iş oluşabilecek. Ayrıca, başta teknolojiyle ilgili alanlarda olmak üzere, tamamı yeni 1.8 milyon iş oluşturulabilecek. Süreç iyi değerlendirilirse Türkiye’de 10 yıl içinde 3.1 milyon net iş artışı potansiyeli mevcut. Bu 36.4 milyonluk işgücü anlamına gelecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde