7.1 milyar TL'lik meçhul Türk kim?

7.1 milyar TL'lik meçhul Türk kim?

Maliye'ye 7.1 milyar TL'lik varlık beyan eden meçhul gizli Türk'e dair ilk ipuçları

7.1 milyar TL'lik meçhul Türk kim?
16px
24px
08.04.2010 09:26
ABONE OLgoogle

Varlık Barışı kapsamında Türkiye’ye 7.1 milyar lira getireceğini beyan eden “meçhul zengin”in dudak uçuklatan varlığının büyük bölümünü, Avrupa Birliği ülkelerindeki bazı fonlara karşılık Türkiye’deki bankalarda depo hesabı açtırarak kaydi olarak transfer ettiği öğrenildi. Depo hesabı işlemleri dışında “meçhul zengin”den Türkiye’ye nakit para girişinin yok denecek kadar az olduğu belirtiliyor. Söz konusu işlemlerin Türkiye’de birden fazla banka kullanılarak yapıldığı, az tutardaki nakit girişinin ise küçük küçük meblağlar halinde günler boyunca Türkiye’deki farklı bankalara aktarıldığı belirtildi. Meçhul zenginin yasadan İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı üzerinden yararlandığı öğrenildi.

İncelemeye gerek yok

Maliye Bakanlığı kaynakları, meçhul zenginin varlığının “kara para” açısından herhangi bir şüphe taşımadığını, “yeşil sermaye” ve “Körfez sermayesi” olmadığını belirttiler. Bu kapsamda “şüphe bulunmadığı için” kara para ile ilgili herhangi bir incelemeye de gerek duyulmadığını ifade ettiler. Aynı kaynaklar, “şüphe” bulunmamasına “geldiği yer, getiren kişi ve kaynağı belli ve güvenilir” sözleriyle açıklık getirdiler.

“Yurtdışında ticari faaliyetleri olan ve iş yapan biri” diye tanımlanan “Meçhul Türk”ün, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Varlık Barışı yasasını anlatmak için yurtdışında gerçekleştirdiği Road Show’larda “İsminizi bile sormayacağız. Paranızı getirin” sözlerinden etkilendiği ve isminin açıklanmayacağı taahhütüyle yasadan yararlandığı belirtildi.

Maliye Bakanı Şimşek ve ekibi Varlık Barışı’nı anlatmak amacıyla yurtdışında bir tanıtım seferberliği yapmış, bu kapsamda Almanya’nın Köln kentinde, Belçika, Fransa İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerde toplantılar düzenlenmişti. Ayrıca İsviçre bankalarında bulunduğu varsayılan Türkler’e ait paraları hedefleyen bir tanıtım toplantısı da gerçekleştirilmişti.

Meçhul zengin VIP’e sokulup güvenlik çemberine alındı

BAKANLIKTA Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) sisteminden her türlü vergi ve para hareketi sorgulamalarına gözaltı uygulanırken, meçhul zenginin VEDOP’ta özel bir kayıt bölümü olan VIP kayıtlarına alındığı öğrenildi. Böylece meçhul zengin “özel güvenlik çemberine” alınmış oldu.

Maliye’nin vergi otomasyon sistemine girerek mükelleflerle ilgili her türlü sorgulamayı yapabilmeyi sağlayan VEDOP’a kişiye özel şifrelerle girilebiliyor. Bu şifreler bakanlık üst yönetimi, Gelir İdaresi Başkanlığı üst düzey yönetici ve bürokratları ile müfettişler, denetim ve inceleme kurul başkan ve yardımcılarına veriliyor. Dolayısıyla bu tür bir sorgulamayı sadece çok az sayıdaki bürokrat yapabiliyor. Ancak VIP kayıtlarında ise sadece bir avuç üst düzey bürokrat sorgulama yapabiliyor. Böylece meçhul zenginin korunması daha sıkı sağlanmış oluyor.

Tüm bilgilere ulaşılabiliyor

VEDOP’ta mükelleflerin gizli bilgileri tutuluyor. Özel şifreleriyle girilebilen sistem sayesinde vergi mükelleflerinin kimlik bilgileri, borçları, verdikleri beyanname, tapu, şirket ortaklıkları ve benzer kritik kayıtlara kolayca ulaşılabiliyor. 24 saat açık bulunan VEDOP’a giren kişinin kimi incelediği, ne zaman giriş yaptığı, hangi işlemi yaptığına ilişkin bilgiler özel kayıtlarda tutuluyor. Özel şifre ile sisteme giren herkes, sorgulama yaptığı konular da kayıt altına alındığından, kimin kimi sorgulattığı da kolayca bilinebiliyor.

İşte meçhul zengine ait bazı kodlar

* Avrupa’daki çeşitli fonlara yatırım yapıyor.

* Bu fonlara karşılık Türkiye’de çeşitli bankalarda depo hesabı açtı.

* Birden fazla banka üzerinden yapılan bu işlemlerin dışında nakit para girişi çok az oldu.

* Nakit girişleri, küçük tutarlar halinde günlerce sürdü.

* Yasadan İstanbul

Vergi Dairesi Başkanlığı üzerinden yararlandı.

* Kara para açısından herhangi bir şüphe taşımıyor. İncelemeye gerek bile duyulmadı.

* Yine aynı şekilde yeşil sermaye ya da Körfez sermayesi de değil.

* Avrupa’da ticari faaliyetleri var.

128 milyon lira ödeyip soruşturmadan kurtuldu

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, önceki gün Varlık Barışı kapsamında ortaya çıkan meçhul zenginle ilgili, “Varlık Barışı kapsamında bir mükellef 7.1 milyar lira getireceğini beyan etmiştir. Bu 7.1 milyar lira tabii beyan edilen tutardır. Bana verilen bilgiye göre, bu tutarın yüzde 90’ı getirilmiştir. Maliye olarak bizim için önemli olan bunun vergisinin ödenmesidir” demişti.

Söz konusu kişinin yurtdışından Türkiye’ye getirdiği varlıkla ilgili ödemesi gereken vergi, Varlık Barışı yasasına göre yüzde 2’yle sınırlı. Bu kapsamda Bakan Şimşek’in açıklamasına göre beyan ettiği 7.1 milyarın 6.4 milyar lirasını kaydi ya da nakdi olarak ülkeye getiren meçhul kişinin ödemesi gereken vergi de, 128 milyon lira tutarında bulunuyor.

Maliye kaynakları, Varlık Barışı’ndan yararlanan vatandaşlarca, yüzde 2’lik verginin bir tür sigorta parası olarak görüldüğünü belirterek, “Örneğin 128 milyon lira ödeyerek milyarlık varlığını garanti altına almış oluyor. Bir daha parasıyla ilgili inceleme, soruşturma yapılmayacak. Kayıt altına alınmış olacak” diye konuştular.

Gülümhan Gülten/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde