66 yıllık fabrika yıkılıyor yerine bir AVM daha geliyor

66 yıllık fabrika yıkılıyor yerine bir AVM daha geliyor

Hasköy’deki 66 yıllık Yün İplik Fabrikası’nın yerine AVM ve konut projesi geliyor.

66 yıllık fabrika yıkılıyor yerine bir AVM daha geliyor
16px
24px
19.02.2018 13:59
ABONE OLgoogle

Son dönemde bir çok sanatsal etkinliğe de ev sahipliği yapan fabrika arazisi için hazırlanan imar planları İBB tarafından onaylandı.

Beyoğlu Pirimehmetpaşa Mahallesi'nde yaklaşık 15 dönümlük arazi üzerinde 1952 yılında Eluaşvili ailesi tarafından kurulan Hasköy Yün İplik Fabrikası'nın kaderi tamamen değişti.

65 yıldır iplik imalatı yapılan fabrika son yıllarda küçülmeye gitmiş, tarihi bina daha çok sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaya başlamıştı. En son fabrika arazisi için konut, AVM ve ofis projesi geliştirildi. Bu proje için gereken imar planı değişikliği de 16 Şubat günü toplanan İBB Meclisi'nde kabul edildi.

GEREKÇE: MÜLKİYET AYNI AMA FONKSİYONLAR FARKLI

İBB Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edilen plan değişikliğinin gerekçesi “…Çalışmaya konu alanı oluşturan parsellerin tamamı aynı özel mülkiyette olmasına karşın alan fonksiyon ve yapılanma koşulları açısından parçacıldır. Bu durum özel mülkiyet sahipliliği açısından uygulamada güçlükler çıkarmaktadır….Fonksiyon alanlarının bütünleştirilmesi, donatı alanlarının alansal olarak daha kullanışlı hale getirilmesi amacıyla plan değişikliği çalışmasının yapılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır” şeklinde açıklandı.  

5 KAT SINIRI

Bu gerekçe doğrultusunda İBB tarafından hazırlanan planda parseller “Ticaret-Konut”, “Eğitim”, “Park ve Yeşil Alan”, “Yol Alanı” olarak tanımlandı. Ticaret ve konut alanlarında yapılaşma koşulları en çok 5 kat ve emsal 1.50 olarak belirlendi. Plana, “İstanbul Valiliği ve yüklenici arasındaki 2017 tarihli protokol şartları doğrultusunda belirtilen ortaokul inşaatının tamamlanıp geçici kabulleri yapılmadan söz konusu parselde yapılacak inşaata yapı kullanma belgesi verilemez” notu eklendi.

YAPILAŞMA VE NÜFUS ARTTIRILDI

Yapılan plan değişikliğine İBB'nin kendi birimleri de karşı çıktı. İBB Ulaşım Planlama Müdürlüğü plan değişikliğini, yapılaşmayı dolayısıyla ulaşım taleplerini arttırıcı nitelik taşıdığından bölgesel ulaşım sistemi açısından uygun bulmadı. Genel bir değerlendirme yapan İBB Planlama Müdürlüğü, değişikliğin “Sosyal Tesis Alanı” donatısını azaltıcı, yapılanmayı, nüfusu ve dolayısıyla ulaşım taleplerini arttırıcı bularak emsal teşkil edici nitelik taşıdığına dikkat çekti.

307 METREKARE PARK

Planlama Müdürlüğü, plan değişikliği ile alanın 4 bin 50 metrekaresinin “Eğitim Alanı”, 9 bin 958 metrekaresinin “Ticaret+Konut Alanı”, 307 metrekaresinin ise “Park ve Yeşil Alan” olarak önerildiğini kaydetti. Önerilen 9 bin 958 metrekarelik “Ticaret+Konut” fonksiyonu içerisinde yer alacak konut kullanımı miktarının belirsiz olduğuna dikkat çekildi.

Beyoğlu Belediyesi'nin aynı mahallede 3 bin 866 metrekarelik “Eğitim Alanı”nın, Hasköy Karayolu Tüp Geçiş Tünelleri'nin giriş çıkış güzergahında kalması nedeniyle bu plan kapmasında değerlendirilmesini istediği ancak teklif edilen plan değişikliği ile ayrılan yaklaşık 4 bin 50 metrekarelik eğitim alanının bu ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalacağı vurgulandı.

Plan değişikliğine CHP grubu da karşı çıktı. CHP'li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, “Haliç'te devasa kütle binalar oluşacak” uyarısında bulunarak müteahit firmanın, daha plan geçmeden yapacağı konut projesi için ön talep toplamaya başlamasını da eleştirdi.

Özlem Güvemli/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde