641 milyon TL borcu üç bürokrata yıktılar

641 milyon TL borcu üç bürokrata yıktılar

Sayıştay, kayıtlarda görünen belediye borcunu tahsil etmedikleri gerekçesiyle 641 milyon liralık borcu 3 Hazine bürokratına yükledi

641 milyon TL borcu üç bürokrata yıktılar
16px
24px
24.03.2015 07:34
ABONE OLgoogle
Hazine Müsteşarlığı’ndan aldıkları borçları zamanında ödemeyen belediyeler, Belediye Kanunu’ndan yararlanıp vadesi 31 Aralık 2014 ve daha öncesinde dolan borçları için uzlaşma komisyonlarına başvurdu.

Hazine, uzlaşma kapsamına alınan belediye borçlarını yasa gereği “vadesi geçmiş borçlar” statüsünden çıkardı. Ancak, uzlaşmanın nasıl sonuçlanacağı bilinemediği için, takip amaçlı olarak, bu borçlara gecikme faizi, gecikme bedeli ve gecikme cezası ekledi. Bu nedenle, belediyelerin uzlaşmaya giden borçları kağıt üzerinde katlanarak arttı.

SAYIŞTAY CEZAYI VERDİ

Bu süreç devam ederken kayıtları inceleyen Sayıştay, kağıt üzerinde görünen yüklü borçların ödenmediğini, üstelik tahsil edilmesi konusunda da bir girişimin yapılmadığını tespit etti. Hazine bürokratları durumu anlattı. Ancak Sayıştay belediyelerden tahsil edilmeyen anapara, faiz ve cezalarıyla birlikte 641 milyon liralık kamu alacağını muhasebe yetkilisi ve daire başkanlarından oluşan 3 Hazine bürokratına rücu etti. Böylece maaşlarından başka geliri olmayan 3 bürokrat yüzlerce milyon liralık borç yüküyle karşı karşıya kaldı.

2.500 BELEDİYE, 2.3 MİLYAR TL

Hükümet, yaşanan sorunu gidermek için, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bebek, çeyiz ve konut yardımlarının da içinde yer aldığı torba yasaya bir madde ekletti. Madde yasalaşırsa, uzlaşma komisyonlarınca kabul edilen 2014 öncesine ait belediye borçları “kamu alacağı” olarak Hazine kayıtlarına yazılmayacak. Böylece borç görünmeyeceği için bürokratlar da belediye borçlarını ödemekten kurtulacak.

Getirilen düzenlemeye ilişkin bilgi veren Hazine eski Müsteşar Yardımcısı ve geçici Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin, düzenlemenin 2 bin 500 civarında belediyeyi ilgilendirdiğini söyledi.

Sorunun giderilmemesi halinde Hazine’nin 20 belediyeye toplam 2,3 milyar lira fiktif borç yazmak zorunda kalacağını belirten Bilgin, sadece Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu yolla oluşacak borcunun 641 milyon liraya ulaşacağını bildirdi. Bilgin, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uzlaşmaya geç geldiği için borcun daha fazla arttığını söyledi.
Erdoğan Süzer/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde