600 milyon dolarlık yat denize açıldı

600 milyon dolarlık yat denize açıldı

Dünyanın en büyük özel yatı ‘Azzam’ denize açıldı

600 milyon dolarlık yat denize açıldı
16px
24px
08.07.2013 11:56
ABONE OLgoogle

Bremen’deki Lurssen tersanesi tarafından “Proje Azzam” kod adıyla yapılan 180 metrelik dev, Kuzey Denizi’nde yaptığı test seferi sırasında fotoğraflandı. 3 yılda yapılan ve yaklaşık 600 milyon dolara mal olan yatın Ortadoğulu olduğu belirtilen sahibi açıklanmıyor.

Azzam, Rus işadamı Roman Abromoviç’in 163.5 metrelik yatı Eclipse’i geçerek dünyanın en büyük megayatı unvanını ele geçirdi.

Normalde saatte 30 knot (yaklaşık 55 kilometre) hız yapabilen yat ilk kez nisan ayında suya indirildi. Yatın sahibi sır gibi saklansa da dünyanın en zengin isimleri arasında yer alan Suudi Arabistanlı Prens El-Velid bin Talal’in ismi öne çıkıyor.

Yatın Birleşik Arap Emirlikleri’nden bir şeyhe ait olabileceği de belirtiliyor. 94 bin beygir gücündeki yat gözlemcilere göre test seferi sırasında 31.5 knot’a (58.5 kilometre saat) kadar çıktı.

En uzun ve en hızlı

Azzam bu durumda dünyanın en hızlı yatı unvanını da ele geçirmiş oldu. İngiliz Daily Mail gazetesi yatın ilk seferini takip eden Peter Seyfferth’in şu sözlerine yer verdi:

“3 gün denenen Azzam 31.5 knot’a çıkarak dünyanın hem en uzun hem de en hızlı megayatı oldu. Böylesine bir hız bu büyüklükte bir yat için sıradışı. Azzam 150 metre üzeri yatlar arasında şık ve zarif hatlarıyla öne çıkıyor.”

Megayatın mühendisliğini yapan Mubarak Saad al Ahbabi’nin hem hızlı gidebilen, hem de sığ sularda seyredebilen bir megayat üzerine odaklandığı belirtiliyor. Azzam’ın dış tasarımı Nauta Yachts, iç tasarımı ise Christophe Leoni tarafından yapıldı.  Yatın sahibine bu yıl içinde teslim edilmesi bekleniyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde