6 Milyar TL ciro hedefi

6 Milyar TL ciro hedefi

Da­ha 14 yıl­lık bir mar­ka ol­ma­sı­na rağ­men 24 ül­ke­ye ya­yı­lan ve 1.5 mil­yar li­ra­dan faz­la ci­ro­ya ula­şan Ko­to­n’­un ku­ru­cu­su Gül­den Yıl­maz, ba­şa­rı­sı­nın sır­rı­nı özet­le­di..

6 Milyar TL ciro hedefi
16px
24px
15.12.2014 06:43
ABONE OLgoogle
Gülden Yılmaz, sadece Türkiye’nin en çok dikkat çeken markalarından birini yaratmadı, hem pek çok girişimciye ilham verdi hem de pek çok gence örnek oldu.

Da­ha 14 yıl­lık bir mar­ka ol­ma­sı­na rağ­men 24 ül­ke­ye ya­yı­lan ve 1.5 mil­yar li­ra­dan faz­la ci­ro­ya ula­şan Ko­to­n’­un ku­ru­cu­su Gül­den Yıl­maz, ba­şa­rı­sı­nın sır­rı­nı özet­le­di:

Sa­de­ce bil­di­ğim işi tut­kuy­la yap­tım

Gülden Yılmaz, sadece Türkiye’nin en çok dikkat çeken markalarından birini yaratmadı, hem pek çok girişimciye ilham verdi hem de pek çok gence örnek oldu. Genç girişimci ve girişimci adaylarına yol göstermek için 4’üncü kez düzenlenen G3 Forum’da kadınlar onu örnek aldığını söyledi. Girişimci adaylarıyla sohbet ettiği masada 30 dakika oturuyorum ve herkes “Gülden Hanım sizden çok iyi enerji aldım” diyor. Bakalım siz okurken nasıl bir enerji alacaksınız…

Daha 14’lük taze, genç bir marka Koton…

- Evet. 2018’de 20’nci yaşını kutlayacağız. Şimdiden heyecanlıyız.
2000 yılında 10 mağazanız vardı. Şimdi kaç oldu ve bu nasıl bir büyümedir?
- Bu yılı 380 mağazayla kapatıyoruz. Mağaza sayısı açısından 38 kat büyüme demek. Ciromuz da yıl sonunda 1 milyar 560 milyon lirayı aşacak. 2000-2014 arasında ciromuz 70 kat büyüdü. Herhalde dünyada da böylesine bir büyüme yoktur. Varsa da ben bilmiyorum.

6 MİLYAR TL CİRO HEDEFİ

20’nci yaşında Koton’u nerede göreceğiz?
- Şu anda 24 ülkede varız. Bu sayı kesinlikle çok artmış olacak. 380’i yurtdışında toplam 780 mağazaya ulaşıp, 6 milyar liraya dayanan bir ciro hedefi koyduk.
Herkes bunu merak edecektir; bu kadar kısa sürede bu kadar büyük başarı nasıl geldi?
- Biz kendi işimizi yapıyoruz. Yarın öbür gün ortaklarımız çıktığında da biz bu işi yapacağız. Koton bu ortaklığa kadar hep kendi yağıyla kavrulmuş bir markadır. Biz kazandığımızı hep markamıza yatırdık. Ortak aldığımızda elimize geçen parayı da inşaata, gayrimenkule veya turizme yatırmadık. Bildiğimiz işi yaptık. Mutlu olduğumuz işi yaptık. Hep söylerim; sevmediğiniz işi yaparken başarı gelmez. Çok emek verdik, çok çaba gösterdik. Ben modada sahipliğe inanırım. Patron markanın sahibi olacak.

KATE MOSS HAYALİM

Hâlâ hayalini kurduğunuz bir şey var mı peki?
- Olmaz olur mu? Mesela Kate Moss ile çekim yapmak istiyorum. Koton tüm dünyada bilinen bir marka olsun istiyorum. Daha gidecek çok yol var yani.
Minnie by Koton nasıl gidiyor?
- İnanılmaz! 100 parçalık koleksiyon yaptık. Çocuk ve genç kız yetişkin… Çok talep oldu ve ürünler hep yeniden yeniden üretildi. Hatta Disney o kadar memnun kaldı ki yeni projeler yapmak istiyor. Minnie by Koton’u gelecek sezon da üreteceğiz. Sonrasına bakacağız.
Sizde kesin başka yenilikler de vardır.
- Doğru. Parfüm, oje ve vücut bakım ürünleri yapmıştık şimdi bunlara renkli kozmetik ekliyoruz. Bu en çok üzerine çalıştığımız alan oldu. Çok da öğreticiydi bizim için. Bütün araştırmalar da gösteriyor ki, Türkiye’de bütün mesele göz. Varsa yoksa göz makyajı…

HOBİ

Çok yoğun çalışma hayatı, hobilerimi geliştirmeme imkan vermiyor. Yine de düzenli bir şekilde spor yapmaya çalışıyorum.
Kitap okumayı ve seyahat etmeyi çok seviyorum. Sanattan beslenirim. Mutlaka güncel sergileri takip etmeye çalışırım.

ŞANS

Hayatta şansa çok inanırım. Şanssız iseniz başarı çok zordur.
Ancak şans sadece siz onu değerlendirebilecek iseniz işe yarar. Yoksa heba edilmiş olur. Ben hayatta karşıma çıkan şansları iyi kullandığıma inanıyorum.

BAŞARININ SIRRI

Hayatta başarının en önemli göstergesi mutluluktur. Gerçek başarı hayattan aldığınız keyiftir.
Koton 6000 kadar kişiye istihdam sağlıyor.
Koton’un bir gün dünyada çok önemli bir Türk markası olması ve çok daha fazla insana istihdam sağlaması benim için başarıdır.
n Benim başarı formülüm ise azla yetinmemek ve her zaman mükemmeli aramak.

İŞ HAYAT DENGESİ

İtiraf etmem lazım; bazen iş, özel hayatın önüne geçiyor. Koleksiyon dönemlerinde (2-3 hafta) günde 14-16 saat çalışabiliyorum. Fuar ve iş gezileri de olunca…
Beni en çok üzen bu dönemlerde çocuklara yeterince zaman ayıramamak. Ama Yılmaz ile birçok şeyi paylaştığımız gibi bunu da paylaşıyoruz. Arkadaşlar ve sosyal hayat da böyle dönemlerde biraz ihmal ediliyor tabii ki.

KULAĞA KÜPE

Sevdiğiniz bir iş dalında, kendi yeteneğinize uygun bir alanda girişim yapın. Ancak o zaman işe gerçek bir tutkuyla sarılırsınız.

SOSYAL SORUMLULUK

“Türkiye’nin markaları Türkiye’nin çocuklarını giydiriyor” kampanyasında son üç yılda yaklaşık 100.000 çocuğumuzu giydirdik.
Kış mevsiminde onları koruyacak ve bedenlerine göre hazırlanmış kaban ve ayakkabılarla onları biraz da olsa kış mevsiminde soğuktan korumaya çalıştık.
Bu yıl yine 30.000 çocuğumuzu daha giydireceğiz.

PİŞMANLIK

İşime büyük bir aşkla bağlıyım. Bu nedenle fedakarlık hep aile ve özel yaşamdan yana oluyor. İşim için, ailemden ve çocuklarımdan zaman çaldım. Bu konuda pişmanlık yaşadığım zamanlar oldu.

DALKAVUKLUKLA MÜCADELE

Eğer bunu seviyorsanız dalkavukları da çağırırsınız. Etrafınızda çok dalkavuk varsa sorun sizdedir. Korunmak için önce egonuzu yenmeniz gerek.  Alçakgönüllü ve samimi iseniz çevrenizde dalkavuklar barınamaz.

YETENEK AVI

Yetenekli insanlarla tanışmak için üniversitelerde kariyer günleri vb. etkinliklere katılıyoruz. “Head Hunting” firmalarıyla çalışıyoruz. Şirkette staj yapan veya part-time çalışan gençlerin içinden bize uyum sağlayacak yetenekleri bulmaya çalışıyoruz.
İnsanların tarz ve yeteneklerini anlamaya yönelik ölçme teknikleri kullanıyoruz. Genç ve yetenekli insanları şirket içinde yetiştiriyor ve yönlendiriyoruz.. Bu anlamda koçluk yapmak çok önemli.

SOSYAL MEDYA

Facebook profilim yok.
Twitter ilk çıktığında vardım ama aktif değilim artık. Instagram’da da sadece hesabım var. Vaktim yok benim sosyal medyaya. Telefona, mesaja, e-maile, whatsapp’a bile yetişemiyorum.  Zaten sadece iş için kullanmak istiyorum. Ne yaşadığımı göstermek hoşuma gitmiyor.
Demet Cengiz/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde