510 milyon doları nasıl ödeyecek?

510 milyon doları nasıl ödeyecek?

Zorlu, özelleştirme ihalesinde teklif ettikleri 510 milyon doları nasıl ödeyeceklerini açıkladı

510 milyon doları nasıl ödeyecek?
16px
24px
05.03.2008 21:00
ABONE OLgoogle

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Ankara Doğal Elektrik Üretim özelleştirme ihalesinde teklif ettikleri 510 milyon doları peşin ödeyeceklerini açıkladı. Zorlu, ayrıca 150 milyon dolar yatırım yapacaklarını bildirdi.

Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.'ye ait, toplam 141 MW kurulu gücünde dokuz santralin özelleştirme ihalesini, 510 milyon dolarla kazanan Zorlu Enerji adına ihale sonrası açıklama yapan Ahmet Nazif Zorlu, bundan sonra yapılacak elektrik dağıtım ve üretim ihalelerine de katılacaklarını söyledi. Ankara Elektrik ihalesinin bu sürecin başlangıcı olması açısından çok önemli olduğuna işaret eden Zorlu, “Bugün gördüğünüz gibi ülkede serbest bir ticaret olmazsa o zaman da bir yere gitmemiz mümkün değil. Bugün ilk adım atılmıştır. Bundan sonra da bunun devamı olacaktır. Bana göre sembolik bir ihaledir ve bunun devamı gelecektir. Bugün Türkiye'nin esas sahibi olduğu enerji gücü tam kapasite ile kullanılamıyor. Ve bu özelleştikten sonra daha kapasiteyi kullanarak fiyatların düşeceğine inanıyoruz ve biz gelecek ihalelerde hem dağıtımda hem üretimde olacağız” diye konuştu.

ENERJİ ÖZELLEŞTİRMELERİ BİR AN ÖNCE YAPILMALI

Enerji kesintilerinin sorulması üzerine Zorlu, “Enerji kesilmesini hiçbir zaman için temenni etmeyiz. Ama bugüne kadar yapılamayan özelleştirme; devlet yatırım yapmıyor, özelleştirme yapacağım diye yatırım yapmıyor. Türkiye'de özel sektör de yatırım yapmadı çünkü özel sektörün olmadığı bir yerde liberalleşmenin olmadığı bir yerde de her zaman sıkıntılar olur. Ben diyorum ki bir an bu özelleştirmenin tamamlanması gerekir” dedi.

İhale bedeli olan 510 milyon doları peşin ödeyeceklerini açıklayan Zorlu, ödemenin finansmanının sorulması üzerine, bu konuda hiçbir sıkıntının olmadığını, Zorlu Holding gücünün ortada olduğunu söyledi.

Santralleri teslim aldıktan sonra yatırımlara başlayacaklarını kaydeden Zorlu, 150 milyon dolar civarında yatırım yapacaklarını bildirdi.

140 MW gibi küçük bir kurulu güç için 510 milyon doların yüksek olduğu yorumu sorulan Zorlu, “Ona göre hesabını- kitabını yapmıştır alan, ona göre içinden çıkacaktır. Biz, Zorlu olarak enerjide büyüyeceğiz, diyoruz. Biz ürünü çeşitlendirmek istiyoruz. Onun için de bu ihaleye asıldık” diye konuştu. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde