500 Milyon Dolarlık yatırım yapacak

500 Milyon Dolarlık yatırım yapacak

Doğu ve Güneydoğu’nun altyapı, lojistik ve işgücü alanındaki dezavantajları nedeniyle yatırımların sınırlı kaldığını belirten Bülent Eczacıbaşı, “Darboğazlar giderildikçe yatırımlar artar” dedi

500 Milyon Dolarlık yatırım yapacak
16px
24px
04.07.2010 09:56
ABONE OLgoogle

Güneydoğu’ya yapılan yatırım çağrılarını, “Bölgenin kalkınması bakımından önemli bir ihtiyaca işaret ediyor, yerine getirilmesi için gayret gösterilmeli” diye değerlendiren Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki yatırımların bugüne kadar çok sınırlı kalmasının nedenlerini şöyle anlattı:

“Altyapı, lojistik ve eğitimli insan gücündeki yetersizlikler oldu. Bir tesis kurduğunuz zaman, kalifiye işgücü ve yöneticiler istihdam etmeniz gerekiyor, elektrik, doğalgaz gibi ihtiyaçlarınızın kesintisiz olarak temin edilmesi gerekiyor.

Bu engelleri aşıp üretimde gerekli verimliliği sağladığınız takdirde bile, ürünlerinizi satacağınız pazarlara hızlı ve ekonomik olarak ulaştıramadığınız takdirde, başta Uzakdoğu ülkeleri olmak üzere, çok güçlü rakiplerle başa çıkmak mümkün olmuyor. Önümüzdeki dönemde, bu darboğazlar giderildikçe, kuşkusuz yatırımlar da artacak.”

Irak’a üçüncü showroom

Kuzey Irak pazarına çok önem verdiklerini belirten Eczacıbaşı, “Bu ülkede halen yürüttüğümüz işler var ve ürünlerimizi satıyoruz. Oradaki iş hacmimiz yatırım yapmayı anlamlı kılacak boyuta gelmeye başladığında elbette yatırım konuları da değerlendirilecektir. Şu an için bizim ürünlerimiz açısından erken. Bizim ürünlerimizin üretimi için gerekli tesislerin yatırım maliyeti yüksek ve ancak belirli büyüklüklerde yapıldığı zaman verimli olabiliyor. Bu nedenle ancak ileri ölçeklere ulaşıldığında yatırım düşünebiliriz” dedi.

Eczacıbaşı, “Irak’ta her türlü seramik ve armatür grubundaki tüm yapı ürünlerimizi, Irak’lı bir partnerimizle birlikte kurduğumuz ofis üzerinden pazarlıyoruz. Halen iki Vitra showroomu var, üçüncüsünü de yakında açıyoruz” diye konuştu.

‘Önce davranmalıyız’

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Türk firmalarından oluşan heyetin bu pazara yaptığı ekonomik çıkarmayı hem politik hem de ticari olarak gayet olumlu bulduğunu söyleyen Bülent Eczacıbaşı, “Bölgedeki potansiyeli değerlendirme ve ekonomik ilişkiler kurma açısından diğer, daha uzak ülkelerden daha önce davranmamız gerekiyor” diye konuştu.

Zekeriyaköy’e 260 konut

Eczacıbaşı Holding’in yapı grubunda yurtdışı şirket alımlarına, tüketim ürünlerinde yeni yatırımlara yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Bülent Eczacıbaşı, “İstanbul, Zekeriyaköy’de 260 konutluk projemiz var. 2010-2012 yılları arasında, olası şirket satınalmaları hariç, 500 milyon dolar tutarında yatırım planımız var. Bugüne kadar içinde yer almadığımız yeni sektörleri de değerlendiriyoruz” dedi.

 Seramik gelecekte bir değil birçok dünya markası yaratacak

Anadolu topraklarında 8000 yıl önce başlayan seramik üretim geleneğinin, 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren sanayi boyutuna ulaştığını söyleyen Bülent Eczacıbaşı şöyle devam etti:

“Özellikle son 20 yılda yapılan yatırımlarla sektörümüz, dünya ölçeğinde önde gelen bir üretim ve ihracat kapasitesine ulaştı. Bugün Türkiye, sahip olduğu kaliteli ve zengin hammaddeleri, seramik konusunda tecrübeli ve iyi eğitimli bilim adamları ve teknisyenleriyle seramik üretimi ve ihracat kapasiteleri açısından, Çin, İtalya, İspanya ve Brezilya’nın ardından beşinci sırada yer alıyor.”

Türk seramik sektörünün yakın gelecekte bir değil, birçok ‘dünya markası’ yaratacağını belirten Eczacıbaşı, “Önümüzdeki görev ise tasarım, inovasyon ve sürdürülebilirlik konularındaki yetkinliklerimizi artırmak için başlattığımız çabaları daha da yoğunlaştırmak ve her ne pahasına olursa olsun, elle tutulabilir sonuçlara ulaştırmak olacak” dedi.

 Anlamlı katkı

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu’nun Bozüyük’de kurduğu ve önümüzdeki günlerde faaliyete geçecek olan Ar-Ge merkeziyle, sektör düzeyindeki gayretlere anlamlı bir katkıda bulunmayı amaçladığını ifade eden Eczacıbaşı şunları söyledi:

“Umduğumuz atılımları gerçekleştirdiğimizde, kısa sürede İtalya ve İspanya’nın bugünkü konumlarının ötesine geçeceğiz. Sektörümüzün bugünkü dünya liderleri olan bu ülkelerde uzunca bir süredir görüp gıpta ile izlediğimiz ‘küme’ yaklaşımının ülkemizde de yürürlüğe konması, bu hedefe ulaşmamıza katkı yapacak.”

Eylem Türk/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde