500 Milyon Dolar yatırdım, ortada birşey yok

500 Milyon Dolar yatırdım, ortada birşey yok

İnşaat sektörünün bir numaralı gündem maddesi rant vergisi uygulamasını eleştiren Ağaoğlu, "AK Parti'yi sandıkta yenemeyenler, ekonomiyi bozarak kurtulmak istiyor. Ekonomiyi durdurma çarkına su taşınıyor" dedi

500 Milyon Dolar yatırdım, ortada birşey yok
16px
24px
26.01.2015 08:32
ABONE OLgoogle
İnşaat sektörünün bir numaralı gündem maddesi rant vergisi uygulamasını eleştiren Ağaoğlu, "AK Parti'yi sandıkta yenemeyenler, ekonomiyi bozarak kurtulmak istiyor. Ekonomiyi durdurma çarkına su taşınıyor" dedi

İnşaat sektöründe son yılların en marjinal patronu olan Ali Ağaoğlu ile bir araya geldik. Son günlerde tartışma konusu olan rant vergisiyle ilgili çarpıcı açıklamalar yapan Ağaoğlu, "Yapılan tüm düzenlemeler ekonomiyi baltalamak için yapılıyor. Bir yumurta satmamış adam kural koyuyor. Siyasilerimiz de bu tuzağa düşüyor. Ekonomiyi durdurma çarkına su taşıyorlar" diye konuştu. 

 Rant vergisi hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Bir kere adına rant vergisi denmesi bile yanlış. Rant haksız kazanç ne demek. Bunu ilk Ali Babacan ortaya attı. İnşaatçıları rantçı yaptı. Sektörler arasında baktığınızda en itibarsızı inşaat sektörüdür. İnşaatçıdan, iş yapan adamdan rantçı olmaz. Her kafadan bir ses çıkıyor. Ağzı olan konuşuyor yani. Bir şeylerin kurala bağlanmasını en çok biz istiyoruz. Bu işin kuralı olsun. Ben bir yerde yatırım yapacaksam, ne olacağını bilmem lazım. Gidip belediye memurunun önünde farklı muamele görmek istemiyorum. Bir kurala bağlanmasını en çok isteyen benim. Ama bu kuralın sektörü öldürmeden, yumurta almak için tavuğu kesmeden koyulması lazım... 

 İnşaat sektörünün yüzde 1 küçüleceği söyleniyor. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Kuralı koysunlar onun üzerine konuşuruz. Bu kuralları koyarlarsa yapmıyoruz iş deriz biter. Benim paraya ihtiyacım yok. Benim işe de ihtiyacım yok. Patron olmak suç, patronun para kazanması daha büyük suç. Böyle bir ekonomi olur mu? 

 Yatırımcı olarak iştahınız kapanır mı? 

Kesinlikle... Kuralın çerçevesinde oynarım ya da oynamam. Çekilirim yani. Bu kadar tartışma konusu yapılacak bir şey yok ortada. Biz çalışıyoruz. Biz para için mi çalışıyoruz? Ya da benim 1 milyar dolar daha fazla param olsa ne olur? Ben neysem oyum zaten. Benim yanımda 15 bin kişi çalışıyor. Ben dükkanı kapatırsam o zaman devlet düşünsün. Özellikle inşaat sektörü Türkiye'deki en vasıfsız insanların çalıştığı sektör. Bu adamlar işsiz kalırsa, gasp yapacak, onun bunun yolunu kesecek hayatta kalmak için. Sen iş yapana rantçı gözüyle bakarsan en büyük yanlış burada zaten. 

ÇARKLARINA SU TAŞIYORLAR

 Ekonomi yönetiminin sektör hakkındaki eleştirilerini nasıl yorumluyorsunuz? 

Sanayiye dur da inşaata yürü mü dedik. Senin 10 lira kaynağın var bunu sanayiye değil de inşaata mı verdin? İnşaata ne gibi bir teşvik verdin? Ben net bir yorum katıyorum. AK Parti'yi sandıkta yenemeyenler, ekonomiyi bozarak AK Parti'den kurtulmak istiyorlar. Bunun altında yatan benim şahsi düşüncem budur. Ekonomiyi baltalamak istiyorlar. Siyasilerimiz de bu tuzağa düşüyor. Ekonomiyi durdurma çarkına su taşıyorlar. Ancak ekonomiyi bozduğun zaman Türkiye'de iktidar değişiklikleri olur. AK Parti 12 senede iktidardaysa ekonomik başarısının yüzündendir. Bugün bu bozulmaya çalışılıyor. Bu kadar basit. Bunun akılla mantıkla izah edilecek başka hiçbir tarafı yok. 

İŞİMİZE GELMEZSE DÜKKÂNI KAPATIRIZ

 Sektöre bir müdahale var mı? 

Sadece inşaat değil, ekonominin üzerinden oyunlar oynanıyor. Resmi küçük görmemek lazım. İnşaat sadece bir parçası. Mütekabiliyet Yasası'ndan sonra yurtdışına satış yapıp cari açıkta önemli bir rol oynadık. Bundan Londra'da rahatsız Paris'te rahatsız. Bizden alanlar daha önce Londra'ya yatırım yapıyordu. Onların ekmeğiyle oynadık. Sektörü kesmek için, herkes elinden geleni yapıyor. Bizde bekliyoruz. Kuralı koyun onu göre yolumuza bakarız. İşimize gelirse yaparız, gelmezse dükkanı kapatırız. 

 Vergi oranı yüzde 40'la başladı şimdi yüzde 100'ler konuşuluyor. Sizce oran kaç olmalı? 
Yüzde 40'ı konuşan adam bu sektörü ne kadar biliyor? Ya bu adam dayak yememiş ya da sayısını unutmuş. Müteahhitler yüzde 40 kazanıyor mu? Biri çıksın desin ben yüzde 40 kazanıyorum. Kim bu kadar kazanıyor da o kadar vergi versin. Biz grup olarak her sene ilk 50'nin içindeyiz. Madem inşaatçılar rantçı, baksınlar vergi dairesinden hangi müteahhit ne kadar vergi vermiş? 

 İnşaat sizce sanayi kadar büyümeye destek olmuyor mu? 

Bu operasyon ekonomiye yapıldı. Adam konut alıyor mobilya canlanıyor. Sadece inşaat değil ki bir sürü sektör birden canlanıyor. Ayrıca sana kimse demiyor ki sanayiyi destekleme. Sanayiyi bir ülke ekonomisi zaten olmaz. Sen bunu beceremiyorsan, inşaatı baltalayım o da düşsün aşağı diyorsan, bunun tek sebebi Türkiye'nin önünü kesmektir. 

500 MİLYON YATIRDIM ORTADA BİR ŞEY YOK 

Finans Merkezi projesi hakkında da konuşan Ağaoğlu, şunları söyledi: "Tüm engellere rağmen iş yapmaya çalışıyoruz. 1.5 senedir ruhsatımızı daha yeni aldık. Bu da devletin projesi. Şu ana kadar 500 milyon lira para harcadım ortada bir şey yok."

Seda Tabak/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde