500 Milyar Dolarlık ihracat hedefi hayal oldu!

500 Milyar Dolarlık ihracat hedefi hayal oldu!

AKP hükümetinin Orta Vadeli Program'daki ihracat hedefleri şaştı, 2023 hedefleri hayal oldu.

500 Milyar Dolarlık ihracat hedefi hayal oldu!
16px
24px
13.10.2015 08:54
ABONE OLgoogle
AKP hükümetinin Orta Vadeli Program'daki ihracat hedefleri şaştı, 2023 hedefleri hayal oldu. 2015 için 173 milyar dolar olarak planlanan OVP'deki ihracat tutarı 143 milyar dolar olarak revize edildi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İhracatta önemli sıkıntılar yaşanıyor, Ortadoğu pazarına ulaşamıyoruz.” dedi.

Hükümet, Orta Vadeli Program'daki (OVP) ihracat hedeflerini düşürdü. 2015 yılı için OVP'de 173 milyar dolar olarak belirlenen ihracat rakamı 143 milyar dolara indirildi. 2016 yılı için 187,4 milyar dolar olarak belirlenen ihracat, 150 milyar dolara çekildi. Hedefin aşağıya çekilmesini değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta önemli sıkıntılar yaşadıklarını kaydetti.

Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler ile  bölgesel ve jeopolitik gelişmelerin ihracat hedeflerini düşürdüğünü belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2016 yılı için revize edilen düzeyin üzerine çıkabilmek için çalışacaklarını söyledi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, OVP'de aşağı yönlü revize edilen ihracat hedeflerini şöyle değerlendirdi: “Açıklanan 2016-2018 dönemine ait Orta Vadeli Program'a göre bu yılın (2015) tamamı için ihracat hedefi 143 milyar dolara, 2016 için ise 150 milyar dolara revize edildi. Doların  dünyada değer kazanmasıyla ve dünya mal ticaretinde düşük emtia fiyatlarının neden olduğu olumsuz etkinin devam etmesi ile birlikte dünya ticaretinin reel olarak yavaşladığı, ABD Doları cinsinden ise gerilediği bir dönemde TİM olarak bizim de beklentilerimiz 143 milyar dolar civarında ihracata ulaşacağımız yönündeydi. En büyük ihracat pazarımız olan AB pazarında Euro/dolar paritesinde yaşanan önemli düşüş nedeniyle değer bazlı yaşadığımız kayıplara ek olarak, yakın komşularımızda ve Ortadoğu'da meydana gelen siyasi çalkantılar sonrasında ihracatımızda önemli sıkıntılar yaşanıyor. Suriye ve Irak'ta yaşanan gerilimler, Türkiye'nin Ortadoğu pazarına ulaşımını engelleyerek bölgeye ihracatını olumsuz yönde etkiliyor. Rusya ve Ukrayna pazarlarında siyasi gerginlik ve petrol fiyatlarının gerilemesiyle kayıplar var. Dolayısıyla ihracatçılarımızın dışında gelişen nedenlerden ötürü ihracatımız bu yıl istediğimiz performansı sergileyemedi.”

Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen geleceğe dair pozitif bakışlarını koruduklarını ifade eden Büyükekşi, bu bağlamda ihracatı miktar bazında artırmaya odaklandıklarını kaydetti: “Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin eski ihracat temposunu yakalayacağına inanıyoruz. Zira Türkiye'nin ilk 9 ayda tarım ve sanayi sektörlerinde kilogram bazında ihracatını yüzde 1,6 artırması, AB'nin ithalatı Euro bazında yılın ilk 7 ayında yüzde 3 artarken, Türkiye'nin AB'ye ihracatını yüzde 11 artırarak AB'de pazar payı kazanması önümüzdeki döneme ait iyimserliğimizi artırıyor. Bu anlamda ihracatçılarımızın 2016'da OVP'deki 150 milyar dolarlık ihracat hedefinin daha ötesinde bir performans sergileyeceğine inanıyoruz.” TİM Başkanı, OVP'de yeni belirlenen ihracat hedeflerine ulaşabilmek için sanayinin ve ihracatın daha fazla desteklenmesini istedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde