500 Bin Dolar hava parası: ‘Cadde’de yaprak dökümü!

500 Bin Dolar hava parası: ‘Cadde’de yaprak dökümü!

El yakan kiralar yüzünden son zamanlarda Cadde’de ayakta kalabilmek hayli zorlaşmış görünüyor. Nitekim birçok firma buradaki mağazasını art arda kapatıyor.

500 Bin Dolar hava parası: ‘Cadde’de yaprak dökümü!
16px
24px
20.02.2015 11:37
ABONE OLgoogle
Perakendecilerin göz bebeği Bağdat Caddesi’nde kiralara dayanabilmek zorlaştı. La Senza, Komşu Fırın ve Muji Cadde’deki mağazasını kapattı. BGN ve Lacoste da kepenk indirmeye hazırlanıyor.

Bağdat Caddesi’nde mağaza açan perakendeciler, kar etmeyeceklerini bildikleri halde bu yatırımı yapıyorlar. Çoğu firma kirasını dahi çıkaramayan buradaki mağazasını markası açısından bir pazarlama yatırımı olarak görüyor. Yani birçok firmanın burada mağaza açmasının en önemli nedeni markasının bilinirliğine ve prestijine yaptığı katkı. İşte bu yüzden Türkiye pazarına giren yabancı firmalar da genellikle ilk mağazalarını Bağdat Caddesi’nde açmayı tercih ediyorlar. Hatta bu yüzden Cadde’de boş dükkan bulmak için sıra bekleyen perakende zincirlerinin sayısı hiç de az değil. Ancak bu da bir yere kadar.

El yakan kiralar yüzünden son zamanlarda Cadde’de ayakta kalabilmek hayli zorlaşmış görünüyor. Nitekim birçok firma buradaki mağazasını art arda kapatıyor. La Senza, Komşu Fırın ve Muji bir süre önce mağazasını kapatan firmalardan. BGN ve Lacoste da Cadde’de “pes” etmek üzere.

 500 BİN DOLAR HAVA PARASI

Bağdat Caddesi’nde perakendecileri zorlayan pek çok girdi var. Kuşkusuz en önemlisi kira. Çoğunlukla dolarla ödenen kira bedelleri metrekare başına 250 dolar seviyelerinden başlıyor ve mağazanın özelliklerine göre çok daha yukarılara çıkıyor. Suadiye-Şaşkınbakkal arası ise kiranın en yüksek olduğu bölge. JLL’nin Perakende Pazarı Raporu’na göre geçtiğimiz yıl ortalama yüzde 6.67 artan bu bölgedeki kiraların, 2015’te de artmaya devam etmesi bekleniyor. Öte yandan 2014 yılında pek çok kentsel dönüşüm projesi gerçekleşen Cadde’de yeni projelerde kiralar neredeyse katlanıyor. 

Arthur&Miller Real Estate Yöneticisi Bülent Arman, mal sahiplerinin, kiracıları dikkate almadan kiraları belirlediklerini anlatıyor. Bağdat Caddesi’ne her zaman yüksek bir talep olduğu için, kiraların da sürekli artmaya devam ettiğini söyleyen Arman, mağaza kapatan firmalarla ilgili şu yorumda bulunuyor:

“Birçok perakendeci mağazanın verimliliğinden çok lokasyonun pazarlama etkisi nedeniyle Bağdat Caddesi’nde mağaza açıyor. Ama bu yüksek maliyetlere katlanmak da zaman geçtikçe zorlaşmaya başlıyor. Mevcut ekonomik ortamda kimse para kazanmadığı mağazaya yatırım yapmak istemiyor.”

Öte yandan Arman, Cadde’de son dönemde hava parasının yeniden alınmaya başladığına dikkat çekiyor. 

Şaşkınbakkal’da şubesi bulunan Aktüel Emlak’ın Genel Müdürü Cenk Akmanoğlu ise hava parasının kimi yerde 500 bin doları bulduğunu belirtiyor. Akmanoğlu, Şaşkınbakkal bölgesinde dükkan kiralarının metrekare başına 6 bin dolara kadar çıktığını da ekliyor.

DÖVİZDEKİ DALGALANMA DA ETKİLEDİ

Perakendecilere hem caddelerde hem de AVM’lerde kiralama hizmeti veren KDM Danışmanlık Genel Müdürü Murat İzci, Bağdat Caddesi’ndeki “yaprak dökümü”ne gerekçe olarak perakendecilerin verimliliğe odaklanmasını gösteriyor. “Bağdat Caddesi markalar için bir vitrin” diyen İzci, burada açılan mağazaların tamamen pazarlama yatırımı olduğunu savunuyor. Ancak son dönemde ekonomik belirsizlikler nedeniyle markaların özellikle Bağdat Caddesi’nde açtıkları ikinci mağazalarının verimliliklerini gözden geçirmeye başladıklarını söylüyor. İzci, şöyle devam ediyor:

“Düşük kar marjlarıyla çalışan perakendecilerin Bağdat Caddesi gibi kiraların çok yüksek olduğu bir lokasyonda ikinci bir mağazayı açmaları anlamlı değil. Öte yandan dövizdeki dalgalanma, perakendecilerin maliyetlerini artırırken kar marjlarının daha da düşmesine neden oldu. Dolayısıyla bu etkenler son dönemde perakendecilerin yüksel kiralı lokasyonlardaki verimsiz mağazaları kapatmalarını hızlandırdı.”

KİRALAR SÜREKLİ YÜKSELİYOR

Aybars Emlak Genel Müdürü Hakan Bulut da bölgenin yükselen kiralar nedeniyle artık perakendeciler açısından büyük bir yük olmaya başladığını düşünenlerden. Bağdat Caddesi’nde son dönemde kar marjı daha yüksek olan kafe ve restoran yatırımlarının arttığına işaret eden Bulut, yatırımcıların yüksek hava paraları ödeyerek kimi mağazaları restorana dönüştürdüğü bilgisini veriyor. Bulut, Bağdat Caddesi’nin bir çeşit dönüşüm yaşadığını anlatıyor:

“Alışveriş için artık AVM’ler ihtiyacı karşılayabiliyor. Ancak insanlar yeme-içme, eğlence için Bağdat Caddesi gibi yerleri tercih ediyor. Dolayısıyla restoran ve kafeler her zaman çok rahat iş yapıyor. Bu tür yatırımların da sayıları artmaya devam ediyor. Bağdat Caddesi’nde açılan küçük kafeler bile çok iş yapıyor. Son dönemde bu alanda bireysel yatırımlar da çok arttı. Yeme-içme sektörünün yüksek ilgisi kiraları daha da yukarı taşıdı.” 
Ceyhan Konuk/Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde