50 yıllık tohumlara koruma kalkanı

50 yıllık tohumlara koruma kalkanı

İstanbul Ticaret Borsası (İTB) laboratuvarında unutulmuş, GDO'suz (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) öncesi döneme ait 50 yıllık organik tohumlar korumaya alındı.

50 yıllık tohumlara koruma kalkanı
16px
24px
31.01.2011 17:17
ABONE OLgoogle

Tarım Bakanlığı ve üniversitenin talip olduğu yarım asırdır uyuyan tohumları İTB, özel güvenlik, alarm ve çelik kapıyla koruma altına aldı. Ayrıca İTB Meclisi'nde de tohumculuk komisyonu kuruldu. 50 yıllık tohumları İTB Meclis Başkanı Ali Kopuz kurumun laboratuvarında bulmuş ve Zaman, kamuoyuna duyurmuştu. Borsa'nın geliştirdiği 'Tohum Bankası' projesine olan ilgi de arttı. Projenin başından itibaren borsayla işbirliğine giren Trakya Namık Kemal Üniversitesi'nden sonra Tarım Bakanlığı'ndan da destek geldi.

Tarım Bakanlığı adına borsayı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Araştırma Dairesi Başkanı Dr. Vehbi Eser ziyaret etti. Eser, tohumların kimlik tespiti ile kayıt altına alınmasından sonra ikinci aşamada organik üretime hazırlık olarak orijinal tohum üretilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bakanlık olarak tohum bankası projesine maddi talep beklemeksizin teknik destek verebileceklerini ifade eden Eser, tohumların belli miktarının Gen Bankası'na konularak, Borsa adına saklanabileceğini söyledi.

Borsada 50 yıldır muhafaza edilen tohumların canlı olmasalar dahi tarımsal araştırmalar için kaynak oluşturacağını kaydeden Trakya Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Kayahan Korkut da şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye Tohum Bankası'nın tarihi 1974 yılına dayanıyor. O tarihten öncesi ise kayıp. Borsanın keşfettiği 50 yıllık tohumlar bu kayıp yılları telafi edecek materyaller. Bitki ıslahı, tohumda dışa bağımlılığı ortadan kaldırma açısından bu tohumlar önümüzdeki dönemde çok büyük bir buluşlara imza atabilir, Türk tarımının kaygı veren geleceğini kurtarabilir. Bunun için üniversitemizde öncelikli olarak canlılık testi ,hemen akabinde de parmak izi tespiti yapılarak bugünkü mevcut çeşitleriyle karşılaştırılacak. Tohumların patentinin olup olmadığına bakılacak. Patenti alınmış bir geni kullanma şansımız yok. Ancak geçmişte patenti alınmış olsalar bile bu tohumları, tohumda dışa bağımlılığı önlemek, kaybetmeye başladığımız yerli tohumlarımıza yeniden kavuşma amaçlı araştırmalarda kullanabiliriz." Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır gibi yaklaşık 33 çeşit zirai üründen oluşan tohumlara gen kaynağı gözüyle baktıklarını vurgulayan Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu da, "Bu tohumlar, yaşadıkları tarihte genetik yapısı değiştirilmiş organizmalara dair herhangi bir çalışma yapılmadığı için, GDO'lu olma riski taşımıyor. Bakanlığın da desteğiyle bu tohumlar organik tarıma aktarılabilir. Islahta önemli bir gen kaynağı olabilir." dedi. İTB Meclis Başkanı İslam Ali Kopuz, 6 kişinin temsil ettiği Tohum İnceleme, Araştırma ve Geliştirme Komisyonu kurulduğunu kaydetti. Kopuz, "Unutulmaya yüz tutmuş bu tohumlar bizim hazinemiz. Türk tarımını, kaybettiği tohumlarıyla yeniden tanıştırabiliriz. Bu işe borsa olarak baş koyduk." dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde