50 yaşında 'enerji'ye girecek

50 yaşında 'enerji'ye girecek

Doğtaş Mobilya’nın da bünyesinde bulunduğu Doğanlar Holding’in 50’inci yaşında lokomotifi mobilyanın yerine enerji sektörü olacak.

50 yaşında 'enerji'ye girecek
16px
24px
08.07.2014 05:11
ABONE OLgoogle
Doğtaş Mobilya’nın da bünyesinde bulunduğu Doğanlar Holding’in 50’inci yaşında lokomotifi mobilyanın yerine enerji sektörü olacak. 2022 yılında enerjiden 3 milyar dolar ciro elde etmeyi hedefliyor

Doğtaş ve Kelebek Mobilya’yı da bünyesinde bulunduran Doğanlar Holding 2022 yılında 50. yaşına girecek. Doğanlar’ın daha önce amiral gemisi olan mobilya sektörünün yerini 50. yaşında enerji sektörü alacak. Holdingin 2022 yılı planlarında enerjiden 3 milyar dolar, mobilyadan da 1 milyar dolar ciro yapmak var. Ayrıca şirket, Türkiye’deki ilk 50 aile arasına girmeyi hedefliyor.

Şirketin mobilyanın yanı sıra enerji, inşaat ve gıda sektörlerinde faaliyette bulunduğunu anlatan Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, kendileri için lokomotif sektörün enerji olacağını açıkladı.

Denizli ve Çanakkale’de 4 ayrı projeyle 235 megavatlık (MW) enerji için ABD’li bir firmayla ortaklık yaptıklarını açıklayan Doğan, “ABD'li firma buradaki yatırımı çok fazla uzattı. Bunu uzatınca biz tekrar bir anlaşma yaptık. Şimdi bunları kendimiz yapacağız. Şu anda Erzurum İspir’de bir hidroelektrik santralimiz var. Ocak ayında faaliyete geçti. Bu 16 MW’lık. Hollandalı bir şirketle yarı yarıya ortağız. Bunun yanında bir de elektrik satışı yapan Doğankent adlı bir şirketimiz var. Elektrik santrallerimiz tamamlandıkça kendi elektriğimizi kendimiz satmak istiyoruz. Buradaki stratejik iş planımıza göre de Doğankent Elektrik 2- 3 yıl sonra halka açılacak. Şu anda 20 milyonluk bir büyüklüğü var” dedi. 

Orta vadede satın almalar olabilir 

Rüzgar ve güneş enerjileri ile ilgili yatırım planlarının olduğuna değinen Doğan, Antalya, Burdur ve Konya için hazırlık yaptıklarını açıkladı. Çanakkale’de bir termik santral için hazırlık yaptıklarını ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreçlerini tamamladıklarını aktaran Doğan, “Bu bin 500 MW’lık bir santral. Bir de doğalgaz santrali ile ilgili Aydın- Çine’de bir projemiz var. Şu anda fizibilite çalışmaları tamamlandı. Finans ile ilgili görüşmeler yapıyoruz. Burada bir Güney Koreli ortağımız var. Tüm projelerimizi topladığımız zaman 3 bin MW’lık enerji üreteceğiz. Bunların yatırım maliyeti yüksek olduğu için daha çok ABDli, Güney Koreli ortaklarla bu projeleri yapmak istiyoruz. 3 bin MW’lık enerji 3 milyar dolar ciro getirecek. Mobilya’da 2022 yılında 1 milyar dolar ciro yapacağız. Projelerimizin çoğu yenilenebilir enerjiye yönelik. Daha çok rüzgar projeleriyle ilgileniyoruz. Burada orta vadede satın almalar ya da ortaklıklar yapabiliriz” diye konuştu. Doğan, 2022 yılında şirketin 50’nci yaşını kutlayacağını ifade ederek Türkiye’de yatırımlarıyla, portföyüyle ilk 50 aile arasında olma hedefinde olduklarını belirtti. 

‘Kufta’ markasında bayilik vermeye başladı 

Kendilerinin Çanakkale Bigalı olduklarını hatırlatan Doğan, buranın kendine has bir köftesi olduğunu aktardı. Bu köfteyi ‘Kufta’ markasıyla sattıklarını bildiren Doğan, geçtiğimiz günlerde Optimum AVM’de açılan mağazayla, mağaza sayısını 3’e çıkardıklarını anlattı.

Şimdi bu marka için Gönen’e de bayilik verdiklerini söyleyen Doğan, şunları aktardı: “Eylülde Çanakkale’deki AVM’mizde 4’üncü mağazayı açacağız. Artık bu markada bayilik vermeye başladık. Üretim tesisini de Biga’da kurduk. Şu anda burada 50 mağazaya üretim yapabilecek kapasitemiz var. Bu yıl bayilik bedelini 20 bin dolar olarak belirledik. Gelecek yıl bu bedel 50 bin dolar olacak. 5 yıl içinde yılda 20 mağaza açarak büyüyeceğiz. Toplam 100 mağazaya ulaşacağız 5 yılda. Holding bünyesindeki 4 sektörün dışında yeni sektörlerle ilgili çalışmalar var. 2022’ye kadar bir sektör daha seçmek istiyoruz. Lojistik sektörü olabilir.”

İtalya’nın en büyüklerinden biriyle ortak olacak “Mobilyada bir markayı daha bünyemize katmak istiyoruz” diyen Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, görüşmelerin devam ettiğini aktardı. Daha önce bir İngiliz markasıyla görüştüklerini fakat sonuç alamadıklarını söyleyen Doğan, şuanda İtalya’nın en büyük 3 markasından biriyle ortaklık için fl ört ettiklerini ifade etti.

Bu markanın yöneticileriyle karşılıklı ziyaretler gerçekleştirdiklerini anlatan Doğan, “Markaya ortak olup, Türkiye’de de mağazalar açmayı hedefl iyoruz. Üretim İtalya’da devam edecek ama bazı modeller burada da üretilecek. Yaptığımız stratejik İş planına göre 2022 yılında rakibimizi geçerek Türkiye’de mobilya sektöründe lider olmayı hedefl iyoruz. Mobilya’da ilk Ar-Ge ve Tasarım Merkezi’ni kuracağız” dedi.
Serkan Akıncı/Dünya
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde