50 milyar dolar yatırım 60 bin kişiye istihdam

50 milyar dolar yatırım 60 bin kişiye istihdam

Amerikan Şirketler Derneği Başkanı Serra Akçaoğlu, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın önemine değinerek,...

50 milyar dolar yatırım 60 bin kişiye istihdam
16px
24px
12.10.2015 08:14
ABONE OLgoogle
Amerikan Şirketler Derneği Başkanı Serra Akçaoğlu, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın önemine değinerek, “ABD şirketlerinin yüzde 70’i Türkiye’nin dahil edildiği bir anlaşmanın Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmalarını sağlayacağını düşünüyor” diye konuştu

Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye/ABFT) geçen hafta 11’inci kuruluş yıldönümünü kutladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yanı sıra, ABD Ticaret Temsilcisi Yardımcısı Büyükelçi Michael Punke, ABD Büyükelçisi John R. Bass ve ABD Başkonsolosu Charles F. Hunter ile iş dünyasından temsilcilerin katıldığı kutlamada bir değerlendirme yapan AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, derneğin temsil ettiği 135’ten fazla ABD’li şirketin gözünde Türkiye’nin yükselen yıldız olduğunu söyledi.

Akçaoğlu, “Türkiye, güçlü makroekonomik verileri, demografik özellikleri, genç, nitelikli ve rekabetçi iş gücü, büyük ölçekli iç pazarı ve gelişen altyapısıyla yükselen bir yıldız, bölgesel merkez olma potansiyeli yüksek bir ülke” dedi.

Ticareti şekillendirecek

ABD, Japonya ve 10 Pasifik ülkesi arasında prensipte anlaşmaya varılan Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) ile ABD ve AB arasında görüşmeleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmalarına da değinen Akçaoğlu, bu iki farklı ticaret ortaklığı anlaşmaların dünya ticaretini yeniden şekillendireceğinin altını çizdi. Akçaoğlu, Amerikan Şirketler Derneği’nin TTIP konusunda gerçekleştirdiği çalışmanın, Türkiye’ye stratejik yatırımlar yaparak her iki ülke ekonomisine katkıda bulunan üye şirketlerin Türkiye’nin dahil edildiği bir TTIP antlaşmasının önemine işaret ettiklerini belirtti. 

Derneğin her yıl gerçekleştirdiği, “Türkiye’de İş ve Yatırım İklimi Araştırması 2015” bulgularının, ABD’li yatırımcıların, Türkiye’ye yönelik olumlu gelecek planlarını vurguladığını aktaran Akçaoğlu, Amerikan şirketlerinin yüzde 79’unun önümüzdeki yıllarda Türkiye’de kalmayı planladığını ifade etti. Akçaoğlu, araştırmaya katılan Amerikan şirketleri yetkililerinin yüzde 80’inin Türkiye’nin dahil olduğu bir TTIP mekanizmasının ticaret hacimlerini olumlu yönde etkileyeceğini belirttiğini ifade etti. Akçaoğlu, şöyle devam etti:

Potansiyel çok yüksek

“TTIP konusundaki çalışmamız, her iki ülke ekonomisine katkıda bulunan üye şirketlerimizin Türkiye’nin dahil edildiği bir TTIP antlaşmasının önemine işaret ettiğini göstermektedir. Böyle bir yapı, Türkiye’de faaliyet gösteren Amerikan şirketleri için iç talep artışını tetikleyerek daha fazla ticaret potansiyeli yaratacaktır. Aynı zamanda daha rekabetçi, eşit koşul ve uluslararası standartlarda faaliyet gösteren elverişli bir ekonomik zemin sağlayarak ülkemize ve bölgeye daha fazla Amerikan yatırımlarının girmesinin önünü açacaktır.”

50 milyar dolar yatırım 60 bin kişiye istihdam

SERRA Akçaoğlu, Türkiye’ye  uluslararası doğrudan yatırım girişlerinde ABD’nin bir önceki yıla göre 2 basamak yükselerek 8’inci sıraya yerleştiğini hatırlattı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün, ülkemizde 1.000’den fazla Amerikan şirketi faaliyet göstermektedir. Türkiye ile ticari işbirliği nezdinde, ABD 5’inci sırada yer almaktadır. ABD Ticaret Bakanlığı Türkiye’yi yüksek önemde ve global piyasada öncelikli pazarlar arasında tanımlamıştır. Tüm bu gelişmeler, bugün geldiğimiz nokta ile ticaret ve yatırım alanında iki ülke arasında hayata geçirebileceğimiz güçlü potansiyeli göstermektedir.” Serra Akçaoğlu, 2004 yılında kurulan derneğin üyelerinin Türkiye’de 50 milyar doların üzerinde yatırımı bulunduğunu, 60.000’den fazla kişiye istihdam yarattığını ve her yıl 7 milyar TL’nin üzerinde vergi ödediğini sözlerine ekledi.

Hedef ortak pazar oluşturmak

SERRA Akçaoğlu, “Nihai hedefimiz, Türkiye-ABD arasındaki ikili ticaret hacmi ve yatırım miktarlarının artırılarak, kazan-kazan perspektifiyle, bir üst noktaya çıkarılmasıdır. TPP ve TTIP antlaşması kapsamında nihai hedef ise her iki taraf arasında ortak bir pazar oluşumu yaratarak hizmet ticaretlerinin serbestleşmesi ve daha fazla yatırımın önünün açılmasıdır” diye konuştu.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde