5 milyarlık İslami bono kaygısı

5 milyarlık İslami bono kaygısı

Dubai Emirliği'nin büyük bir finansal krizle karşı karşıya kalması, Hazine ve SPK'yı da kaygılandırdı.

5 milyarlık İslami bono kaygısı
16px
24px
29.11.2009 07:19
ABONE OLgoogle

Dubai Emirliği'nin büyük bir finansal krizle karşı karşıya kalması, Hazine ve SPK'yı da kaygılandırdı. 2010'da varlığa dayalı menkul kıymet (İslami bono, sukuk) ihracına başlayarak Körfez Bölgesi'nden en az 5 milyar dolarlık bir kaynak sağlamayı hedefleyen Hazine ve SPK yönetimi, Dubai Krizi'nin bu süreci olumsuz etkilemesinden endişe ediyor.

Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz ise kaygıya neden olacak bir durumun olmadığı görüşünde. Akyüz, "Yaşanan kriz bölgesel değil, lokal bir krizdir. Birleşik Arap Emirliklerini oluşturan 7 emirlikten birisi olan Dubai Emirliği mali açıdan sıkıntıya girdi. Ama komşusu olan Abu Dabi'nin kasasında hala 700 milyar dolar nakit para var. Petrolün varil fiyatı hâlâ 75 dolar. Emirlikler anlaşır ve sorun kısa bir süre içinde çözülür" dedi.

Akyüz, süreç iyi yönetilirse Türkiye'ye ilginin daha da artabileceğini düşünüyor. İngiltere'de Kurulu büyük bir fonun yöneticisi, "Dubai'deki kriz Hazine ve SPK'nın beklentilerini de olumsuz yönde etkileyecek gibi görünüyor" derken, Dubai'de yaşayan bir Türk bankacı ise aynı görüşte değil; "Bu kriz bölge ülkelerinin sukuklarına olan ilginin azalmasına neden olacak gibi. Bu da Türkiye ve Batılı ülkeler tarafından ihraç edilecek bonolara olan ilgiyi artırır."

Sürpriz değil, ayak sesleri gelmişti

DUBAİ'DEKİ çalkantı Türk bankacılar tarafından da yakından izleniyor. Geçtiğimiz Ekim ayında Kuwait Turkish Participation Bank adıyla Dubai'de bir banka kuran Kuveyt Türk'ün Genel Müdürü Ufuk Uyan, bölgedeki emlak sektöründe ciddi bir balon oluştuğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Aslında kriz kimseyi şaşırtmadı. Bir senedir herkes krizin ne zaman patlayacağını konuşuyordu. Krizin ayak sesleri daha bir yıl önceden geliyordu. Riskler olduğunu biliyorduk, buna rağmen bölgeye yatırımda çekinmedik. Kriz yatırım kararımızı kesinlikle etkilemez."

Abu Dabi yardım edecek ama kefillikte seçici olacak

DUBAİ'NİN ağır borç yükünü erteleme talebi ile ortaya çıkan finansal kriz korkusu hafiflemeye başladı. Emirliklerin başkenti ve petrol zengini Abu Dabi yetkilileri, Dubai'nin borçlarını ödemesine yardım edeceklerini, ancak bu borçlara kefil olmada seçici olacaklarını bildirdiler. Analistler, petrol zengini Abu Dabi'nin, borç sorunununkrize dönüşmesini engelleyebilecek mali kapasiteye sahip olduğuna dikkati çekiyor.

NOT KIRMA YOK
Olası krizde en çok İngiliz bankalarının olumsuz etkileneceği ifade edilirken, reyting kuruluşları da, Dubai'nin yakından izlendiğini ancak, şu aşamada bir not indirimini düşünmediklerini belirttiler.

Ufuk Şanlı/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde