4G'de ilk adım atılıyor

4G'de ilk adım atılıyor

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, iletişimde 4G teknolojisine yakın vadede geçiş yapacaklarını, aylar içinde süreci başlatacaklarını söyedi.

4G'de ilk adım atılıyor
16px
24px
19.09.2013 13:14
ABONE OLgoogle

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, mobil iletişimde dördüncü nesil teknolojisi olan 4G için süreci yakın vadede başlatacaklarını söyledi.

Üçüncü nesil haberleşme sistemi kurulmasına ilişkin 2008 yılında yapılan ihalede Turkcell TCELL A tipi, Vodafone B tipi ve Avea ise C tipi için lisanslar için toplamda 1.97 milyar lira lisans bedeli ödemişti.

Operatörlerin altyapı yatırımları bu tarihten sonra hızlanırken, sistemin 2009 yılında faaliyete geçmesi operatörlerin mobil internet ve data gelirlerinin önemli ölçüde yükselmesini sağlamıştı. Turkcell'in düzenlediği bir etkinlikte basının sorularını yanıtlayan Yıldırım, 3G ihale sürecini hatırlatırken, "Teknolojinin bir gelişme süreci var. Aynen çan eğrisi gibi. Avrupalı bunu daha yükselme başlamadığı noktada verdi, biz zirveye yakın bir yerde verdik. Hepsinden daha verimli kullandık. 4G'de de politika bu. 4G'de yılları konuşmuyoruz. Yakın bir vadede 4G'ye geçiş yapacağız. Süreci başlatmamız aylar mesafesinde" dedi.

Veri iletişim hızlarını artıran 4G teknolojisi için düzenleyici kurum ve siyasi otorite bugüne kadar bir yol haritası açıklamazken, Yıldırım takvim konusunda ilk kez konuşmuş oldu. Yıldırım ayrıca, operatörlerin 4G'ye geçiş sürecinde ortak altyapıyı kullanmalarından yana olduklarını vurguladı.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv Temmuz ayı sonunda yaptığı açıklamada, mobil iletişimde dördüncü nesil teknolojisi olan 4G'nin 2015 yılı sonrasında Türkiye'ye gelmesini beklediklerini söylemişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde