49 Milyar Dolar kayboldu!

49 Milyar Dolar kayboldu!

Muhalefetin asgari ücrete zam ve emekliye ikramiye vaadine 'kaynak yok' diye karşı çıkan ekonomi yönetimi son 3 yılda kaybolan 49 milyar doların nereye gittiğini açıklayamadı.

49 Milyar Dolar kayboldu!
16px
24px
28.05.2015 04:59
ABONE OLgoogle
Son 3 yılda alınan 63,5 milyar dolar tutarındaki dış borcun 49,5 milyar doları milli gelire yansımadı. Taraf Gazetesi yazarı Süleyman Yaşar, konuyla ilgili olarak bugünkü yazısında şu soruyu sordu: "Hesap bildiğini söyleyen ekonomi yönetimi bu paranın nereye gittiğini mutlaka biliyordur. Ama bugüne kadar bir türlü açıklamayamadı. Yoksa bu alınan dış borçlar kayıp mı oldu?"

Süleyman Yaşar'ın yazısı

Bildiğiniz gibi Türkiye’nin dış borçları son üç yılda 63,5 milyar dolar arttı. Yani 2012’de 338,9 milyar dolar olan dış borç stoku 2014 sonunda 402,4 milyar dolara yükseldi. Tabii bu arada milli gelir bu borçlanmaya paralel olarak çoğalmadı. Oysa dış borç olarak alınan 63,5 milyar ihracata yönelik yatırım alanlarında kullanılsaydı milli gelir bu borcun oldukça üzerinde çoğalabilirdi. Ama böyle olmadı 63,5 milyar dolar dış borç alınmasına rağmen 2012’de 786 milyar dolar olan milli gelir 2014’te 800 milyar dolar olarak açıklandı.

Peki, alınan bu dış borç nereye gitti?

Milli gelir son üç yılda ancak 14 milyar dolar artarak 800 milyar dolara çıktığına göre alınan 63,5 milyar dolar tutarındaki dış borcun 49,5 milyar doları demek ki milli gelire yansımadı. Hatırlayacaksınız milli gelir; toplam yatırım harcamaları, toplam tüketim harcamaları ve ihracat tutarından ithalatın çıkarılmasıyla bulunur. Demek ki alınan dış borç üretime yönelik alanlara yatırılmamış. O hâlde alınan dış borcun lüks ithalata gittiğini söyleyebiliriz.

Hâlbuki hükümetin ekonomi yönetimi ekonominin çok iyi yönetildiğini, ekonomide istikrar olduğunu ileri sürüyor. Ama büyüme hızı son üç yılda ortalama yüzde 3,1, işsizlik oranı ise yüzde 11,2’ye yükseldi. Yani büyüme hızı düşük, işsizlik oranı yüksek gerçekleşti. Bu arada kişi başına gelir 10.822 dolardan 10.404 dolara geriledi. Yani kişi başına refah da azaldı.

Şimdi ekonomi yönetimi şu sorunun cevabını vermeli.

Son üç yılda milli gelir sadece 14 milyar dolar artarken dış borçlar aynı dönemde 63,5 milyar dolar arttı. O hâlde madem her şey çok iyi, ekonomi çok istikrarlı peki bu 49,5 milyar dolara ne oldu? Ekonomi yönetimi hesap bildiğini söylüyor. Dolayısıyla bu 49,5 milyar doların nereye gittiğini muhakkak biliyorlar. Bugüne kadar açıklamadılar. Akla şu soru geliyor “Yoksa bu alınan dış borçlar kayıp mı oldu?”
Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde