40 yıl sonra bir ilk: İşte Trump'ın Fed başkan adayı

40 yıl sonra bir ilk: İşte Trump'ın Fed başkan adayı

ABD Başkanı Donald Trump, Fed başkan adayını duyurdu.

40 yıl sonra bir ilk: İşte Trump'ın Fed başkan adayı
16px
24px
02.11.2017 20:14
ABONE OLgoogle

ABD Başkanı Donald Trump, Fed Başkanı adayının Jerome Powell olduğunu duyurdu.

Finans piyasalarını uzun zamandır meşgul eden soru nihayet yanıtını buldu. ABD Başkanı Donald Trump, Fed Başkanlığı için Fed Guvernörü Jerome Powell’ı aday gösterdi.

Trump, Powell’ın “akıllı vegüçlü bir lider olduğunu” söyledi. Powell, 2012 yılında Barack Obama tarafından atanmıştı

100 yıllık Fed tarihinin ilk kadını Başkanı olan Janet Yellen’ın görev süresi Şubat ayında dolacak.

40 YIL SONRA BİR İLK

Böylelikle Trump son 40 yıldır ilk kez bir Fed Başkanını ikinci kez aday göstermemiş oldu. Powell’ın Fed’in direksiyonuna geçebilmek için Senato’nun da onayını alması gerekiyor.

DOLARIN İLK TEPKİSİ

Bloomberg’in haberine göre başkan Trump, Fed Başkanlığı için Powell’ı aday göstereceğini açıkladı. Karar öncesinde dolar, G-10 paraları karşısında hafif ekside seyrediyordu.

Doların 10 önemli piyasa parası karşısındaki değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, kararın ardından fazla değişmeyerek yüzde 0.13 ekside 1,180.38 puan oldu.

Euro/Dolar paritesi yüzde 0.30 artıda 1.1654 seviyesinden işlem görürken dolar/yen paritesi ise 114.09 seviyesinde yatay seyretti.

JEROME POWELL KİMDİR?

Hukuk eğitimi gören Powell'ın finans alanında hem kamu hem özel sektör tecrübesine sahibi olmasının aday seçilmesinde rol oynayan bir başka faktör olduğu tahmin ediliyor.

George H.W. Bush döneminde ABD Hazine Bakanlığında üst düzey görevlerde bulunan Powell, kamu kariyerinden önce uzun süre Dillon, Read & Co ve Carlyle Group gibi yatırım şirketlerinde çalıştı.

Şu anki Fed Başkanı Yellen başkanlık koltuğuna 3 Şubat 2018 tarihinde veda edecek.

Fed'in siyasetten bağımsız bir kurum olarak görüldüğü ülkede, Yellen'in başkanlık için ikinci kez atanmaması, son 38 yılda ilk kez yaşanacak.

Fed Başkanının bundan önce ikinci kez atanmaması en son 1979 yılında dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter'ın William Miller yerine Paul Volcker'ı tercih etmesiyle gerçekleşmişti.

Buna karşın Fed'in ilk kadın başkanı olma özelliğini elinde tutacak olan Yellen isterse Fed yönetim kurulu üyeliğini 31 Ocak 2024 tarihine kadar sürdürebilecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde