40 ülkeden 500 alıcı İstanbul'da: İhracata 500 milyon dolarlık katkı

40 ülkeden 500 alıcı İstanbul'da: İhracata 500 milyon dolarlık katkı

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen The Core İstanbul’da 40 ülkeden 500 alıcı katılıyor. İHKİB Başkanı Tanrıverdi, The Core İstanbul'un hazırgiyim ihracatına 5 500 milyon dolar katkı yapacağını söyledi.

40 ülkeden 500 alıcı İstanbul'da: İhracata 500 milyon dolarlık katkı
16px
24px
14.10.2015 12:31
ABONE OLgoogle
Marka ve tasarımcıların koleksiyonlarını ticari faaliyete dönüştürmek ve katma değeri yüksek ihracat sağlamak amacıyla gerçekleştirilen The Core İstanbul’da, Türk moda endüstrisi dünyanın dört bir yanından gelen alıcılarla buluştu.

Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) ve İstanbul Moda Akademisi (İMA) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen The Core İstanbul Tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nda  kapılarını açtı.

The Core İstanbul’un açılışına İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İHKİB Başkan Yardımcısı Volkan Atik, MTD Başkanı Mehtap Elaidi, İMA Direktörü Seda Lafçı ile hazır giyim sektörünün önde gelen isimleri katıldı.

Marka ve tasarımcıların koleksiyonlarını ticari faaliyete dönüştürmek ve katma değeri yüksek ihracat sağlamak amacıyla üçüncüsü gerçekleştirilen The Core İstanbul, 40 ülkeden 500’ün üzerinde satın almacıyı marka ve tasarımcılar ile buluşturdu.
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi açılışta yaptığı konuşmada, yıllık 19 milyar dolar ile Türkiye’nin en fazla ihracat yapan sektörlerinden biri olduklarını belirterek; sadece The Core Istanbul ile 5 yıllık dönemde ihracata  500 milyon dolarlık ilave katkı sağlayacaklarını söyledi.

32 MARKA 22 TASARIMCI GLOBAL ALICILARLA BULUŞTU

Hikmet Tanrıverdi, 32 marka ve 22 tasarımcının İlkbahar-Yaz 2016 koleksiyonlarını  Orta Doğu, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Almanya, İtalya, Fransa başta olmak üzere AB ülkeleri, Uzakdoğu, İran ve Orta Asya’dan gelen alıcıların beğenisine sunacağını bildirdi.
Türkiye’nin üretici ülke pozisyonunun yanına mutlaka “organizatör ülke” kimliğini de eklemesi gerektiğinin altını çizen Hikmet Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“The Core İstanbul’da 40 ülkeden 500’ü aşkın satın almacıyı ağırlayacağız. Hemen hepsi hazır giyim sektörünün global devleri arasında bulunan satın almacıları, ülkemizin önde gelen markaları ve tasarımcılarıyla buluşturacağız.  Hedefimiz hazır giyim ihracatımıza 5 yılda 500 milyon dolarlık ek katkı yapmak.” 

538 MİLYAR DOLARDAN SADECE YÜZDE 3,4 PAY ALIYORUZ

Hikmet Tanrıverdi, 2014’te, dünya ölçeğinde 538 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı yapıldığını belirterek, Türkiye’nin bu pastadan sadece yüzde 3.4’lük pay alabildiğini ifade etti. İhracatının yüzde 70’ten fazlasını AB ülkelerine yapan Türkiye’nin burada da arzu ettiği payı yakalayamadığının altını çizen Tanrıverdi, şöyle devam etti:  

“Çin ve Bangladeş’ten sonra AB’nin üçüncü hazır giyim tedarikçisiyiz. Ancak coğrafi ve kültürel yakınlığımıza rağmen 82 milyar dolarlık AB pastasından sadece yüzde 13 pay alabiliyoruz. Hazır giyim için Amerika’da 96 milyar dolarlık bir pazar var. Bu pazarda bize düşen pay, 500 milyon dolar bile değil.  

Bugün 1 kg ihracat karşılığında 24 dolar döviz elde ediyoruz. 2023’te bu rakamı 50 doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedefi yakalamak için moda-tasarıma ağırlık verip katma değerli üretime odaklanacağız. Zorlu rekabet koşulları nedeniyle fiyat tutturamayıp, içeride yapamadığımız üretimi “organizatör ülke” olarak yurt dışına taşıyacak, ihracatımızı bu yöntemle de artıracağız. Sektör olarak potansiyelimiz yüksek. Dünya pazarlarında bizim için fırsatlar var.

Adedi artırmadan, tasarım ayağını güçlendirip, yüksek katma değerli üretim ile ihracatta önce 30 milyar dolar, ardından da 60 milyar dolar bandına çıkacağız.” 

Hikmet Tanrıverdi, Türkiye’nin Avrupa Birliği ve Amerika’da varabileceği hedefin çok gerisinde olduğunu vurgulayarak, orta ve uzun vadede AB’deki payı ikiye,
Amerika’da ise dörde katlayacak alt yapıya sahip olduğunu sözlerine ekledi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde