4 saat oturdu, 2.6 milyar dolar verdi

4 saat oturdu, 2.6 milyar dolar verdi

Digitürk'ün patronu Karamehmet, rekor 'fiyatı nasıl buldunuz' sorusuna ne dedi?

4 saat oturdu, 2.6 milyar dolar verdi
16px
24px
15.01.2010 07:07
ABONE OLgoogle

Süper Lig'in yayın hakları 4 yıllığına toplam 1 milyar 968 milyon dolara, bir başka ifadeyle 2 milyar 853 milyon liraya Digitürk'ün.

Dün Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) İstinye'deki merkezinde yaptığı ihalede Süper Lig'in yayın ve isim haklarını kapsayan A paketini almak için kıyasıya rekabet eden Digitürk'le Türk Telekom'un yarışında kazanan 321 milyon dolarlık son teklifle Digitürk oldu. Bu rakamın üzerine yüzde 10 TFF payı, yüzde 2 organizasyon vergisi, yüzde 18'lik KDV eklendiğinde yıllık toplam bedel 424 milyon dolara işaret ediyor.

3 paket 2.3 milyar dolar

Daha önce Digitürk TFF'ye yıllık 140 milyon dolar ödüyordu. Yeni rakamla birlikte yayın haklarında fiyatlar 3'e katlanmış oldu. TFF'nin ihale ettiği B paketini 53.1 milyon dolara TRT, C paketini ise 17.8 milyon dolara Türk Telekom aldı. İhale TFF'nin gerekli onaylarının ardından son şeklini alacak.

Tüm paketlerin toplamına bakıldığında vergilerle birlikte 2 milyar 298 milyon dolarlık rakama ulaşıldı. İlgili paketleri alan şirketler 4'üncü sezonun sonunda talep ettikleri takdirde belirlenen rakamlar üzerinden 5'inci yılın haklarını da alabilecek.

Teklif sayısı 325'i buldu

Şartname alan 5 şirketten 2'si A paketinin ihalesine katılırken, B paketine sadece TRT, C paketine de Türk Telekom teklif verdi. Şartname alan D-Smart ve NTV ihalede yer almadı. TFF'nin ihale maratonu 4 saati aştı. Bunun 3.5 saatinin üzerindeki bölümünü A paketinin ihalesi aldı. İki şirketin katılımıyla 214 milyon dolardan başlayan ihalede zaman zaman 4'er milyon dolarlık kimi zaman da 50'şer bin dolarlık fiyat artırımları yaşandı. İhalenin toplamında iki şirket 325 teklif verdi. 162 teklif Telekom'dan, 163 teklif ise Digitürk'ten geldi.

Çukurova Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet'in bizzat katıldığı ve 4 saat masadan hiç kalkmayarak yer aldığı ihalede, Türk Telekom tarafı 7 mola aldı. Türk Telekom'un pazarlamadan sorumlu tepe yöneticisi Erem Demircan sürekli cep telefonuyla şirketin CEO'su Paul Doany ile bilgi alışverişi yaptı.

TT hızlı başladı

Türk Telekom'un 215 milyon dolarlık, Digitürk'ün 220 milyon dolarlık teklif zarflarıyla başlayan ihaleye, Telekom tarafı 4'er milyon dolarlık fiyat artışlarıyla hızlı başladı. Digitürk ise bu hamlelere 1'er milyon dolarlık artışlarla yanıt verdi. 20'nci dakikanın ardından Telekom'un artış hızı 2'şer milyon dolara düştü. İlk 1 saate gelindiğinde 300 milyon dolarlık teklif Digitürk'ten geldi. Ardından artırımda alt limit olan 50'şer bin dolar ağırlıklı yükselişlerle ihalenin süresi hayli uzadı. Bu süreçte Türk Telekom tarafı 7 mola aldı. Digitürk ihaleyi molasız tamamladı. Saatler 15.45'i gösterdiğinde moladan dönen Türk Telekom cephesi Digitürk'ün 321 milyon dolarlık teklifini artırmayacağını belirterek, çekildiğini açıkladı. İhale komisyonu son bir fiyat artırımı olup, olmadığını sordu ve A paketinin ihale süreci tamamlandı.

9 yıllık forma değişmez 1 günde!

Digitürk'ün 321 milyon dolara futbol ihalesini alması çalışanlar tarafından sevinçle karşılandı. Şirket tepe yönetiminin İstanbul'un lüks eğlence mekânı Al Jamal'da yapacakları partiyle ihale zaferini kutlayacakları öğrenildi. Öte yandan, ihale sonucundan sonra Digitürk resmi internet sayfasına '9 Yıllık Forma Değişmez Bir Günde, Türk Futbolu 2015'e Kadar Digitürk'te!' sloganı konuldu.

KİM HANGİ PAKETİ, NE İÇİN ALDI?
A Paketi: Süper Lig'in isim hakkı ve bu ligden haftada en az 4 maçın şifreli canlı yayınını kapsıyor. Bu paketi alan bütün maçların çekimlerini yapma hakkı kazanacak. Bunun yanı sıra yayınları uluslararası kuruluşlara pazarlayabilecek. Paketin sahibi ayrıca ligin isim hakkını da satışa çıkarabilecek.

 B Paketi: 1. Lig'in yayın ve isim hakkını kapsıyor. Bu ligden haftada 3 maç canlı yayın ve Süper Lig'deki 9 maçın geniş özeti de bu paketin içinde yer alıyor. Bu pakete şifresiz yayın yapan kanallar talip olabilecek. Paket sahibi kuruluş, üç dakikalık haber amaçlı görüntüleri pazarlayacak, kendisi de görüntüleri maç bittikten 45 dakika sonra yayınlayabilecek. Buradan haber amaçlı görüntü temin eden kuruluşlar 12 saat sonra yayınlanacak.

C Paketi: Gol görüntülerinin cep telefonlarından izlenmesi gibi mobil yayın haklarını kapsıyor. Görüntüler maç bittikten 45
dakika sonra yayınlanabiliyor.

 Hisseler rekor fiyata tepkisiz

İhalede rekor takamların çıkması futbol kulüplerinin alacakları paylarda da ciddi artışa yol açacak.

Buna karşılık borsada halka açık kulüplerin hisselerinde ciddi artış yaşanmadı. Beşiktaş hisseleri yüzde 2.46'lık yükselişle 5 liradan, Fenerbahçe hisseleri de yüzde 0.95 yükselişle 53 liradan kapandı. Galatasaray hisseleri 159 lirayla önceki günkü fiyatında kalırken, Trabzonspor hisseleri yüzde 0.59 düşüşle 8.45 liraya geriledi. İhalede yer alan Türk Telekom hisseleri önceki güne göre değişmezken, Turkcell hisseleri yüzde 0.8 yükseldi.

 Digitürk fiyatları artırır mı?

Digitürk'ün yüksek fiyatların ardından spor paketlerine zam yapabileceği belirtiliyor. Digitürk Genel Müdürü Özerdem ise CNBC-e'de artışın şu anda gündemde olmadığını belirtti.

Çukurova Holding'in kontrolündeki Digitürk'ün yüzde 46.7'si ABD'li yatırım fonu Providence Equity grubuna ait.

Abone sayısı: 2 milyon 300 bin.
Futbol paketi: 800 bin.
Eko-spor paketi (Ekonomik paket + Lig TV): Aylık üyelik 77.99 TL.
Spor paketi (Aile paketi+Lig TV+NBA TV+Spor Max): Aylık üyelik 94.99 TL.

 YURTDIŞINDA SPOR PAKETİ FİYATLARI
İNGİLTERE
Maçları Sky yayınlıyor.
Standart yayın paketi: Aylık 26 sterlin (65 TL)
Spor paketi: Ekstra 9 sterlin (22.5 TL)
Toplam: 87.5 TL

FRANSA
Maçları Canal+ yayınlıyor.
Standart yayın ile Spor paketi: Aylık 30 euro (66 TL)
(Yeni abonelikte fiyat 20 euro'dan başlıyor)
Toplam: 66 TL

 MİLYAR DOLARLIK YAYIN İHALESİNDEN NOTLAR...
Yabancı ortak 'hoş bir maç değil' dedi
-  İhalede Digitürk'ü Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, Digitürk Genel Müdürü Ertan Özerdem ve şirketin 46.7'lik ortağı Providence Equity'nin Avrupa Direktörü John Hahn temsil etti.

-  Mola sırasında 'ihale nasıl gidiyor' şeklindeki sorumuzu yanıtlayan Hahn, 'hoş bir maç geçmiyor' dedi. Hahn'ın ihale boyunca sıkıntılı hali yüzüne de yansıdı.

-  Telekom'un molaları uzun sürünce Mehmet Emin Karamehmet ile Ertan Özerdem bu boşluklarda sohbete daldı. İkilinin neşeli sohbetleri dikkat çekti.

-  Karamehmet molalarında sık sık kalemiyle oynarken, uzun molalardan birinde pet şişedeki suyu içtikten sonra şişeyi sonuna kadar kıvırdı.

-  Karamehmet molalarda hiç yerinden kalkmadı. Bir ara yanındakilerin kalkmasıyla masada yalnız kaldı. Karamehmet'in gelen ikramları geri çevirerek sadece su içmesi dikkati çekti.

TT, Messenger'la taktik aldı

-  Türk Telekom tarafında ise teklifleri Erem Demircan belirledi. Demircan sürekli Blackberry'sini kullandı. Şirket yetkilileri aldıkları molalarda odalarında atıştırdı.

-  Teklifler verilirken Türk Telekom tarafı not tutmadı. Karamehmet detaylı not tuttu. 

-  Uzun süren ihale sırasında bir güvenlik görevlisinin kısa süreli baygınlık geçirdiği görüldü.

-  Ertan Özerdem, TT ile rekabetin fiyatları çok yükselttiğini belirtti. Özerdem, “Türkiye'nin futbolunun ekonomik gerçekleri, bu parayı bence tam hak edecek durumda değil. Son 6 ayda Avrupa'da yapılan ihalelerde yüzde 10-15 civarında artış olurken, Türk futbolunda bu artış çok ilginç bir durum. Keşke Digitürk Genel Müdürü olacağıma futbolcu olsaydım” diye konuştu.

Karamehmet tebessüm etti

-  Mehmet Emin Karamehmet, ihale çıkışında 'fiyatı nasıl buldunuz' sorusunu tebessümle ve 'normal' anlamına gelecek el işaretiyle yanıtladı.

-  Kulüpler Birliği Başkanvekili Göksel Kılıçdağ, sonucu memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Kılıçdağ, bu sayede Türkiye'nin Avrupa'nın en değerli 5'inci ligi haline geldiğini ifade etti.

Ünsal Ereke/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde