4 eski bakana Yüce Divan yolu

4 eski bakana Yüce Divan yolu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, rüşvet ve yolsuzlukla suçlanan 4 eski bakana Yüce Divan yolunun yeniden açılabileceğini söyledi.

4 eski bakana Yüce Divan yolu
16px
24px
13.06.2015 07:58
ABONE OLgoogle
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, rüşvet ve yolsuzlukla suçlanan 4 eski bakana Yüce Divan yolunun yeniden açılabileceğini söyledi. Arınç, “1995’ten beri parlamentodayım. Böyle olabildiğini gördüm. Örnekleri var” dedi.

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, dün katıldığı insan hakları konulu konferansta gazetecilerin gündeme dair sorularını cevapdı. Arınç, muhalefetin ısrarla üzerinde durduğu yolsuzlukla suçlanan Egemen Bağış, Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar için Yüce Divan’ın yolunun açık olduğuna işaret etti. Şöyle konuştu: “Şimdi bunun tekrar Meclis’e gelmesi hukuken mümkün olabilir mi? 1995’ten beri parlamentodayım. Evet, böyle olabildiğini gördüm. Örneği vardır” dedi. 

AK Partili vekiller 4 bakanı akladı

Dört bakan hakkında, Meclis’te bir soruşturma komisyonu kuruldu. Komisyon, uzun görüşmelerin ardından, muhalefetin 5 evet oyuna karşılık, AK Partili 9 üyenin ret oyuyla Yüce Divan’a gönderilmesine gerek olmadığı yönünde karar verdi. Yolsuzlukların bir süre için de olsa üstü örtülmüş oldu.

Yolsuzlukların üzeri örtülemedi

17 Aralık'ta evlerden çıkan para kasaları, binlerce liralık saatler ile ayakkabı kutularındaki dolarlar, 17 Aralık'ın unutulmaz sembolleri haline geldi. AK Parti, yolsuzluk operasyonu sonrasında, Türkiye bürokrasisini altüst etti. Operasyonu yapan Celal Kara başta olmak üzere, soruşturmayı yürüten bütün cumhuriyet savcılarına meslekten ihraç edildi. 10 bin polisin yeri değişti.

Mavi Akım ve Mesut Yılmaz örneği

Türk siyaset tarihinde iktidarlar tarafından üzeri örtülmüş yolsuzluk dosyalarının raftan indirildiği de görüldü.  98 yılının koalisyon hükümetinin Anap’lı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer’in Mavi Akım ihalesine usulsüzlük yaptığı iddiaları gündeme geldi. İddiaların koalisyon hükümeti tarafından üstü kapatıldı. Ancak 2004 yılında CHP ve AKP yolsuzlukları araştırmak için komisyon kurdu ve Ersümer’in yanında üzerinden zaman geçmesine rağmen Mesut Yılmaz, Koray Aydın gibi isimleri de yargıladı. Koray Aydın 2001 yılında istifa etmiş  ve Yüce Divan’da yargılanmak istemişti. Meclis 200 yılında sevk etmedi ancak 2004 yılında kurulan komisyonda dava açıldı. 
Meydan Gazetesi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde