4 dakikada 10 milyar Dolar eridi

4 dakikada 10 milyar Dolar eridi

Fat Finger*, Apple’ın değerini 4 dakikada 10 milyar $ eritti

4 dakikada 10 milyar Dolar eridi
16px
24px
12.02.2011 08:32
ABONE OLgoogle

2010’un dördüncü çeyreğinde rekor iPhone ve iPad satışlarıyla kârını yüzde 70 oranında artırmayı başaran şirketin hisseleri dün Nasdaq Borsası’nda tepetaklak oldu. Önceki günkü seansta Apple’ın hisseleri sadece 4 dakikada 355 dolardan 349 dolara geriledi. Bu keskin düşüşle şirketin piyasa değeri 326 milyar dolardan 316 milyar dolara geriledi. Böylece Apple’ın değeri, 4 dakika 10 milyar dolar erimiş oldu.

Analistler, hisselerin bir anlık düşüşünün normal olmadığını ancak piyasalarda Steve Jobs’ın tekrarlayan hastalığı dışında Apple’la ilgili olumsuz bir haberin olmadığını açıkladı. Apple hisselerinde yaşanan bu şok gerilemenin “tombul parmak” nedeniyle gerçekleştiği belirtildi.

Piyasa oyuncuları, yanlış emir girişi yapan bu tür oyuncuları “fat finger” yani “tombul parmak” sendromu olarak adlandırıyor. Parmakları kalın olduğu için bilgisayar klavyesinde istemediği tuşlara basan oyunculardan türetilen bu isim, Türkiye’de de birçok piyasa oyuncusunun başına gelmiş durumda.

Tek tuşla piyasa altüst

Geçen yılın Mayıs ayında “tombul parmak” sendromu nedeniyle ABD borsaları altüst olmuştu. Bir trader’ın “milyon” dolarlık bir işlemi yanlışlıkla bilgisayara “milyar” dolar olarak girmesinin ardından piyasada bir anda panik oldu. Herkes bunun Avrupa’dan alınan bir haber nedeniyle başlayan gerçek bir satış dalgası olduğunu sanarak fiyata bakmadan satışa geçti. Dow Jones Endeksi bir anda yüzde 8.5 kayba uğrarken, Nasdaq borsasındaki kayıp yüzde 9’u buldu. Yanlış işlemin yapıldığı dünyanın en büyük perakende üreticilerinden Procter&Gamble’ın hisseleri bir anda yüzde 37 düştü.

Nokia yangını söndürmek için Microsoft’a sarıldı

Nokia ile Microsoft, Google ile Apple’a karşı güçbirliği yapacak. Nokia’dan yapılan açıklamada, şirketin akıllı telefonlarında “Windows Phone” işletim sistemini kullanacağı bildirildi. Microsoft’un arama motoru Bing, Nokia’nın arama servisini güçlendirirken, “Nokia Maps” da Microsoft’un harita servisinin çekirdeğini oluşturacak. İşbirliği, Google ve Apple’ın dahil olduğu akıllı telefon piyasasında artan baskıya bir cevap olarak görülüyor. Geçtiğimiz Eylül ayında Nokia, CEO’su Stephen Elop’u Microsoft’dan transfer etmişti. Elop, bu hafta çalışanlara gönderdiği notta, şirketin durumunu, “etrafında pazar payını ele geçiren yenilikçi rakiplerle çevrili yanan bir platform üzerinde” olarak tarif etmişti. Elop, Nokia’yla ilgili olarak “Yana bir platformun üzerindeyiz” demişti.

* Şişman Parmak

Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde