4. Varlık Barışı hamlesi: Parasını getirene bu kez vergi yok

4. Varlık Barışı hamlesi: Parasını getirene bu kez vergi yok

Hükümet, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar ve kaynak yaratma tarafında yeniden Varlık Barışı hamlesine hazırlanıyor.

4. Varlık Barışı hamlesi: Parasını getirene bu kez vergi yok
16px
24px
24.06.2016 05:35
ABONE OLgoogle
Bu kapsama girecek olanlar, belirlenen sürede yurtdışından para getirdiği taktirde, herhangi bir sorgulamadan veya vergi incelemesinden geçirilmeyecek, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV ya da Vergi ziyaı cezası alınmayacak. 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Vatandaşlarımızın, şirketlerimizin yurtdışında farklı şekilde varlıkları, mevduatları, hisse senetleri, menkul kıymetleri, taşınmazları, alacakları var. Bu varlıkların Türkiye’ye getirilmesini teşvik etmek istiyoruz” dedi. Bu düzenleme daha önce 2008, 2011 ve 2013’te de yapılmıştı.

Yatırımcı güvenini sağlayacak, daha basit, anlaşılır, varlıkların getirilmesi noktasında vatandaşın kendisini daha rahat hissedebileceği yeni model getireceklerini anlatan Ağbal, “Daha fazla kaynağı ülkemize çekmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu kez vergi yok!

Önceki düzenlemelerde yurtdışından varlık getirildiğinde beyan edilen varlığın değerinin yüzde 2’si kadar vergi ödendiğini anımsatan Bakan Ağbal, “Yeni düzenlemede herhangi bir vergi ödemeyecek. Bu önemli bir yenilik” dedi.

Eskiden herkesin yurtdışından kendi adına parayı ülkeye getirebildiğini anımsatan Ağbal, paranın başka kişi adına da getirilebileceğini iletti. Ağbal, Veraset ve İntikal Vergisi de istenmeyeceğini bildirdi. Ağbal, kendi adına para getirilen kişinin de bu para  nedeniyle vergi incelemesine tabi tutulmama olanağından yararlanabileceğini  belirtti.

İSTEDİĞİN YATIRIMI YAP

Türkiye'ye getirilen parayı şirketinde sermaye hesabına bağlı olmadan değerlendirebilecek. Bu parayla yeni bir şirket kurulabilecek, bina alınabilecek ya da mevduat olarak değerlendirebilecek. Yurtdışındaki varlıkları getirip sermayelerini eklerse de buradan vergi avantajı elde edecekler. Belli bir faiz gibi buna gider indirimi yapabilecekler. Para Türkiye'ye başka kişi adına da getirilebilecek. Buradan veraset ve intikal vergisi alınmayacak.

Bankalara bildirilecek

“Yeni düzenlemede, gerçek kişi ya da şirketler, yurtdışında bulunan para, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını Türkiye’ye getirmek istediklerini 31 Aralık 2016’ya kadar Türkiye’deki bir banka ya da aracı kuruma bildirecek” diyen Ağbal, “Geçen defa vergi dairesine bildiriyordu, bu defa doğrudan bankaya bildirimde bulunacak” dedi. Ağbal, yılsonuna kadar yurtdışındaki alacağı ya da taşınmazına ilişkin bildirimde bulunanların, 1 yıllık dönemde bunun karşılığını Türkiye’ye getirmesi halinde düzenlemeden yararlanabileceğini belirtti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde