4 Milyar Dolarlık imzalar atıldı

4 Milyar Dolarlık imzalar atıldı

Temeli 25 Ekim 2011 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan SOCAR Türkiye'de dev imza..

4 Milyar Dolarlık imzalar atıldı
16px
24px
20.05.2013 08:16
ABONE OLgoogle

Temeli 25 Ekim 2011 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi’nin (STAR)  altyapı ve hafriyat çalışmalarında sona yaklaşılırken, Türkiye’nin bu en büyük yatırımının inşaat sürecinde çok önemli bir eşik daha aşıldı. Rafinerinin İnşaat,  Mühendislik ve Tedarik süreçlerini içeren anlaşmalar dünya devi dört firmayla bugün imzalandı.

İstanbul Çırağan Oteli’nde düzenlenen törende anlaşmaya SOCAR Uluslararası Yatırımlar Sorumlusu ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev,  SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz ve EPC konsorsiyumunun lideri olan İspanyol Tecnicas Reunidas şirketinin Genel Sekreteri Jose Pedro Sebastian De Erice ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Direktörü Enrique Alsina Massana ile birlikte Saipem, GS Engineering ve Itochu firmalarının temsilcileri imza koydu. 

// “2018 YILINA KADAR TÜRKİYE’YE 17 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPACAĞIZ”

Türkiye’de çok büyük projelere imza attıklarını vurgulayan SOCAR Uluslararası Yatırımlar Sorumlusu ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev; Petkim özelleştirilmesi ile ivme kazanan Azerbaycan-Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi, petrokimya, enerji, lojistik projeleri ve TANAP ile daha büyük güç kazanacağının altını çizdi.  Aliyev, SOCAR’ın 2018 yılına kadar Türkiye’ye 17 milyar dolar yatırım yapacağını hatırlatarak, “Bunun yaklaşık 7-8 milyar dolarını Türkiye’nin ilk kimya endüstri parkı olacak olan ‘Value-Site’ vizyonumuz çerçevesinde Petkim Yarımadası’na yapacağız.  STAR Rafinerisi ‘Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu’nun en temel basamağı ve olmazsa olmazı...  25 Ekim 2011’de görkemli bir törenle temelini attığımız STAR Rafinerisi’nde bugün çok önemli bir aşamaya geldik. Rafinerimiz başta olmak üzere yeni yatırımlarımızın artan enerji gereksinimini karşılayabilmek için çalışmalarımız devam ediyor. Lojistik tarafta APM Terminals ile uzun süreli işletme anlaşması imzalayarak çok önemli bir adım attık. Petkim bünyesinde kapasite artış ve yeni ürün yatırımlarımız devam ediyor. ‘Value-Site’  vizyonumuz çerçevesinde 2023 yılında, söz verdiğimiz dikey entegrasyonu büyük ölçüde tamamlamış olacağız.  Bu vesile ile TR-SAIPEM-GS-ITOCHU konsorsiyumunun geniş tecrübelerine hoşgeldiniz diyor, bu işbirliğinin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

“BU YATIRIMIN ÖZEL BİR KONUMU VAR”

Törende konuşan EPC konsorsiyumunun lideri İspanyol Tecnicas Reunidas’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Juan Lladó, “dünyanın son 5 yıldır ekonomik krizin etkileri ile karşı karşıya kaldığına, küresel piyasalarda yaşanan talep düşüşünün rafineri gibi dev yatırımlar için erteleme nedeni olduğuna, bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen STAR Rafinerisi yatırımının devam ettiğine” dikkat çekti.

Ancak, STAR Rafinerisi yatırımının, Türkiye’deki özel konumu nedeniyle her zaman verimli bir yatırım olma özelliğini koruduğunu kaydeden Lladó, çalışmanın başarılı bir şekilde tamamlanması için söz verdiklerinin altını çizdi. Lladó dört farklı ülkeden oluşan konsorsiyumun, bu yatırımın en önemli sürecinde SOCAR’la işbirliği yapmaktan büyük onur duyduklarını sözlerine ekledi.

 “TÜRK SANAYİSİNİ GELECEĞE TAŞIYACAK”

SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz ise, SOCAR Türkiye’nin Petkim Yarımadası için belirlediği Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu’nun en önemli adımı olan STAR Rafinerisi’nin, atılan imzalardan sonra 49 ay içinde faaliyetine başlamasını öngördüklerini söyledi. Toplam sabit yatırım tutarı yaklaşık 4  Milyar Dolar olan yatırımın, geçtiğimiz yılın aralık ayında Türkiye’nin ilk Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi’ni aldığını da anımsatan Yavuz, bu dev projenin Türkiye’yi pek çok ilk ile tanıştıracağını da vurguladı.  

Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rafinerimizin çevresel anlamda sürdürülebilir olması için yapılan harcamaları bir yük değil, aksine projenin vazgeçilmez bir parçası olarak kabul ettik. Daha önce yaptığımız açıklamalarda ‘Türkiye’nin en kapsamlı yerlileştirme projesi’ olarak adlandırdığımız projemizin, dünyanın en yüksek teknolojisine sahip ve en çevreci rafinerilerinden biri olacağını da gururla söylemek istiyorum. STAR Rafinerisi, ülkemizde Rafineri-Petrokimya entegrasyonunu başlatan ilk yatırım olarak, Türkiye’nin tek petrokimyasal üreticisi olan Petkim’e hammadde güvenilirliği sağlayacak, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinin önünü açacak ve Türkiye kimya sanayisini geleceğe taşıyacak en önemli yatırım projelerinden biri olacak. Ayrıca ‘İki Devlet, Bir Millet’ ülküsü üzerinde yükselişini sürdüren Türkiye- Azerbaycan stratejik ortaklığı, bu muhteşem yatırımla yepyeni bir ivme kazanacak.”
İhale süreçlerinde çok titiz bir çalışma sürdürerek, son derece güçlü bir konsorsiyum ile imza aşamasına geldiklerine dikkat çeken Kenan Yavuz, İspanya’nın Tecnicas Reunidas şirketinin liderliğinde, Saipem (İtalya)-GS Engineering (Güney Kore) ve Itochu (Japonya) firmalarının bu süreci üstleneceğini sözlerine ekledi.

“DIŞA BAĞIMLILIK SONA ERECEK”

Yılda 10 Milyon Ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olacak STAR Rafinerisi’nin petrokimya sektörünü hammaddede dışa bağımlılıktan kurtaracağını açıklayan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, şöyle devam etti:

“Yaklaşık 1.3 milyon ton/yıl nafta ve ülkemizdeki cari açığın önemli bileşenlerinden olan dizel, jet yakıtı ve yine petrokimyasal ürünlerin hammaddesi olan LPG gibi petrol ürünlerinin üretimini gerçekleştireceğiz. Bu yatırım ülkemizin en büyük yerlileştirme projesidir. Rafinerinin üretime başlaması ile ülkemizin ithalatla karşıladığı ürünlerde milyarlarca dolarlık döviz tasarrufu sağlanacak. Rafinerimiz Ural, Azerbaycan ve Kerkük gibi çeşitli ham petrolleri işleyebilecek esnek üretim proseslerine sahip olacak. STAR Rafinerisi bir taraftan Petkim’in hammadde ikmal güvenliğini sağlarken, diğer taraftan gerek mevcut altyapının ortaklaşa kullanımı, gerekse üretilen yan ürünlerin karşılıklı gönderilerek daha yüksek artı değer sağlandığı rafineri-petrokimya entegrasyonuyla ilave sinerji yaratılmasına imkân sağlayacak. Rafineride üretilecek yıllık 10 milyon ton rafinaj ürününün yaklaşık 2 milyon tonu bizzat Petkim tarafından tüketilecek. Yani daha üretime geçmeden ürünümüzün alıcısının hazır olduğunu biliyoruz. Bu durum Petkim’in bilançosuna da olumlu yansıyacak; taşıma, stoklama ve kalite maliyetlerinden çok önemli miktarda tasarruf sağlanacak.”

STAR RAFİNERİSİ’NDEN KISA KISA…

• 10 milyon ton / yıl kapasiteli STAR Rafinerisi; Ural, Azeri Light ve Kerkük gibi çeşitli ham petrol türlerini işleyebilecek kabiliyete sahip olarak dizayn edilecek.
• Rafineri Petkim Yarımadası’nda yaklaşık 2.300 dönüm alanda kurulacak.
• Rafineri tam kapasite ile üretime geçtiği zaman yılda 4 milyon 900 bin ton Ultra Düşük Kükürtlü Motorin, 1 milyon 300 bin ton Nafta, 457 bin ton Karışık Ksilen,  1 milyon 630 bin ton Jet Yakıtı,  260 bin ton LPG, 525 bin ton Reformat, 692 bin ton Petrokok ve 159 bin ton Kükürt üretecek.
• Projede en üst seviyedeki AB normları ve çevresel standartlar uygulanacak. 
• Toplam 63 tankın bulunacağı STAR Rafinerisi, yaklaşık 1 milyon 640 bin metreküp depolama kapasitesine sahip olacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde