4/C’den de beteri geliyor

4/C’den de beteri geliyor

Ak Parti, atama-işten atılma süreci siyasi etkiye açık yeni bir statü hazırlıyor

4/C’den de beteri geliyor
16px
24px
16.02.2010 07:50
ABONE OLgoogle

Hükümet, bir taraftan TEKEL işçilerini 4/C kapsamında özlük haklarından yoksun olarak maaşlarının üçte birine çalıştırmaya zorlarken, diğer taraftan PTT içindeki sözleşmeli personelin dört katı ücret ve prim alan, ama atama-işten atılma süreci tamamen siyasi etkiye açık yeni bir istihdam statüsü getirmeye hazırlanıyor.

PTT’de örgütlü Haber-Sen Sendikası Başkanı Ali Yılbaşı “Meclis’teki komisyonlarda AKP’li yetkililer bize ‘Bir PTT memuru maaşı 1500 lira, biz bu paraya üç adam çalıştırırız, iki kişiye iş yaratırız’ diyorlar. İstediklerini buraya alabilecekler” dedi.

Yılbaşı, PTT ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanarak Bakanlar Kurulu’na sunulan Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi’nin Kuruluş Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı’yla AKP’nin çalışma yaşantısına yönelik Kamu Personel Reformu ile getiremediği politikaları kuruluş bazında getirmek istediğini belirtti.

Yılbaşı, taslakla yapılmak istenenleri şöyle aktardı: “İş güvencemizi, 657 sayılı yasa ile belirlenen haklarımızı ortadan kaldırmayı hedefliyor. ‘KPSS’ye girmiş adaylar arasından personel almaya yönetim kurulu yetkilidir’ demek, istediklerini buraya alabilecekler demektir. Böylece KPSS’yi de by-pass edecekler. Burada getirilen düzenleme aslında 4/C’den bile geri. Türkiye’yi iş güvencesi olmayan, ucuz işçi çalıştırılan bir ülke haline getirmeye çalışıyorlar. Meclis’teki komisyonlarda AKP’li yetkililer bize ‘Bir PTT memuru maaşı 1500 lira, biz bu paraya üç adam çalıştırırız, asgari ücretle’ diyorlar. PTT’nin istihdam ettiği 37 bin personelin 7 bini taşeron işçisi. Bu arkadaşlar bizlerle aynı işi yapıyor. Ama iş güvencesi, sendikal haklar açısından işçinin sahip olduğu haklara sahip değiller. Siyasi iktidara yakın olan taşeronların ihale alma şansı çok daha yüksek. Bu şirketler ihaleyi aldıktan sonra AKP teşkilatının bildirdiği işçileri işe alıyorlar.”

Murat Kışlalı/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde