4.5G çok zor! Hedefler 5G gerçekler 2G

4.5G çok zor! Hedefler 5G gerçekler 2G

Erdoğan’ın, “5G’ye geçmeliyiz” çağrısıyla GSM’de hedefini 4.5G olarak belirlerken, altyapının beklentilerin altında kaldığı, şebekenin çoğunun 3G’ye bile geçemediği ortaya çıktı.

4.5G çok zor! Hedefler 5G gerçekler 2G
16px
24px
26.10.2015 15:06
ABONE OLgoogle
4.5G için hazırlık yapılan Türkiye’de yüzde 60 2G, yüzde 40 3G olmak üzere 115 bin civarında baz istasyonu var. Büyük şehirler dışında kalan yerleşim alanları büyük ölçüde 2G’ye mahkum

Türkiye, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “5G’ye geçmeliyiz” çağrısıyla GSM’de hedefini 4.5G olarak belirlerken, altyapının beklentilerin altında kaldığı, şebekenin çoğunun 3G’ye bile geçemediği ortaya çıktı. Teknoloji yenilenmezse, 4.5G teknolojisinin de hayata geçmesinde zorluklar yaşanacağı belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye’de yüzde 60 2G, yüzde 40 3G olmak üzere 115 bin civarında baz istasyonu bulunuyor. 3G altyapısının istendiği kadar gelişmemesi nedeniyle mobil cihazlarda 3G yerine 2G (Edge) bağlantı üzerinden internete girilebiliyor.

Özellikle büyük şehirlerin dışında kalan yerleşim alanları büyük ölçüde 2G’ye mahkum. 
Telefon abonelerinin çoğu 3G özelliğine sahip telefonlarla internete girmeye çalışsa da altyapıdaki yetersizlik nedeniyle istediği hızı yakalayamıyor. Teknoloji yenilenmezse, 4.5G teknolojisinde de zorluk yaşanacak. Bütün operatörlerdeki 3G-4G istasyonu oranlarının birbirine yakın olduğu belirtildi. 

4.5G için yeni baz

Yetkililerden alınan bilgiye göre, Türkiye’de kapsama alanı genişletme çabaları devam ediyor. 4.5G sistemi ile ilk yıl yüzde 10, ikinci ve üçüncü yıllarda yüzde 30’lara varan baz istasyonlarında artış bekleniyor. 4.5G teknolojisini kullanabilmek için baz istasyonları sayısının artması gerekiyor. 4.5G için gereken çok sayıda ilave baz istasyonu için belediyeleri ve bazı STK’ları devreden çıkaracak bir yasal düzenleme hazırlığı yapıldığı da kulislerde dile getirilenler arasında. 

Baz istasyonlarında izin yetkisinin Ulaştırma Bakanlığı’nda mı, belediyelerde mi olduğu konusu da çözülmesi gereken bir konu. 4.5G’nin ihtiyaç duyduğu ilave baz istasyonları da bu açıdan yasal düzenlemeyi bekliyor.
 
Fiber hat döşenecek

4.5G, 1 saniyede şarkı indirme, 2 saniyede video yükleme ve 5 dakikada film indirme gibi cazip vaatler sunuyor ama bu seviyeye atlanılabilmesi için güçlü ve geniş bir fiber altyapı gerekiyor. 4.5G ile ortaya çıkacak kapasitenin taşınabilmesi için her baz istasyonunun fiberle merkez santrallere bağlanması gerekiyor. Bu nedenle, hem istasyonların, hem de istasyonlara bağlanan hatların yenilenmesi gerekiyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “4G’yle hiç zaman kaybetmeyelim. 3G’de 2 yıl daha sabredersek, 5G’ye geçeriz” sözlerinden sonra ertelenip, 4G yerine 4.5G ismini alan frekans ihalesinde toplam teklif 3 milyar 356 milyon 112 bin 643 euro’yu bulmuş, Turkcell 8, Avea ve Vodafone 5’er paket satın almıştı.
Mithat Yurdakul/Milliyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde