38 milyar Euro’ya şok

38 milyar Euro’ya şok

Güney Kıbrıs’ta 100 bin Euro üstü mevduatlarda adeta şok yaşanıyor. Y

38 milyar Euro’ya şok
16px
24px
31.03.2013 10:08
ABONE OLgoogle

Krizden çıkış için Avrupa Birliği‘nin (AB) acı reçetesini kabul eden Güney Kıbrıs’ta 100 bin Euro üstü mevduatlarda adeta şok yaşanıyor. Yaklaşık 38 milyar Euro’yu bulan 100 bin Euro ve üzeri hesaplardan ilk aşamada yüzde 37.5 vergi alınacak. 

EKONOMİK krize girerek AB’nin acı reçetesini kabul eden ve bankalardaki 100 bin Ero’nun üzerindeki 38 milyar Euro’ya donduran Kıbrıs Rum yönetimi, büyük bölümü Ruslara ait mevduatları adım adım yok ediyor. Rum bankaları seçen zengin mudiler bir bankadaki yatırımlarının tümünü, ülkenin en büyük bankasındaki mevduatların ise yüzde 60’ını bugün bugün itibariyle kaybetti.

AB, 100 bin Euro’nun altındaki mevduatları devlet garantisi olması nedeniyle dokunmadı. Rum bankalarındaki 70 milyar Euro’yu bulan mevduatların 38 milyarı 100 bin Euro ve üzeri hesaplardan oluşuyor. Zengin yatırımcılar AB’nin kararıyla tasfiye edilmesine  karar verilen ülkenin ikinci büyük bankası Laiki Bank’ta (Halk Bankası) mevduatlarının neredeyse tümünü kaybetti. Rum Maliye Bakanlığı dün en büyük banka Cyprus Bank’ta 100 bin üstü hesaplardan ilk aşamada yüzde 37.5, gerekirse kalan mevduatların da yüzde 22.5’ine vergi konmak suretiyle el konulacağını açıkladı.

Rum hükümeti, el koyduğu mevduatlar karşılığında çok uzun yıllar akıbeti belirsiz, banka hisseleri verecek.

RUM LİDER: ACIMASIZ AMA
 

Rum lider Nikos Anastasiadis, AB’nin Rum Kesimi’ne davranışının acımasız olduğunu belirterek, kapalı kaldıktan 12 gün sonra açılan bankalara hücum olmaması nedeniyle halka teşekkür etti ve “Dünyaya örnek olacak bir vatanseverlik anlayışı” yorumu yaptı.

KKTC’YE GEÇİŞTE KONTROL
 
Maliye Bakanlığı dün ayrıca, KKTC’ye geçişlerde Rum yönetimi topraklarında ikamet eden vatandaş ya da çalışan herkese 300 Euro sınırı koydu. Yasaklamadan turistler etkilenmeyecek ancak  özellikle alışveriş ve kumara giden Rumlar KKTC’ye nakit götüremeyecek. Rum polisi sınırlardaki para kontrolünü şüphe üzerine üst arama şeklinde yapacak.

Vasiliu’ya ‘6 milyon kaçırdı’ suçlaması
 
KIBRIS Rum yönetiminde bankacılık krizinde çoğu siyasi çok sayıda üst düzey yöneticinin bankalardaki milyonlarca Euro’luk kredi borçlarını sildirdiği ortaya çıktı. Başsavcılığın Rum parlamentosuna gönderdiği, kredi borçları silinenler listesi içinde 5.8 milyon Euro ile isminin baş harfleri Y.V adlı eski politikacı, en dikkat çekeni oldu.

Y.V’nin eski Rum lider Yorgo Vasiliu, olduğu ve borç silinmesini ise, o dönem Laiki Bank’ın (Halk Bankası) Yönetim Kurulu Başkanı şimdiki Maliye Bakanı Mihalis Sarris yaptığı ileri sürüldü. 1988-93 yılları arasında Rum liderliğini yürüten Vasiliu, borcunun silindiği iddialarını hızla yalanladı. Vasiliu o dönem, büyük partilerin ittifakı sonucu lider seçilmişti. Savcılığın gönderdiği listedekiler, hakkında ceza soruşturması başlatılacak.

Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde