37 Milyarlık abdestsiz borçlanma

37 Milyarlık abdestsiz borçlanma

Artan bütçe açıklarını 52 milyar liralık yasal borçlanma yetkisiyle finanse edemeyen hükümet, torba tasarıya koyduğu bir maddeyle 37 milyar liralık ilave borçlanma yetkisi daha aldı.

37 Milyarlık abdestsiz borçlanma
16px
24px
20.10.2017 07:42
ABONE OLgoogle

Artan bütçe açıklarını 52 milyar liralık yasal borçlanma yetkisiyle finanse edemeyen hükümet, torba tasarıya koyduğu bir maddeyle 37 milyar liralık ilave borçlanma yetkisi daha aldı. Muhalefetten ise, “Nasıl ki abdestsiz namaz kılınamazsa, ek bütçe getirmeden de ek borçlanma yapılamaz” eleştirisi geldi.

Hükümetin Meclis'ten 37 milyar liralık ilave borçlanma yetkisi almak için hazırladığı torba tasarı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda “ek bütçe” tartışmalarına neden oldu. 40 yıllık Maliyeciyim böyle şey görmedim: 37 milyar ek borçta büyük şüphe

Maliye eski Bakanı ve CHP Milletvekili Zekeriya Temizel, hükümetlere borçlanma yetkisinin bütçe kanunlarıyla verildiğini, AKP hükümetinin bütçe açıklarını kapatmak üzere 2017 yılı için aldığı yaklaşık 52 milyar liralık borçlanma yetkisinin tamamını kullanıp hakkını bitirdiğini söyledi. Yasa gereği, ek borçlanma yapabilmek için hükümetin Meclis'e ancak “ek bütçe” getirebileceğini ifade eden Temizel, “Hukuka aykırı iş yapıyorsunuz” dedi.

EK BÜTÇE GEREKİYOR

CHP'li Bülent Kuşoğlu da “Hükümet Meclis'ten borçlanma yetkisini almış, hepsini fazlasıyla kullanmış. Ek borçlanma ancak ek bütçeyle olur. Aksi halde abdestsiz namaz kılmak gibi olur. Namazı kıldın mı kıldım, ama abdestsiz kıldım. Nasıl ki abdestsiz namaz olmuyorsa, ek bütçesiz de ek borçlanma olmaz” dedi.

HDP Milletvekili Garo Paylan da hiçbir hukuk devletinde ek bütçeyle yetki alınmadan ek borçlanma yapılamayacağını, bu yetkinin verilmesi halinde Türkiye'de artık bütçe yapmanın hiçbir hukuki anlamının kalmayacağını söyledi. Paylan, Hazine'nin 37 milyar lirayı piyasadan borçlanmayla çekmeye kalkması halinde faizlerin yükseleceğini, bundan da en çok ev, araba, ihtiyaç kredisi kullanan dar gelirli vatandaşların etkileneceğini belirtti.

Komisyonda, Maliye Bakanı Naci Ağbal'a, “Bu kadar parayı borçlanıp ne yapacaksınız? Varlık fonuna mı aktaracaksınız?” soruları da yönetildi. Ancak Ağbal soruları yanıtsız bıraktı.

Erdoğan Süzer/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde