301 kişinin öldüğü Soma'da skandal

301 kişinin öldüğü Soma'da skandal

Soma'da 301 kişinin katledildiği maden için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu skandala döndü.

301 kişinin öldüğü Soma'da skandal
16px
24px
03.09.2014 07:34
ABONE OLgoogle
Soma'da 301 kişinin katledildiği maden için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu skandala döndü. 3 ay önce başlatılan araştırmada, bilirkişi raporları bile beklenmeden rapor yazımına geçildi. CHP’li üye Özgür Özel, “Komisyon taşeron Alp Gürkan’ı dinlemedi, madene inmedi” dedi
 
Meclis, Soma faciası sınavında sınıfta kaldı. 3 ay önce TBMM’de oluşturulan Araştırma Komisyonu’nun neyi ne kadar araştırdığı bile tartışma konusuyken raporunu yazmaya bile başladığı öne sürüldü. Komisyonun CHP’li üyesi Özgür Özel, “Komisyon çalışmaları oldu bittiye getirildi.

Ortada bilirkişi raporları yok. Alp Gürkan dinlenemedi. Komisyon madene inmene kararı verdi. En kritik iki işçi, Meclis’te sadece komisyonun AKP’li üyelerinin olduğu korsan toplantıda dinlendi” diye isyan etti.

Soma’da resmi rakamlara göre 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği maden faciasının üzerinden aylar geçti. 21 Mayıs’ta kurulması kararlaştırılan ve 17 milletvekilinden oluşan TBMM Soma Araştırma Komisyonu bir arpa boy yol alamadı.

Milletvekilleri ne facianın yaşandığı maden ocağına inebildiler, ne maden ocağının sahibi Alp Gürkan’ı dinleyebildiler, ne soruşturma nedeniyle cezaevinde olan yönetici ve mühendisleri dinleyebildiler, ne de faciadan kurtulan işçilerin tamamıyla görüşebildiler.

CHP’Lİ ÖZEL’İN SOMA İSYANI

Ama facianın olduğu ilk günden itibaren gelişmeleri kamuoyuna yansıtan Araştırma Komisyonu’nun CHP’li üyesi Manisa Milletvekili Özel, 13 Mayıs’ta yaşanan facia üzerine Meclis’te yaşanan komisyonun geldiği noktayı Taraf’a anlattı:

AKP- SOMA A.Ş İLİŞKİSİ ORTADA: Facianın yaşandığı maden ocağının sahibi Soma A.Ş’nin AKP’nin yaptığı tüm siyasi faaliyetlere önemli maddi destek sağladığı yönünde bilgiler var. İşçilerin AKP mitinglerine katılımının sağlanmasından, partiye üye yapılmasına kadar Soma’da iktidar tarafından ciddi bir siyasi baskı ve istismar yapıldığı biliniyor.

MECLİS’TE KORSAN TOPLANTI: Komisyon, kurulduğu günden beri muhalefet milletvekilleri olmadan toplanmanın yollarını denedi. Kazaya şahit olan en kritik iki maden işçisi Ankara’ya davet edilip sadece AKP’li başkan ve üyelerin olduğu korsan bir toplantıda dinlendi. Komisyon resmen yer altına indi.

KOMİSYONUN MEŞRUİYETİ YOK: En kısa zamanda resmen Soma Komisyonu’nun içtüzüğe aykırı davrandığı yönündeki itiraz ve başvurularımızı Meclis Başkanlığı’na ileteceğiz. Bize göre bu komisyon meşruiyetini kaybetmiştir.

ALP GÜRKAN NEDEN DİNLENMİYOR?: Komisyon, muhalefetin verdiği her önergesini reddediyor. Bu arada Alp Gürkan, Türkiye’nin farklı bölgelerinde enerji ihaleleri almaya devam ediyor. Soma A.Ş’ye idari ve teknik kayyum atanması isteklerimiz de reddedildi. Şirket aleyhine komisyonda yaptığımız her girişim AKP tarafından reddediliyor. AKP’liler her türlü cambazlık faaliyetiyle komisyon çalışmalarını sulandırıyor. Bu komisyon da oldu bittiye getirilmek isteniyor.

YEMEĞİ GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Komisyon üyesi CHP’li Özgür Özel, 301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağını işleten Soma Holding’in patronu Alp Gürkan’ın sağlık sorunlarını gerekçe göstererek TBMM Soma Araştırma Komisyonu’na bilgi vermekten kaçınmasını eleştirmiş, Gürkan’ın kazanın yaşandığı ocağı denetleyen müfettişlerle ve Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) bürokratı Hakkı Duran ile 17 Ağustos’ta Soma’da buluşarak yemek yediğini öne sürmüştü. Özel, Alp Gürkan’ın müfettişlerle yediği yemeğin faturasını kimin ödediğini sorarak, denetim günü yapılan buluşmanın nedenini sormuştu.

Dilek Gedik/Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde