300 Milyon TL'lik ihalenin mimarı belli firma gizli

300 Milyon TL'lik ihalenin mimarı belli firma gizli

Başbakanlık’ın Ankara Söğütözü’nde “davetiye usulü ihaleyle” yapılacak 300 milyon TL’lik yeni binasında gözler davet edilen “şans-lı” firmalara çevrildi.

300 Milyon TL'lik ihalenin mimarı belli firma gizli
16px
24px
23.05.2012 08:15
ABONE OLgoogle

Başbakanlık’ın Ankara Söğütözü’nde “davetiye usulü ihaleyle” yapılacak 300 milyon TL’lik yeni binasında gözler davet edilen “şans-lı” firmalara çevrildi.

Kamuoyundan sır gibi saklanan yerleşkenin mimarının Brüksel’de yaşayan Türk mimar Şefik Birkiye olduğu öğrenilirken, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a inşaat için hangi firmalara davetiye gönderildiğini sordu. Selçuklu ve Avrupa mimarisinden izler taşıyacak yeni binada güvenlik için parmak izi ve göz retinası tarama yöntemleri kullanılacak.

Kamu emekçilerine yalnızca yüzde 3.5+4 zam öneren ve bunu “kriz var” diye açıklayan Başbakan Erdoğan’ın, kendisi için saray gibi Başbakanlık binası yaptırması için hazırlıklara başlanması tartışmaları da beraberinde getirdi. Cumhuriyet’in gündeme getirdiği haberle ilgili bugüne kadar kamuoyuna ihale süreciyle ilgili en küçük bir ayrıntı bile vermeyen Başbakanlık, 150 bin metrekarelik yerleşkenin mimarı ve ihaleye davet edilen firmaların isimlerini, firmaların sundukları teklifleri de gizli tutuyor.

Buna karşın yeni binayla ilgili ayrıntılara her gün bir yenisi ekleniyor. Bu çerçevede yerleşkenin mimarının Brüksel’de yaşayan ünlü Türk mimar Şefik Birkiye olduğu öğrenildi. AKP Genel Merkezi’nde olduğu gibi Selçuklu mimarisinden izler taşıyacak binada Avrupa’nın tarzından da esinlenilecek. Yerleşkede toplam 3 blok bulunacak. Başbakan ve yardımcılarının bulunduğu bölüme özel izinlerle girilecek. Türkiye’nin en iyi korunan binalarından biri olacak Başbakanlık’ta giriş çıkışlar parmak izleri ve retina okuma sistemleriyle sağlanacak. Yerleşke içerisinde sosyal tesislerin yanı sıra, spor alanları da yer alacak.

FİRMALARI AÇIKLAYACAK MISINIZ?

Başbakanlık’ın yeni binasıyla ilgili tartışmaların yoğunlaştığı en önemli nokta ise yüksek güvenlik gerekçesiyle davetiye usulüyle yapılacak yerleşke için hangi inşaat firmalarına çağrıda bulunulduğu. Bu çerçevede özellikle AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve son dönemde aldığı özelleştirme ihaleleriyle dikkat çeken bazı büyük firmaların da ihaleye davet edildiği öğrenildi.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde bu kritik noktaya değinerek, şu sorulara yanıt istedi:

“Davetiye gönderilen 10 firma hangileridir? Bu firmalar hangi kriterlere göre, kim ya da kimler tarafından seçilmiştir? Davetiye usulü ile yapılacak yerleşke için 10 firmanın teklifleri kamuoyuna açıklanacak mıdır? İhale hangi aşamadadır? Yerleşkenin ince işçiliği ve iç donanımı için de aynı yöntem mi izlenecektir? Buraya hangi firmalar, hangi kriterlere göre, kim ya da kimler tarafından seçilecektir? Kalkınma Bakanlığı bütçesinde yer alan Yatırımları Hızlandırma Ödeneği’nden aktarılacak kaynak ile gelecek 5 yılda başka hangi yatırımlar yapılacaktır?”

Fırat Kozok/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde