300 Milyon TL'de son dakikada adres değişti: TİM’e niyet İMMİB’e kısmet

300 Milyon TL'de son dakikada adres değişti: TİM’e niyet İMMİB’e kısmet

İhracatçılardan yapılacak kesinti oranı binde 3’e düşürülmüştü. Bu kesintiler de 1 Kasım’da başlayacak. Kasada şu ana kadar biriken para ise 300 milyon liraya ulaşıyor. İşte bu para ve gelecek kaynakla ilgili düzenleme yetişmedi.

300 Milyon TL'de son dakikada adres değişti: TİM’e niyet İMMİB’e kısmet
16px
24px
30.10.2017 08:11
ABONE OLgoogle

2010 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) kurduğu sektörel tanıtım grupları ihracatçılar açısından heyecanla karşılanmıştı. Ünlü sanatçı Tarkan’dan Muhteşem Yüzyıl dizisinin oyunlarına kadar Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın tanıdığı isimlerle başlatılan çalışmalar zaman geçtikçe beklenen hedefe ulaşamadı.

Bazı birlikler başarılı olsa da bazıları tutunamadı. Sayıları 15’e ulaşan sektörel tanıtım grupları arasında zamanla kendi kendini lağvetti. Ekonomi Bakanlığı, sektörel tanıtım gruplarını değerlendirmeye aldı ancak sonuç kapatma oldu. Başarılı olanlar da başarısızlarla aynı kefede değerlendirildi ve 7 yıllık serüvenin ardından şubat ayında tamamı ‘verimsiz’ olduğu gerekçesiyle kapatıldı.  Türkiye’yi 300 milyon liraya tanıtacaklar

Bunun yerine 15 tanıtım grubu tek bir çatıda toplandı: Türkiye Tanıtım Grubu (TTG). Ağustos ayında Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre kurulan TTG ile son yıllarda sarsılan Türkiye imajını düzeltmek, zor kazanılan pazarlarla ilgili sıkıntılara karşı daha güçlü hareket etmek ana hedefler olarak amaçlandı. Türkiye Tanıtım Grubu, 1 Kasım’da asıl faaliyetine başlıyor. TİM bünyesinde faaliyetlerini sürdürme kararı alan TTG’de kasadaki ve toplanacak paraların geleceği ise merak konusuydu.

Son dakika adres değişti

Bilindiği üzere son kararla yeni dönemde ihracatçılardan yapılacak kesinti oranı binde 3’e düşürülmüştü. Bu kesintiler de 1 Kasım’da başlayacak. Kasada şu ana kadar biriken para ise 300 milyon liraya ulaşıyor. İşte bu para ve gelecek kaynakla ilgili düzenleme yetişmedi. Bunun üzerine Türkiye İhracatçılar Meclisi, 26 Ekim’de birliklere yeni bir yazı gönderdi. Yazıda TTG kesintilerinin TİM hesaplarına aktarılmasıyla ilgili düzenlemenin yetişmediği ifade ediliyor. Açıklamada özetle “Alınacak ödemelerde e-Birlik sistemi üzerinden yapılacak kesintiler TİM nezdindeki TTG hesabına aktarılmak üzere  İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) nezdindeki hesaplarda toplanacaktır. İMMİB ise bu meblağları her ayın 15’ine kadar TTG hesabına aktaracaktır” denildi.

Son yıllarda Türkiye, yaşadığı siyasi gelişmelerle yurtdışında bazı imaj sorunları yaşıyor. Özellikle ihracatta en önemli pazarlar olan Almanya, Irak, Rusya gibi ülkelerde. En büyük yatırımcı ülke Hollanda ile de sorunlar çözülmüş değil. Bir de buna vize krizi yaşadığımız ABD’yi eklemekte fayda var.

Can Yücel’in Temmuz 1980’de Demokrat Gazetesi’nde kaleme aldığı “Korkuyorlar mı yoksa?” adlı yazısını okumuştum kitabında…

Yücel, Can’dan Yazılar adlı köşesinde “Sovyetler ile şekerrengiz, İran’la bozuğuz. Irak’ta buzuz. Yunanistan’la da buzuki çalmıyoruz herhalde…” diyordu

Şimdilerde ise Rusya ile sorunlar tam çözülebilmiş değil. Irak pazarı gidip-geliyor. İran’la şimdilik her şey yolunda. Yunanistan’la değişen bir şey yok.

Kasasında 300 milyon lira biriken, bazılarının başarıyla iş yaptığı tanıtım gruplarının tamamının kapatılmasının ardından kurulan Türkiye Tanıtım Grubu’nun işi pek kolay değil.

Kasadaki paranın nerede toplanacağı veya aktarılacağı bile son dakika değişebiliyorken, pek ışık vermiyor nedense…

Bir de bu paranın nasıl kullanılacağı, hangi sektörlerde ne kadar, ne şekilde değerleneceği bile anlaşılamamışken…

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde