30 bin lirayla dolandırıcılık!

30 bin lirayla dolandırıcılık!

Seyahat acentaları ve fırsat siteleriyle birlikte şikayetler de patladı

30 bin lirayla dolandırıcılık!
16px
24px
17.08.2012 08:58
ABONE OLgoogle

Sayıları hızla artan seyahat acentaları ve fırsat siteleriyle birlikte şikayetler de patladı. Fırsat sitelerinde düşük fiyatlarla hayali tatil satışı yapan dolandırıcılar nedeniyle her ay 10 bine yakın şikayet alan TÜRSAB ve Turizm Bakanlığı, yeni tur operatörlüğü yasası için çalışmaları hızlandırdı. Bu yıl çıkacak yasayla artık teminat göstermeyen seyahat acentası internette ya da ofislerde tatil satışı yapamayacak.

Yabancı turistler için yapılan şikayetleri mercek altına alan Turizm Bakanlığı bu kez de yerli turistlerin mağdur olmasını önleyecek çalışmalara hız verdi. 2 yıldır Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile yeni tur operatörlüğü yasası üzerinde çalışan Kültür ve Turizm Bakanlığı, yeni yasayı bu yıl bitmeden çıkarmayı planlıyor. TÜRSAB ve bakanlığı, mağdurlardan gelen ve aylık sayısı 10 bini bulan şikayetler harekete geçirdi. Yeni yasayla artık 30 bin lirası olan herkes acenta işletme belgesi alamayacak. Acenta olup tatil satmak için sigorta şirketlerine müşteri sayısına bağlı olarak teminat gösterilmesi zorunlu olacak.

Nasıl tuzak kuruyorlar?

Dolandırıcılar tatil planı yapanlara sayıları her geçen gün artan fırsat sitelerinde tuzak kuruyor. Sitelerde piyasadan yüzde 20 daha ucuza yurtiçi ve yurtdışı tatil paketleri satan dolandırıcılar tatile birkaç gün kala müşteriye sorun çıktığını söylüyor. Acentalardan parasını almak isteyen mağdurlar ise ortada ne şirket ne de yetkili bulabiliyor. Şanslı olanlar 6 ay içinde parasını alırken bazı davalar çok daha uzun sürüyor. Bazı müşteriler ise daha kötü durumlarla karşılaşabiliyor. Oteller tatile giden müşteriden otel ücreti talep edip pasaport ve eşyalarına bile el koyuyor.

Acenta işletme belgesi alım kurallarını da değiştirecek olan yeni tur operatörlüğü yasası ile hayali tatil fırsatçıları dolandırıcılık yapamayacak. Tatil satmak için sigorta şirketlerine büyüklüğü ve müşteri sayısı oranında teminat verecek. Böylece şirket kapansa da müşteriler tatile gidebilecek.

Türkiye’nin en büyük tur operatörlerinden Jolly Tour Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, son 10 yıldır yaşanan dolandırıcılık olaylarının seyahat acentalarına olan güveni azalttığını söyledi. Bazı müşteriler seyahat acentalarından uzaklaşırken bazılarının birkaç yıl tatil yapmadığını belirten Vardar, “Şimdiye kadar hep güven sorunu yaşadık sektör olarak. Ama artık kimse hayal satıp para toplayıp ortadan kaybolamayacak. Her acenta bir sigortacı ile anlaşacak” dedi.

Batıp yeniden çıkıyorlar

Mete Vardar, kurulan paravan seyahat acentalarının kapandıktan sonra yeniden başvurup belge aldığını anlattı. Belge almanın çok kolay olduğunu vurgulayan Vardar, “TÜRSAB ve Turizm Bakanlığı kapatıyor, yeniden başvurup 30 bin liraya hem de aynı isimle belge alıyorlar. Binlerce kişiyi dolandıran tur şirketleri yeniden aynı tuzakları kuruyor. Ama bu yasa çıkınca sektördeki güven artacak” diye konuştu.

Vardar, tur operatörleriyle ilgili gerekli yasal düzenlemeler henüz sağlanamadığı için Türkiye’nin iç turizmdeki potansiyelini ortaya koyamadığını belirtti. Vardar şunları söyledi: “Tur operatörlüğü yasası doğru bir şekilde çıkarsa Türkiye’de şu an 3 milyon olan tatilci sayısı 5 sene sonra 10 milyon kişiye çıkar. Türkiye’de böyle bir potansiyel var. Bu sayede tur operatörleri de sadece fiyatta değil hizmet kalitesinde de yarışabiliriz.”

MOSTAR’DA MAHSUR KALDILAR

Tatil sahtekarlarının son oyunu Bosna Hersek Mostar’da ortaya çıkmıştı. Bir tur şirketinden ucuza paket satın alan tatilciler geçtiğimiz ay Balkan Turu sırasında Mostar’da mahsur kalmıştı. Mağdurları şans eseri Mostar’da bulunan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ kurtarmıştı.

30 bin lira verip adres gösteren herkes işi kuruyor

Türkiye’de tatil satışı yapmak için seyahat acentası işletme belgesi almak gerekiyor. Mete Vardar bu belgeyi almak için bir adres ve 30 bin lira para verip 1 ay beklemenin yettiğini söylüyor. Halen Türkiye’de 5 bine yakın acenta var. Bunların 2 bin 500’ü tatil satıyor. Kalan 2 bin adedi de hac turizmi yapıyor. Acenta sayısı her ay açılan ve kapananlarla birlikte değişiyor. Ancak çoğunlukla 5 bin civarında geziyor. Çünkü belgesi iptal edilen dolandırıcılar bir sonraki ay yeniden belge çıkarıyor.

Bayramda çifte rezervasyona dikkat!

Mete Vardar, dolandırıcıların en çok yazın bayram döneminde iş yaptıklarını söyledi. Fırsatçıların 100 liralık tatile 300 lira etiket koyup yüzde 50 indirim yaptıklarını anlatan Vardar, “100 liralık tatili 150 liraya satıyorlar. Bayram döneminde kimse ucuz olduğu için bu riske girmesin. Bu bayram en büyük tehlike çifte rezervasyon olacak gibi görünüyor. Aynı odaları iki kişiye birden satıyorlar. Müşteri ancak otele gittiğinde aldatıldığını farkediyor” dedi.

İlker Pehlivan/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde