30 Milyon Euroyla kaçmıştı: Bir musibetin sektöre katkısı

30 Milyon Euroyla kaçmıştı: Bir musibetin sektöre katkısı

Sigorta sektörü dışındakilerin genellikle magazin sayfalarından tanıdığı Martin&Martin Brokerlık’ın sahibi Can Ateş’in kimi kaynaklara göre 30 milyon Avro’yla kaçmasının ardından gündeme gelen sigorta brokerlığına ilişkin yeni düzenleme yapıldı.

30 Milyon Euroyla kaçmıştı: Bir musibetin sektöre katkısı
16px
24px
02.06.2015 08:15
ABONE OLgoogle
Söz konusu düzenlemenin Can Ateş ve yaptıkları ile ilgisini ne kadardır bilinmez ama Hazine Müsteşarlığı’nın hazırladığı Sigorta ve Reasürans Brokerleri Yönetmeliği, geçen haftanın son günlerinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, sigorta ve reasürans brokerliği faaliyetlerinin sigortacılık sektörüne olan güveni artırıcı biçimde sürdürülmesini ve tarafların hak ve menfaatlerinin korunmasını sağlamak amacıyla brokerlik faaliyetlerinin çerçevesi ile bu faaliyetlere ilişkin temel ilkeleri düzenliyor.

Güvenilir olacak

Buna göre, brokerlik faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerin Türkiye’de yerleşik olması, medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olması, kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi 5 yıldan fazla hapis veya sigortacılık mevzuatına aykırı hareketlerinden dolayı hapis veya birden fazla adli para cezasına mahkum edilmemiş olması gerekecek.

Haksız mal edinmeye engel

Brokerlik yapacaklarda ayrıca devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymeme şartı aranacak.

Brokerlik faaliyetinde bulunacak tüzel kişilerin merkezlerinin Türkiye’de bulunması, anonim veya limited şirket şeklinde kurulmuş olması, asgari ödenmiş sermaye şartını yerine getirmiş olması gerekiyor.

Yurtdışında kurulu brokerler, Türkiye’de ancak şube açmak suretiyle faaliyette bulunabilecek.

Tüzel kişi brokerler için asgari ödenmiş sermaye miktarı şirket türüne göre Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca belirlenen tutardan az olmamak kaydıyla 250 bin lira, faaliyette bulunulacak her bir ruhsat için de ilave 50 bin lira olacak.

Brokerler, mesleki faaliyetlerinden dolayı verebilecekleri zararlara karşı mesleki sorumluluk sigortası yaptıracak. Mesleki sorumluluk sigortası olmazsa brokerlik yapamayacak.

Uyum süresi bir yıl

İlgili mevzuat hükümlerine aykırı davrandığı, mevzuatta aranılan şartlardan en az birini kaybettiği, öngörülen şartları sağlamadığı tespit edilen brokerler, müsteşarlıkça uyarılacak. Uyarının ardından ilgili brokerin durumu hakkında yapılan değerlendirme neticesinde, brokerin aracıl ık faaliyeti müsteşarlıkça 6 aya kadar geçici olarak durdurulabilecek veya ruhsatları iptal edilebilecek.

Brokerin faaliyetin durdurulması halinde yeniden başlama tarihinden itibaren 1 yılda mevzuata aykırı davranması halinde ruhsatları sonlandırılacak.

Brokerler, 1 yıl içinde bu yönetmeliğe uygun hale gelmek durumunda.

Olcay Bütüktaş/Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde