3 milyon gurbetçiye otomobil rüşveti

3 milyon gurbetçiye otomobil rüşveti

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yurt dışı turlarında gurbetçilere verdiği “araç” sözü 1 Kasım seçimleri öncesinde seçim yatırımına dönüştü.

3 milyon gurbetçiye otomobil rüşveti
16px
24px
13.10.2015 15:29
ABONE OLgoogle
Yeni çıkarılan düzenlemeyle gurbetçiler, Türkiye’ye getirdikleri özel araçlarını 24 ay boyunca ülke içinde diledikleri gibi kullanabilecekler.  

Gümrük Kanununun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, uyarınca, Türkiye Gümrük Bölgesi’ne getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına 24 ay boyunca geçici ithalat izni verilecek. Bu süre daha önce 12 ay olarak uygulanıyordu.

Önce emekliler, sonra herkes

Hükümet, daha önce de yurt dışında yaşayan emekli vatandaşların getirdikleri araçlarını Türkiye’de kullanma süresini 25 Temmuz 2015’te aynı şekilde 1 yıldan 2 yıla çıkarmıştı.

Yeni düzenlemeye göre, yurt dışında yaşayan emeklilerle yine yurt dışında çalışan ya da yaşayan kişiler Türkiye’ye kendi araçlarını getirip 2 yıl boyunca kullanabilecekler. 2 yılın bitiminde araçların ihraç edilmesi, yani yurt dışına çıkarılması gerekiyor. Yurt dışında 6 ay kalan bu araçlar ya da başka bir araç yeniden 24 aylık süreyle Türkiye’ye getirilebiliyor.

2,9 milyon seçmen var

Hükümet’in seçimlere yaklaşık iki hafta kala çıkardığı bu düzenleme, gurbetçilere yönelik seçim yatırımı olarak değerlendirildi. Yurt dışında yaşayan tam 2 milyon 867 bin 658 seçmen önümüzdeki 1 Kasım seçimlerinde oy kullanacak.

Getirilen düzenlemeyle bu seçmenlerin bir bölümünün oyunun alınmasının hesaplandığı belirtiliyor. Özellikle Türkiye’ye sık gelip giden gurbetçiler, Türkiye’ye getirdikleri araçlarını her 12 ayda bir yeniden yurt dışına çıkarmak zorunda kaldıkları için bu haktan yeterince yararlanamadıklarını bildirmişlerdi. Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde