3 milyon TL'lik yılbaşı hediyesi!

3 milyon TL'lik yılbaşı hediyesi!

Türk resim sanatı dün yeni bir rekora tanıklık etti

3 milyon TL'lik yılbaşı hediyesi!
16px
24px
17.12.2012 14:15
ABONE OLgoogle

Osman Hamdi Bey’in ‘Vazo Yerleştiren Kız’ adlı 47x25 cm ebadındaki küçük tablosu vergiler dahil 3 milyon 282 bin liraya satıldı. Bir gün önce tabloyu görüp çok beğenen hayatında ilk kez müzayedeye katılan Seher Aydınlar eşinden aldığı ‘olur al’ telefonuyla tabloyu evine götürdü.

Türkiye’nin önemli müzayede evlerinden biri olan Antik A.Ş.’nin, klasik Türk resminin usta sanatçılarının eserlerinin yer aldığı 275. Müzayedesi, Türk resminin en pahalı satışlarından birine sahne oldu. Dün Swissotel’de gerçekleştirilen müzayedede Osman Hamdi Bey’in ‘Vazo Yerleştiren Kız’ adlı tablosu Türk resim sanatının ve Osman

Hamdi Bey’in en yüksek fiyatla satılan ikinci resmi oldu. Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkanı ve işadamı Mehmet Ali Aydınlar’ın müzayedeye katılan eşi Seher Aydınlar tabloyu 2 milyon 600 bin liraya satın aldı. Tablo Aydınlar’a KDV ve müzayede komisyonu sonrası 3 milyon 282 bin liraya mal olacak.

5 kişi çekişti

272 eserin yer aldığı müzayedenin en heyecan verici tablosu Osman Hamdi Bey’in ilk kez satışa sunulan ‘Vazo Yerleştiren Kız’ adlı eseriydi. 1883 tarihli ve 47x25 cm. ebatlarındaki tuval üzerine yağlıboya tablo, Türk resim sanatının en önemli çalışmalarından biri olarak gösteriliyor. Osman Hamdi’nin bu oldukça küçük tablosu müzayedede 1 milyon 800 bin TL muhammen bedelle satışa sunuldu. A

lmak istediği yeni eserler için kaynak yaratmaya çalıştığı ifade edilen Ender Mermerci koleksiyonundan müzayedeye gelen ‘Vazo Yerleştiren Kız’ salonda ve telefonda bulunan 5 kişinin çekişmesine sahne oldu. Yaklaşık 3 dakika gibi kısa bir sürede rekor fiyata ulaşan ve ardı ardına kalkan bayrakların ardından tablo en son salon bulunan ve elindeki 206 nolu bayrağı kaldıran Seher Aydınlar’ın oldu.

Eşiyle telefonda konuştuğu görülen Seher Aydınlar’ı satış sonrası salondaki bir çok kişi tebrik etti. 

Tabloyu eve asacak

Seher Aydınlar tabloyu evlerine asacaklarını belirterek, “Eseri dün akşam katalogda gördüm ve çok beğendim. ilk kez bir müzayedeye katılıyorum. Eşime sordum. Eşim telefonda al deyince, ben de tabloyu aldım. Çok güzel bir eser. Tabloyu evimizin duvarına asacağız” dedi. Bir çok eserini çift yapan Osman Hamdi, bu resmin de iki versiyonunu yaptı. Tablolardan biri 1881, diğeri 1883 tarihli.

1 milyona Hasan Rıza

Turgay Artam tarafından yönetilen müzayedede ayrıca Hasan Rıza’nın “Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’a Girişi” adlı eseri de 950 bin TL’den satışa sunuldu. Tablo, müzayedeye telefonla katılan bir koleksiyoner tarafından 1 milyon TL’ye satın alınarak, müzayedenin diğer yüksek fiyatlı eseri oldu. Hasan Rıza’nın tablosu da alıcısına vergilerden sonra 1 milyon 260 bin liraya mal olacak. Dünyaca ünlü oryantalist ressamlardan Alberto Pasini’nin “İstanbul’da Pazar Yeri” adlı tablosu da müzayedenin merakla beklenen eseriydi. Tablo 650 bin TL’ye alıcı buldu. Müzayedede ayrıca Zonaro’nun “Ayaspaşa” adlı yapıtı 220 bin TL, Rudolf Ernst’nin “Hamamdan Ayrılış”ı 400 bin TL, Hikmet Onat’ın “Kanlıca Koyu” 190 bin TL, Hafız Osman’ın Hilye-i Şerife’si 325 bin TL’ye alıcıya ulaştı.

Tablo Mermerci’nin

Yine Osman Hamdi Bey’e ait 5 milyon liraya satılan Kaplumbağa Terbiyecisi’nden sonra 3,2 milyon liraya dün satılan ‘Vazo Yerleştiren Kız Ender Mermerci’nin koleksiyonundan geldi.

Rekor Kaplumbağa Terbiyecisi’nde

Türk resminin usta ismi Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi” halen Türkiye’nin en yüksek fiyata satılan eseri. Tablo Erol Aksoy’un koleksiyonunda yer alıyordu. TMSF’nin el koyduğu “Kaplumbağa Terbiyecisi”, Aralık 2004’te 1,95 trilyon TL muhammen bedelle Antik A.Ş. tarafından satışa sunuldu. Pera Müzesi resmi 5 trilyon TL’ye satın aldı. Nisan 2009 itibariyle değerinin yaklaşık 6,2 9,3 milyon dolar olduğu tahmin edilen eser halen Pera Müzesi’nde sergileniyor. Daha önce Erol Akyavaş‘ın 1.2 milyon TL açılış fiyatıyla satışa çıkan “En-el Hak” adlı tablosu 2.2 milyon TL’ye satılarak, 2008’da aynı fiyata satılan Burhan Doğançay’ın “Mavi Senfonisi”yle birlikte çağdaş Türk sanatının en pahalı tablosu olmuştu.

İlker Akgüngör/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde