3. havalimanında kurulmuş şirket için neyin izni isteniyor?

3. havalimanında kurulmuş şirket için neyin izni isteniyor?

3. havalimanını yapan beşli ortaklık (Cengiz-Mapa-Limak- Kolin-Kalyon şirketleri) 18 Nisan’da Rekabet Kurumu’na başvurmuş.

3. havalimanında kurulmuş şirket için neyin izni isteniyor?
16px
24px
22.04.2018 10:24
ABONE OLgoogle

Çiğdem Toker'in köşe yazısından alıntı

3. havalimanının akaryakıt liman

İktidar medyası, 3. havalimanı inşaatının ilerleyişini, kahramanlık destanı tadında haberleştiriyor. 

Cumhuriyet okuru vahşi liberalizm koşullarında süren inşaatta son iki ayda dört işçinin daha öldüğünü öğrendi. “Siz çalışmazsanız yaptığınız işi Nepalli, Özbek işçi yapar” denildiğini. 

Evet gerçek, 3. havalimanının İstanbul kaynakları ile coğrafyasını tüketip bozarak ilerlediğidir. Bu alana yapılması planlanan akaryakıt ikmal limanı da sürece dahil.   3. havalimanı, gelecek nesillere 11 milyar Euro'luk yük getiriyor'

Akaryakıt iskele planı, zemin etütlerindeki çıkan sorun nedeniyle şimdi değişiyor. Yeni planlanan ve dalgakıranı 100 metre daha uzatan değişiklik, (bianet’teki habere göre) 2013’te yer teslimi yapan alanın sınırlarının dışındaymış. 

Yeni imar planı askıda. 

Bu gelişmeler olurken de 3. havalimanını yapan beşli ortaklık (Cengiz-Mapa-Limak- Kolin-Kalyon şirketleri) 18 Nisan’da Rekabet Kurumu’na başvurmuş. (18 Nisan, baskın seçim kararı günü. Hayat devam ediyor tabii.) 
Kurul sayfasında başvurulan işlemin niteliği şöyle belirtiliyor: 

“İstanbul Yeni Havalimanı’nın akaryakıt ihtiyacının deniz yolu ile karşılanmasıamacıyla, liman veya iskele yapma ve işletme faaliyetlerini yerine getirmeküzere, Cengiz-Mapa-Limak- Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu tarafından bir ortak girişim şirketi kurulmasına izin verilmesi talebi.” 

İlginç olan ise şu: Rekabet Kurumu sayfasında yeni bir şirket kurma izni gibi duyurulan bu şirketin, 2016 yılında zaten kurulmuş olması.  Cengiz ve ortakları 3. havalimanı için havadan 2 milyar Avro istedi

3. havalimanını yapan beş şirketin 13 Ekim 2016’da kurduğu İga Havalimanı Akaryakıt Hizmetleri AŞ, 16 Ekim 2016 sayılı Ticaret Sicil’de yayımlandı. 

Madem ülkenin en büyük projesi bu, soralım: Kurulmuş bir şirket için neyin izni isteniyor? Başka bir şirket kurulacaksa, o şirketin mevcuttan farkı ne olacak?

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde