3 Türk kız kardeş Putin'e karşı! Karadenizi geçti, kardeşleri geçemedi

3 Türk kız kardeş Putin'e karşı! Karadenizi geçti, kardeşleri geçemedi

Geçimlerini sağladıkları tarla için Türk Akımı Projesi kapsamında acil kamulaştırma kararı alınan üç kız kardeş, boru hattının tarlanın yanından geçirilebileceğini söylüyor. Kardeşler, iş makinelerine karşı tarlalarında nöbet tutuyor.

3 Türk kız kardeş Putin'e karşı! Karadenizi geçti, kardeşleri geçemedi
16px
24px
18.07.2019 07:58
ABONE OLgoogle

Pembe Kurt (54), Hatice Kurt (46) ve Naciye Küçükmeriç (63) Kırklareli Kıyıköy’de babalarından kalan evde beraber yaşayan ve tarla ile geçimini sağlayan 3 kız kardeş.

Evli olan ablaları Naciye Küçükmeriç, 2002 yılında felç geçirdikten sonra kız kardeşleri ile yaşamaya başladı. 3 kız kardeş, şu an babalarından kendilerine kalan ve Türk Akım Projesi kapsamında orta yerinden boru geçirilmeye çalışılan tarla için mücadele veriyor.

Kendilerinden habersiz acil kamulaştırma kararı alınan tarlaya sokulmak istenen iş makinelerine, önlerine yatarak izin vermeyen Kurt kardeşler, “Devletimiz için gerekli bir projeye biz itiraz etmiyoruz. Ancak boru hattı tarlanın ortasından geçirilerek ziyan edilmek isteniyor. Bizim önerimiz boruların tarlanın kenarından ya da tarlanın yanında bulunan gölden geçirilmesidir. Bu boru Rusya’dan Karadeniz’i yararak buraya geliyorsa o gölden ya da tarlanın kenarından neden geçemiyor” dedi. Kurt kardeşler, acele kamulaştırma kararına yaptıkları itirazın sonucunu bekliyor. 

Ağaçlarını kestiler

Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy’de doğup bübüyen 3 kız kardeş mısır, fasulye yetiştirip turistlere satarak, komşuları olan bir villanın temizlik işlerini yaparak geçimlerini sağlıyor. Geçen aylarda, geçimlerini sağladıkları tarla için Türk Akım Projesi kapsamında acil kamulaştırma kararı alındığını öğrenmişler. Ellerine ulaşan mahkeme kararına göre, 8 bin metre karelik tarla ortasından geçecek 2 bin 800 metrelik bir hat ile bölünecek. Karara itiraz eden kardeşlere yanıt verilmeden tarlalarındaki dört tane yaklaşık 35 yaşındaki ceviz ağacı kesildi. Pembe ve Hatice Kurt kardeşler her gün felçli ablalarını da yanlarında taşıyarak iş makinelerinin girmemesi için tarlada nöbet tutuyorlar.

Biz para almadık

Üç kız kardeş Kıyıköy’de bulunan tarlalarında verdikleri mücadeleyi Cumhuriyet’e anlattı: Pembe Kurt, 8 kardeş olduklarını, diğer kardeşlerinin evlendiğini ve farklı yerlerde yaşadıklarını dile getirerek babalarından kalan tarlanın bölünmemesi için BOTAŞ ve Gazprom ile mücadele ettiklerini söylüyor. İşgal edilen tarlalarına “çorak” dendiğini ve hesaplarına 19 bin lira yatırıldığını anlatan Kurt, “Biz para almadık, imza atmadık. Şu an 8 dönüm, ama 2 bin 800 metrekareyi istimlak edecekler. Mahkemeye itiraz dilekçemizi sunduk, sonuç alınmadan boruyu geçirmek istiyorlar. Para istemiyoruz sadece ve sadece boruyu tarlanın kenarından geçirmelerini istiyoruz. Yapılan güzelliklere karşı değiliz. Hiçbir zaman karşı olmadık da. Sadece ve sadece biz tarlamızı ileriki zamanda arsa olarak kullanamayacağımız için bölünmesini istemiyoruz” diye konuştu.

Jilet parası yapsınlar 

Tarlalarının çorak olmadığını söyleyen Pembe Kurt, “Jandarma tarafından karakola çekildim, tehdit edildim. Eğer 19 bin liraya bizim trilyonluk yerimizi böleceklerse ben o 19 bin lirayı getireyim, götürün Putin’le Cumhurbaşkanı’nın eline verin, jilet parası yapsınlar. Bakalım bir yıllık yetecek mi bu 19 bin lira” diye konuştu.

Boruların tarlanın ortasından geçmesi halinde burayı buğday ekmek dışında kullanamayacaklarını dile getiren Pembe Kurt, “Ev yapamazsın, tavuk yetiştiremezsin, inek bakamazsın, fidan ekemezsin. Bir buğday hariç hiçbir şey yapamazsın. Karakola çekildiğimde kendi deyimleriyle ‘kıçı kırık tarla’ için mücadele ettiğimiz için bizi küçümsediler. Çorak denilen toprağın içinde bitmeyen bir su var. Hani nasıl anlatsam artık yani bitiyorum, tükeniyorum. Bu kadar haksızlığa tahammül edemiyoruz artık” dedi.

‘Kendiliğinden patlarmış’

Hatice Kurt ise bu mücadelelerinin devlete karşı bir asilik olmadığını kaydederek “Biz sadece uğradığımız haksızlığı dile getirmek istiyoruz. Uğradığımız haksızlığın bertaraf edilmesi gerekiyor. Trakya’yı baştan başa bölen bu proje bir avuç insanı etkiliyor. Bizim istediğimiz toplumun faydasına olana karşı çıkmak değil, bizim de hakkımızın gözetilmesidir... Yapılacak borular 80 yıl toprağın altında kalabiliyormuş. 80 yıl sonra tekrar bir boru hattı geçecek ve yenilenecekmiş. Çünkü borular gazı taşıyamayabilirmiş, kendi kendine patlayabilirmiş. Bize bu bilgiyi veren kişi bilmeden verdi” diye konuştu.

Zehra Özdilek/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde