3 PKK'lının katliamında 2 isim gözaltında

3 PKK'lının katliamında 2 isim gözaltında

Fransa Kürt Federasyonu Başkanı Ülker, suikastle ilgili gözaltına alınan iki kişiden birinin Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne sürekli gidip gelen ..

3 PKK'lının katliamında 2 isim gözaltında
16px
24px
21.01.2013 09:04
ABONE OLgoogle

Fransa Kürt Federasyonu Başkanı Ülker, suikastle ilgili gözaltına alınan iki kişiden birinin Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne sürekli gidip gelen “Ömer” isimli biri olduğunu söyledi.

Paris’te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez adlı PKK’lıların ardından, soruşturmayı yürüten Paris Terörle Mücadele Alt Müdürlüğü, her ikisi de Kürt kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 38 ve 31 yaşlarında iki erkeği gözaltına aldı. Fransız yasalarına göre 48 saat olan gözaltı süresi dolunca, süre 96 saate çıkarıldı.

Fransa’dan Ankara’ya gelen bilgi notuna göre de olayın örgüt içi hesaplaşma sonucu yaşandığı belirtildi. Fransa Kürt Federasyonu Başkanı Mehmet Ülker de, gözaltına alınan iki kişi hakkında çarpıcı detaylar verdi. Ülker, gözaltınan alınan 31 yaşındaki kişinin isminin “Ömer” olduğunu belirterek, bu kişinin saldırı günü Sakine Cansız’ı Kürt Enformasyon Bürosu’na aracıyla bıraktığını ve onu en son gören kişinin de o olduğunu belirtti.

Mehmet Ülker şunları söyledi:

“Gözaltına alınanlardan birini tanıyorum. 31 yaşındaki bu kişinin ismi ‘Ömer’. Soyismini bilmiyorum. Çok yakından tanıdığım biri değil. Fransa’da yaşıyor. Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne sürekli olarak gelip giden, Fransızca bilen, tercümanlık da yapan biri. Bir rahatsızlığı olduğu için malülen emekli olan bir genç. Hastalığı beyinsel bir hastalık değil. Bir başka rahatsızlık. Sakine Cansız’ı en son gören kişi o olduğu için şüpheli durumunda gözaltında alındı. Gözaltına alınan diğer kişi ise Ömer ile aynı evi paylaşan 38 yaşındaki tanımadığım bir başka erkek. Onun, Ömer ile aynı evi paylaştığı için gözaltına alındığını biliyorum. Ömer’in, Sakine Cansız’ı cinayetten önce Kürt Enformasyon Bürosu binasına aracıyla bırakıp gittiğini biliyorum. Ona, gidip Sakine Cansız’ı alıp büroya bırak deniliyor. Bunu Ömer’i tanıyan bir kişi istiyor. Cansız’ı nereden aldığını ise bilmiyorum. Ben cinayeti onun işlediğine ihtimal vermiyorum. Ama Fransız polisi en son gören kişi Ömer olduğu için onu gözaltına aldı. Çevremizde sadece bu iki kişi sorgulanmadı. Birçok kişinin ifadesine başvuruldu ama ilginç olan bu kişileri gözaltına aldılar.”

Şüpheli yargıç önünde

Fransa'nın başkenti Paris'te PKK'lı 3 kadının öldürülmesiyle ile ilgili sürdürülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 2 şüpheliden 1'inin tutuklama talebiyle adliyeye sevk edileceği öğrenildi. Şüphelinin parkasında barut izinin belirlendiği iddia edildi.

Fransız 20 Minutes gazetesinde yer alan habere göre öldürülen PKK'lı 3 kadınla ilgili yürütelen soruşturmada Fransız polisi bazı önemli ip uçlarına ulaştı. Gazete haberinde enteresan olarak belirtilen 1984 Türkiye doğumlu olan şüphelinin sorgulamada söyledikleri ile olayla ilgili ifadeleri alınan birçok kişinin verdiği bilgiler arasındaki çelişki polisin dikkatini çekti. Öldürülen PKK'lı üç kadın ile yakın ilişkisi olduğu öne sürülen Türkiye doğumlu şüpheli ile ilgili yapılan incelemede ajandasında 46 dakikalık bir boşluk olduğu belirlendi. Şüphelinin bu zaman dilimini aydınlatamadığı gibi diğer kişilerin verdikleri ifadelerle çelişkiye düştüğü haberde yer aldı.

FRANSIZ GAZETESİNİN İDDİASI

Parkasında barut izine rastlandı

Paris’teki cinayetler hakkında Fransız 20 Minutes gazetesinin internet sitesi de, dün çarpıcı bir haber yayınladı. Haberde, gözaltına alınan saldırganlardan birinin parkasında barut izine rastlandığı öne sürüldü. Haberde, soruşturmayı yürüten yetkililerden edinilen bilgilere göre, araç sürücüsü olan bir zanlının, cinayetlerin işlendiği gün Kürt Enformasyon Bürosu’na iki kez girip çıktığı kaydedildi. Haberde, olay yeri inceleme ekiplerinin yaptığı DNA testlerinin sonuçlarının çıktığı ancak bu sonuçların açıklanmadığı da belirtildi. Yayınlanan haberde yer alan bir ayrıntıda ise, olaya yakın kaynakların gözaltındaki araç sürücüsü ile öldürülen 3 kadından biri arasında bir aşk ilişkisi içerisinde olduğundan şüphelendiği belirtildi.

Cansız’ın Oslo ve İmralı’da rolü yoktu’

PKK’nın Avrupa sorumlularından eski milletvekili Remzi Kartal, Avrupa Kürtçe yayınlanan Rudaw gazetesine Sakine Cansız’ın daha önce Avrupa’da yapılan Oslo ve yeni başlatılan İmralı sürecinde rolünün bulunmadığını söyledi. Ak Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik’in cinayetler için, ’İç hesaplaşma’ iddiasının doğru olmadığını ileri süren Remzi Kartal, “Umarım bu görüş sadece kendisinindir. Çelik’in bu görüşü Kürtler’in AKP’nin bu olaydaki rolüne karşı büyük bir kuşku uyandırdı” dedi. Sakine cansız ve Leyla Şaylemez’in Almanya ve Brüksel’e gidecekleri yönündeki iddiaların da asılsız olduğunu söyleyen Kartal, ellerindeki bilgilere göre Cansız ve Şaylemez’in Almanya’ya gitme konusunda niyetleri olduğunu ifade etti.

kenan Burakın/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde