3. Havalimanı’nda ‘mania’ planına ne oldu?

3. Havalimanı’nda ‘mania’ planına ne oldu?

Denetim tarihi (Haziran 2017) itibariyle SGHM tarafından İstanbul Yeni Havalimanı Mania Planının revize çalışmalarının tamamlanmadığı ve busebeple İGA A.Ş.’nin doğal ve yapay mania verilerini Kuruluşa iletmediği görülmüştür. 

3. Havalimanı’nda ‘mania’ planına ne oldu?
16px
24px
10.06.2018 16:51
ABONE OLgoogle

3. Havalimanı’nda ‘mania’
Sayıştay’ın Devlet Hava Meydanları İşletmesi 2016 raporunda, halkın haber alma hakkı açısından kritik bilgi ve konular var. 3. Havalimanı’nın “mania”meselesi de bunlardan biri. 

“Mania”, hava araçlarının güvenliği için belli bir yüksekliği aşmaması gereken yapılar.
Raporda uzun uzun anlatılmış. Özetle:

- 3. Havalimanı için tahsis edilen yerde, 50 yıl yoğun kömür madenciliği yapılmış.  '3. Havalimanında yolcu vergisi 15 dolar'dan 20 euro'ya çıkıyor'

Yaygın maden artıkları saptanmış. Bu durumun yapılacak pist için risk oluşturduğu raporlandı. Bunun üzerine, 3. Havalimanı’nın master planı ve pistlerin ilk planlanan yeri de değişti. Master plan değişince, mania planının değiştirilmesi gündeme geldi. 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) İstanbul Yeni Havalimanı Mania Planı’nı yürürlüğe koydu. Ve yeni bir eylem planı hazırlandı. Planda “doğal ve yapay mania verilerinin 28.09.2016 tarihine kadar hazırlanması” hedeflenmiş.  5,5 milyar Euroya ulaştı... 3. Havalimanı inşaatını tamamlamak için 1 milyar Euro ek kredi

Konu çeşitli yazılarla İGA A.Ş’ye hatırlatılmış ama şirketten söz konusu veriler iletilmemiş. Sayıştay ne diyor bakın: 

“Denetim tarihi (Haziran 2017) itibariyle SGHM tarafından İstanbul Yeni Havalimanı Mania Planının revize çalışmalarının tamamlanmadığı ve busebeple İGA A.Ş.’nin doğal ve yapay mania verilerini Kuruluşa iletmediği görülmüştür. 

Bir havalimanının doğal ve yapay manialardan arındırılması ve yeni mania oluşumlarına izin verilmemesi, hem uçuş, can ve mal emniyeti açısından hem de uluslararası standartlarda havalimanının hizmet vermeye devam edebilmesi açısından büyük önem arz etmektedir.” 

Raporu okurken, bu gecikmenin nedenini insan merak ediyor.

Belki de bu saate kadar mania planı SHGM’ye iletilmiştir. Aksi mümkün olmamalı değil mi?

Çiğdem Toker/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde