3. Boğaz köprüsü için onay çıktı

3. Boğaz köprüsü için onay çıktı

Yüksek Planlama Kurulu, İstanbul Boğazı'na 3. köprü projesine ihale onayı verdi.

3. Boğaz köprüsü için onay çıktı
16px
24px
12.02.2011 06:01
ABONE OLgoogle

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, karar sonrası yaptığı açıklamada, ihaleye bu ay çıkılabileceğini söyledi.

Alınan bilgilere göre, köprüde demiryolu bulunması ve projenin yapım ve işletiminde Karayolları Genel Müdürlüğü'nün hisse sahibi olmasına yönelik çalışmalar kesinlik kazandıktan sonra ihale ilanı verilecek. 'Torba yasa'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, sözleşme doğrudan Ulaştırma Bakanlığı tarafından onaylanabilecek.

Ulaştırma Bakanlığı'nın İstanbul Boğazı'na 3. köprü yapılmasını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Proje ihalesi için Yüksek Planlama Kurulu (YPK) onayı alındı.

Köprüde demiryolu bulunması ve projenin yapım ve işletiminde Karayolları Genel Müdürlüğü'nün hisse sahibi olmasına yönelik çalışmaların kesinlik kazanmasıyla bu ay ihale ilanına çıkılması bekleniyor. Dün konuyla ilgili açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da ihaleye bu ay çıkılabileceğini söyledi. Yap-İşlet-Devret (YİD) ihalelerinde ikinci YPK onayını ortadan kaldıran maddenin yer aldığı 'torba yasa'nın' yürürlüğe girmesiyle ihalenin sözleşmesi doğrudan Ulaştırma Bakanlığı'nca onaylanacak.

Yüksek Planlama Kurulu, 414 kilometre uzunluğunda olan ve Garipçe-Poyrazköy güzergahında yer alacak proje için YİD modeliyle ihaleye çıkılması için gereken onayı verdi. Proje kapsamında Boğaz'a yapılacak 3. köprüde demiryolunun da bulunmasını planlayan Ulaştırma Bakanlığı, projenin yapım ve işletiminde Karayolları'nın da hisse sahibi olmasına yönelik bir çalışma yürütüyor. Bakanlığın, projelerin YPK onayından geçiş sürecinde önemli zaman kayıpları yaşaması, YİD mevzuatında değişiklik yapılmasına sebep oldu. Boğazın altından sadece lastik tekerlekli araçların geçeceği 'Tüp Tünel Projesi' ihalesinin 30 aydır sonuçlandırılamamış olması, diğer önemli projelerin gerçekleştirilmesinde de gecikme yaşanacağı tahmini, yetkilileri harekete geçirdi.

BAKANLIĞIN İMZASI YETERLİ OLACAK

TBMM'de görüşülen 'torba yasa'ya eklenen ve kabul edilen maddeyle YİD ihalelerinde sözleşmelerin YPK onayına sunulması ortadan kaldırıldı. Mevzuatta projelerin ikinci kez kurulun onayına sunulmasının önüne geçen madde, yatırımlarda görevli şirketçe üretilen mal ve hizmetler için idare tarafından talep garantisi verilebilmesine de imkân sağladı. 'Torba yasa'nın yürürlüğe girmesiyle Ulaştırma Bakanlığı, kuruldan ilk onayı alınan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ihalesinde sözleşmesini kurula göndermeyecek. Bakanlık sözleşmeyi kendisi onaylayarak bu konuda önemli bir ilke imza atmış olacak.

Ulaştırma Bakanlığı, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ihalesini kazanacak girişime, Karayolları'nın da yüzde 10 ortak olması fikri üzerinde çalışıyor. Ancak yetkililer, 6,5 milyar dolarlık projede, bu miktarda hisse için gereken kaynağa nasıl ulaşılacağı konusunda çözüme ulaşılamadığını belirtiyor. Kısa süre önce yapılan yasal değişiklikle, yüzde 1 oranında bile olsa kamunun ortak olduğu şirketlerin Sayıştay denetimine tabi tutulmasının, ihaleye katılacak şirketlerin 'çekince' koymalarına sebep olacağı düşünülüyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde