3.7 milyar kar etmişti, üretim durabilir! TÜPRAŞ'ta toplu sözleşme krizi

3.7 milyar kar etmişti, üretim durabilir! TÜPRAŞ'ta toplu sözleşme krizi

TÜPRAŞ’ta toplu sözleşme ve işçi eylemlerinde kritik viraja girildi. Petrol-İş, yarın başlayacak arabulucu sürecinden uzlaşma çıkmaması halinde rafinerilerde üretiminin durabileceği uyarısında bulundu. 

3.7 milyar kar etmişti, üretim durabilir! TÜPRAŞ'ta toplu sözleşme krizi
16px
24px
05.05.2019 09:22
ABONE OLgoogle

Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.'de (TÜPRAŞ) toplu sözleşmedeki tıkanıklık ve işçi eylemlerinde kritik viraja girildi.

Petrol-İş, yarın (pazartesi) başlayacak arabulucu sürecinden uzlaşma çıkmaması halinde rafinerilerde akaryakıt üretiminin durabileceği uyarısında bulundu. Tüpraş'tan 2018'de 3,7 milyar lira net kâr

TÜPRAŞ'ta 6 Mayıs Pazartesi günü taraflar arabulucu ile masaya oturacak. Arabulucudan da çözüm çıkmazsa son kararı Yüksek Hakem Kurulu (YHK) verecek. TÜPRAŞ'ta örgütlü Petrol-İş Sendikası Başkanı Ali Ufuk Yaşar, işin YHK'ye kalması halinde rafinerilerde üretim ve satışların durdurulması da dahil etkili eylemlerin başlayabileceğini söyledi.  Tüpraş işçileri Koç Holding'i uyardı: Dört rafineride uyarı eylemleri

SATIŞLAR AKSAR 

 

Rafinerilerde üretim ve satışın durması halinde istasyonlarda akaryakıt satışlarının aksayacağı, uzun kuyrukların oluşabileceğinden de endişe ediliyor. Petrol-İş Başkanı Ali Ufuk Yaşar, işverenle bugüne kadar yaptıkları görüşmelerde zamla ilgili maddelere dahi geçemediklerini belirterek, “3.7 milyar net kâr açıklamış bir kurumun idari maddelerde takılıyor olmasını anlayamadık” dedi. Yaşar, bulundukları sektörde grev hakkı olmadığını, bu nedenle bugüne kadar TÜPRAŞ'a ait İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde sadece bakım grubu işçilerinin eylem yapıp tam gün işi bıraktıklarını belirtti.

SIKINTILI SÜREÇ

Yaşar, TÜPRAŞ yönetiminin arabulucu aşamasında uzlaşmaya yanaşmaması halinde yaşanacak sıkıntıları ise “Biz şalteri indirip işi durdurmadık. Akaryakıt dolumu ve satışıyla ilgili bir eylemimiz henüz yok. Ancak süreç uzayıp insanlar yoruldukça aksaklıklar olacaktır. Üretim ve satış grubu eyleme başlarsa çok sıkıntılı sürece girilir. TÜPRAŞ'ta satışların kesilmesi, yabancı gemilerin bekletilmesi, dolumların ve satışların bekletilmesi sonucu, zor günler bizi bekler” sözleriyle açıkladı. Koç Holding'e ait Tüpraş işçileri iş bıraktı

GÖRÜŞMELER 3 NOKTADA TIKANDI 

PETROL-İş Sendikası Başkanı Ali Ufuk Yaşar, işin YHK'ye kalması halinde üretim, dolum ve satış grubundaki işçilerin de eyleme katılabileceğini belirterek, görüşmelerin tıkandığı 3 noktayı şöyle anlattı:

“İşveren 2 yıllık sözleşme süresini 3 yıla çıkarmak, yılda 8 gün olan mazeret iznini düşürmek ve vardiya sistemini değiştirmek istiyor. Bunları kabul etmemiz mümkün değil. İlk 6 ay için yüzde 50 zam istemiştik. Şimdi sürecin ikinci adımı olan tarafsız arabulucu evresine geçildi. Arabulucu iki tarafla görüşüp uzlaşma arayacak. İşveren sorumlu davranıp bu süreci iyi değerlendirmeli ki rafinerilerimiz ve ülkemizde sıkıntı yaşanmasın. Gelsinler, bir an önce masada anlaşalım".

Erdoğan Süzer/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde